3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Başkentgaz'dan baca uyarısı!

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş Genel Müdürlüğü (Başkentgaz), lodoslu havalarda karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı daha dikkatli olunması konusunda hem doğalgazlı cihaz hem de kömürlü soba kullanıcılarını uyardı.

Başkentgaz Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, lodos estiği günlerde havanın ısınmasından dolayı bacaların daha az çektiğini, böyle havalarda da daha önce temizliği yapılmamış, tıkalı cihaz bacaları ile periyodik bakımdan geçirilmeyen cihazların karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açabileceğine dikkat çekilerek, böyle havalarda doğalgazlı cihazların mümkünse kullanılmamasını, sobaların da söndürülmesi belirtildi.

Açıklamada, dün Keçiören'de meydana gelen ve 5 vatandaşın hayatını kaybettiği sobadan kaynaklanan olayın, büyük ihtimalle son günlerde Ankara'da etkili olan lodos nedeniyle bacanın çekmemesinden kaynaklandığı bildirilerek, "Ancak bugün gazetelerde ailenin, doğalgazın pahalı olmasından dolayı doğalgaz bağlatamadığı, zehirlenmelerin de soba kullanılması nedeniyle meydana geldiği yorumları yer almıştır. Oysa sobalı evlerde de doğalgazlı evlerde de bacadan kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmeleri meydana gelebilir. Zehirlenmenin, doğalgazın fiyatıyla, kömürün bedava olmasıyla bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımıza, Meteoroloji'nin bültenlerini yakından takip ederek, lodoslu havalarda cihaz ve sobalarını kapatmalarını tavsiye ediyoruz" denildi.

"BACASIZ OLAN HERMETİK CİHAZLARI TERCİH EDİN"

Yetkililer, doğalgazın zehirsiz bir gaz olduğunu, ancak bacaların iyi çekmemesi ve ortamda yeterli oksijen bulunmaması durumunda ortama yayılan karbonmonoksitin zehirleyici olduğuna dikkati çekti. Merkezi sistemle ısıtılmayan binalarda, ısınmanın temiz havayı direkt atmosferden alan ve atık gazı direkt atmosfere veren sistem olan hermetik kombiyle, sıcak su temininin ise yine hermetik şofbenlerle yapılmasının tercih edilmesi gerektiğini bildirilerek, doğalgazlı cihazların kullanımıyla ilgili şu uyarılarda bulundular:

"Bacalarınızı yılda en az 1 kez, özellikle kış öncesi İtfaiye'ye (110) mutlaka temizlettirin. Bacalarınıza, sıva dökülmelerinin yol açtığı tıkanmalara karşı standartlara uygun astar çelik baca yaptırınız. Ters rüzgara karşı bacalarınıza şapka taktırın. Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatmayın. Cihazlarınıza baca sensörü taktırın, çalışır durumda olduğunu kontrol ettirin, kesinlikle söktürmeyin. Çünkü sensörler, bacaların tıkalı olması halinde cihazın gazını keser. Ekonomik ve teknik ömrünü tamamlayan kombi ve şofbenlerinizi hermetik cihazlarla değiştirin, her yıl düzenli olarak bakımlarını yaptırın. Baca fileksleri (cihazı bacaya bağlayan esnek boru), ısınmadan ve soğumadan dolayı deformasyona uğradığından, bu malzemeleri 2 yılda bir yenileyin. Bacaya bağlanması gereken bu fileksleri, kesinlikle pencereden veya kapıdan dışarı uzatmayın. Bu şekilde atık gaz dışarı atılamaz ve zehirlenmeye yol açar. Bacalı cihazlarınız için taze hava teminini sağlayan menfez (ventilasyon) yoksa mutlaka
taktırın, gazete, perde vb. ile üstünü kesinlikle kapatmayın ve atmosfere direkt açık olmasını sağlayın. Balkonunuzu cam, PVC gibi malzemelerle kapattığınız takdirde, menfezi, atmosfere doğrudan açık olacak şekilde balkon camına monte ettirin."

"İZİNSİZ BAĞLANTI YAPTIRMAYIN"

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin, çoğunlukla izinsiz (kaçak) bağlantı yapılan yerlerde yaşandığına dikkati çeken yetkililer, doğalgaz projelerinin ve tesisatlarının, mutlaka Başkentgaz'dan sertifika almış yetkili firmalara yaptırılmasını, Başkentgaz'dan proje onayı, test ve muayene raporu almadan cihazların işletmeye açtırmamasını istedi. Yetkililer, ortamda çürük sarımsağa benzer bir koku hissedildiğinde, ortam dışına çıkılarak 24 saat kesintisiz hizmet veren Doğalgaz Acil'in 'Alo 187' numaralı telefonunun aranması gerektiğini belirterek, ekipler gelene kadar doğalgaz vanalarının kapatılması, pencerelerin açılması, yangına yol açmamak için elektrikli hiçbir alete dokunulmaması ve ortamda cep telefonu kullanılmaması gerektiğini bildirdi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2012 Salı 16:05:57
Güncelleme :3 Nisan 2012 Salı 16:10:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?