4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Başkent’in göbeğinde çöplük

Başkent’in merkezi olan Kızılay’ın en yoğun caddelerinden birisi olan İzmir Caddesi’nde özellikle akşam saatlerinde oluşan ’çöp dağları’na, Büyükşehir Belediyesi’nin Çankaya Belediyesi ile sürtüşmesinin neden olduğu ortaya çıktı.

ANKARA’nın merkezi niteliğindeki Kızılay’ın en yoğun caddelerinden olan İzmir Caddesi’ndeki ’çöp dağları’nın, Büyükşehir Belediyesi ile Çankaya Belediyesi arasındaki yeni bir sürtüşmeden kaynaklandığı ortaya çıkardı.

Vatandaşlardan gelen yoğun şikayetler üzerine Ankara Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, şunları söyledi:

"İzmir Caddesi Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Ama gelin görün ki oranın çöpünü toplamıyor. Akşam saatlerinde o caddede dolaşırsanız, gerçekten de çöp dağları oluştuğunu görürsünüz. Melih Gökçek’in amacı şu, (Çankaya belediyesi Kızılay’ın göbeğinde bile çöpü toplamıyor) desin. Buna artık ne diyeyim? Biz İzmir Caddesi’ne çöp almak için girmek istiyoruz. Adamları bizim çöp arabalarına kapıyı açmıyorlar. İzin vermiyorlar. Bizi kötülemek için, görevleri olduğu halde, kendileri de toplamıyorlar.

İNAT EDİYORLAR

Çöp toplama yetkisi bizde. Çöplerin toplandığı alanlar ise Büyükşehir’e ait. Avrupa’da insanlar artık çöplerini, evinde ayırıyor. Biz de burada ÇEVKO ve Tarım Köyişleri Bakanlığı ile işbirliği yaptık. 108 mahallenin 40-45’inde bu uygulamayı başlattık. Naylonlarını veriyoruz, insanlar evlerinde bunu ayırıyorlar. Milli servet olabilecek atıkları ayrı topluyorlar. Gayet de güzel oturdu bu. Ancak bu yetki de bizde olmasına rağmen, inatla Büyükşehir (Hayır siz toplamayazsınız, biz toplayacağız) diyor.

DAĞILAN ÇÖPLER

Sokaklarda çöp toplayan adamlar var. Belli ki yoksullar. Bunlarla 3-4 toplantı yaptık. Dedik ki (15 yaşından küçük çocuklarınızı almayın çöp toplamaya. Ana yollara girmeyin, çöpleri dağıtmayın) Bunların içinde ameliyat ettirdiklerimiz oldu, çocuklarının eğitim giderlerini karşıladık. Ne yazık ki sözlerinde durmadılar. Çöpleri dağıtıyorlar.

SOKAK HAYVANLARI

Bir süre sonra çöplerle ilgili ceza yazmaya da başlayacağız. Vatandaşlarımız çöpü çok erken saatte bırakıyorlar. Çöpü erken bıraktığınız zaman önce bu toplayıcılar dağıtıyor, daha sonra sokak havyanları geliyor dağıtıyor. Doğa onları öyle bir yapmış ki, hayvanlar yiyecek bulunca daha rahat çiftleşiyorlar. O zaman da popülasyon artıyor. Yani çöpler dağıldıkça, sokak hayvanları daha çok ürüyor.

BAZILARI ÖLDÜRÜYOR

Bazı belediyeler bunları öldürerek sorunu çözmeye çalışıyorlar. Öldürmek bir çözüm değil, asla olamaz da. Mesela göstermelik, bir kısırlaştırma ünitesi kurduk dediler. Peki yoğun bakımı nerede? Nerede kalıyor o köpekler? Ameliyat ettiklerini nereye koyuyorlar? Belli ki toplayıp öldürüyorlar. Büyükşehir orada da kendi görevini yapmıyor."
hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Mart 2007 Pazartesi 09:21:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mehmet BALCI IP: 88.254.105.xxx Tarih : 8.03.2007 14:02:25
Her zaman olduğu gibi kavgalı, rekabeti olan iki belediye birisi Ankara büyük şehir diğeri Çankaya belediyesi ve mağdur her zamanki gibi halk... Sağ, sol davasına kavga eden belediyeler çöplerin alınmaması sokakların atıl bir durumda bırakılarak, yaşlısını, gencini,çocuğunu bu hengamenin, içinde yürütülmesi. Olacak iş mi yaptığınız? Çevre temizliği,park, bahçe, denetleme,esnaf kontrolünü bıraktık. Belediyelerin kavgalarını izliyoruz... Bravo size başkanlar...