4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Başkent'in göbeğinde miting skandalı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Kürt sorununun bu ülkenin sorunu olduğunu belirterek, "Bu sorun ancak kendi dinamikleriyle çözülebilir" dedi.

KESK, TMOBB ve Türk Tabipler Birliği tarafından 'Özgür, Demokratik ve Eşitlikçi bir Türkiye' adı altında bir miting düzenlendi. Mitinge katılmak için sabah saatlerinden itibaren Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen katılımcılar Hipodrom alanında toplandı. Miting nedeniyle Atatürk Bulvarı, Talatpaşa Caddesi, Necatibey Caddesi ve Mithatpaşa Caddesi'nin bir kısmı trafiğe kapatıldı. Miting, atılan sloganlarla terör örgütü elebaşısı Öcalan'a destek mitingine dönüştü. Atılan sloganlara tepki gösteren bir kişi ile slogan atan grup arasında gerginlik yaşandı. Yaşanan gerginlik görevlilerin araya girmesiyle önlendi.

Türk bayrağının yer almadığı mitinge, travesti ve gaylar, lezbiyenler, anarşistler, çeşitli öğrenci grupları, DTP, ÖDP ve TKP gibi siyasi partiler destek verdi. DTP Muş milletvekili Sırrı Sakık da mitinge katılarak destek verdi. Yürüyüş sırasında, bir tiyatro grubu, 'savaşı eleştiren' oyunlarını sergiledi. Polis tarafından oluşturulan noktalarda yapılan aramanın ardından mitinge katılanlar Sıhhiye Meydanı'na alındı.

Miting sırasında bir polis helikopteri havadan denetim yaparken yüksek binaların tepelerinde özel hareket polisleri görev yaptı. Mitingde bir konuşma yapan KESK Başkanı Tombul, Anayasa tartışmalarına dikkat çekerek, "Bir Anayasa istiyoruz, ve bizler yeni bir Anayasa'nın barış dolu topraklarda doğmasını istiyoruz. Şimdi bu değerlere sahip çıkan tüm toplumsal kesimleri sürece birlikte müdahil olmaya davet ediyoruz" dedi.

Son dönemde Kürt sorunu ekseninde yaşanan gelişmelerin herkesi üzdüğünü ifade eden Tombul, "Bilinmelidir ki, atılan her bomba, patlayan her mayın, sıkılan her kurşun, sorunun çözümünü biraz daha güçleştirmektedir. Yaşanan bu olaylar üzerinden geliştirilen milliyetçi histeri ve linç kültürü toplumu ayrıştırıp, bu topraklarda yüzlerce yıldır yan yana kardeşçe yaşayan hakları birbirine düşman edecektir. Kürt sorunu bu ülkenin sorunudur ve ancak kendi dinamikleriyle çözülebilir. Çözüme adam atabilmek için silahlar koşulsuz olarak susmalıdır. İhtiyacımız olan şey ne tezkere, ne de yeni bir olağanüstü hal uygulamasıdır. Bizim ihtiyacımız olan, barış içinde birarada yaşama iradesine sahip çıkarak yükseltmektir. Sorunun barışçıl ve demokratik çözümü için siyasal bir irade ortaya konularak adım atılmalıdır" diye konuştu.

Sorunun kan ile çözülemeyeceğini söyleyen Tombul, 8 askerin hemen serbest bırakılmasını istedi. Tombul'un açıklamasın ardından Grup Kızılırmak ve İlkay Akkaya'nın sunduğu şarkılar eşliğinde mitinge katılanlar halay çekti.
3 bin polisin katıldığı miting olaysız sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2007 Cumartesi 18:14:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?