3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Başkentte Kültür-Sanat


Uluslararası Ankara Müzik Festivali, 30 Nisanda Zagreb Filarmoni Orkestrası'nın vereceği konserle sona erecek.

Ankaralı sanatseverlerle 4 Nisanda Hacettepe Senfoni Orkestrası'nın konseriyle buluşan festival kapsamında son iki etkinlik, 29 ve 30 Nisanda gerçekleştirilecek. Zagreb Filarmoni Orkestrası'nın sahne alacağı konserin solisti, bu sanat sezonunda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın da konuğu olan keman sanatçısı Shlomo Mintz. Orkestrayı, Mintz'in yöneteceği konserlerde, V. Lisinski'nin "Idila Vecer", Ludwig van Beethoven'ın "keman konçertosu" ile Sergei Rachmaninov'un "2. Senfoni"si yorumlanacak.

Ankara Devlet Opera ve Balesi, 29 Nisan Dünya Dans Günü dolayısıyla "Yaşam ve Tango" isimli eserin prömiyerini gerçekleştirecek. Üç perdelik yapıt, Young Soon Hue-Simon'ın "Backstage (Sahne Arkası)" ile "This is Your Life (Bu Senin Yaşamın)" ve Beyhan Murphy'nin "Aheste Beste" adlı yapıtlarından oluşuyor.

Bilkent Senfoni Orkestrası, 23 Nisan konserinde yarın çocuk solistler eşliğinde sahne alacak. Orkestrayı Şef Işın Metin'in yöneteceği konserde, kemanda Deniz Uysal, Elif Ece Cansever ile Safure Ahundzade, kornoda Şölen Doğdu, piyanoda Görkem Cenk Barçın, marimbada Oğuz Akbaş ve viyolonselde İrem İlayda Canduran sahne alacak. Konserde, Sarasate, Mozart, Vieuxtemps, Haydn, Herbert, Bizet ve Drdla'nın yapıtları seslendirilecek.

Ankara Devlet Tiyatrosu, bu hafta değişik sahnelerinde 10 oyun, Ankara Devlet Opera ve Balesi ise 7 gösteri sahneleyecek.

Başkentte hafta boyunca gerçekleştirilecek kültür-sanat etkinlikleri şöyle:

Tiyatro

BÜYÜK TİYATRO: Costas Ferris'in Thesia Panayiotou ile yazdığı ve yönettiği "Rembetiko" adlı müzikal, 24 ve 26 Nisanda sahnelenecek. Başar Sabuncu'nun Türkçeleştirdiği oyunun dekor tasarımı Zeki Sarayoğlu, kostüm tasarımı Çevren Sarayoğlu, ışık tasarımı Zeynel Işık'a ait. Koreografisini Deniz Gebeshuber'in yaptığı eserin müziğini Yunanlı sanatçı Thesia Panayiotou hazırladı, Can Atilla müzik direktörlüğünü üstlendi.

Oyunda, Zeynep Çimenser, Emre Erçil, Buğra Koçtepe, Sukün Işıtan, Bilal Gürdere, Uğur Çavuşoğlu, Seda Oksal, Uğur Keleş, Emrah Keskin, Emine Buse Buhur, Nisa Büyüknalbant, Selçuk Göldere, Aslıhan Nebi Ercan, Nihal Erdoğan, Handan Kaya, Eda Demirsoy, Dilara Gürdere, Dilan Kart, Diler Öztürk, Gülan Düzgün, Peyruze Rana Şimşek, Umut Kılınç, İlke Can ve Murat Kurşun rol alıyor.

Sadık Şendil'in yazdığı, Kazım Akşar'ın yönettiği "Kanlı Nigar", 28 Nisanda seyirci karşısına çıkacak. Dekor tasarımı Sertel Çetiner'e, kostüm tasarımı Sevgi Türkay'a, ışık tasarımı Mehmet Yaşayan'a, müzikleri Cem İdiz'e, koreografisi Yener Turan'a ait olan oyunda, Ünsal Coşar, Adviye Öztürk, Erkan Alpago, Mert Tanık, Mehtap Öztepe, Filiz Yiğitbaşı, Yavuz Köken, Mehmet Ali Toklu, Ali Fuat Davutoğlu ve Simgem Baykara rol alıyor.


KÜÇÜK TİYATRO: Ahmet Kutsi Tecer'in yazdığı, Leyla Tecer'in yönettiği "Köşebaşı", yarın ve 25 Nisanda seyredilebilir. Münir Canar, Savaş Tamer, Can Öztopçu, Tolga Çiftçi, Okan Şenozan, Gürkan Görbil, Turgay Kılıç ile Sanlı Baykent'in başlıca rollerini üstlendiği yapıt, eski bir İstanbul mahallesinde geçen bir günü anlatıyor.


AKÜN SAHNESİ: Sam Shepard'ın yazdığı, Pınar Kür'ün Türkçeye çevirdiği, Cem Emüler'in yönettiği "Aç Sınıfın Laneti", hafta boyunca seyredilebilecek. Dekoru Güven Öktem'e, kostümü Sevgi Türkay'a, ışığı Zeynel Işık'a ait oyunda, Mehtap Öztepe, Mesut Turan, Canberk Uçucu, Tuncer Yığcı, Faik Artuk, Güven Besimoğlu, Harun Özer, Osman Karakoç ve Başak Akbay yer alıyor.


ALTINDAĞ TİYATROSU: "Eşik" isimli yapıt, hafta boyunca Altındağ Tiyatrosu'nda izlenebilecek.


STÜDYO SAHNE: Nikolay Vasiliyeviç Gogol'un dünyaca ünlü yapıtından Sylvie Luneau ve Roger Coggio'nun uyarladığı "Bir Delinin Hatıra Defteri", yarın izleyiciyle buluşacak. Michel Del Castillo'dan Semih Çelenk'in uyarladığı, proje koordinatörlüğünü Fırat Demirağ'ın, proje uygulatıcılığını Yeliz Ergülen'in üstlendiği "Gitar" adlı yapıt, 19 Nisanda sahne alacak. Ankara Devlet Tiyatrosu'nun sosyal sorumluluk projesi kapsamında sahnelenen ve engelli oyuncuların yer aldığı eserin dekor ve giysi tasarımını Ceren Karahan, ışık düzenini Burhanettin Yazar hazırladı. Oyunda, Göktuğ Tolga Demiralp ve Solmaz Merve Erdoğan rol alıyor.


İRFAN ŞAHİNBAŞ TİYATROSU: Ali Bey'in yazdığı, Yılmaz Öğüt'ün uyarladığı, Hakan Boyav'ın yönettiği Ankara-Van Devlet Tiyatroları ortak yapımı "Ayyar Hamza", 25 Nisanda izlenebilecek. Dekor ve kostümü Funda Çebi'ye, ışığı Burhanettin Yazar'a ait oyunda, Serap Sağlar, Zafer Güllü, Aydın Uysal, Ercan Eker, Süleyman Atanısev, Tolga Evren, Mustafa Şen ve İpek Atagün yer alıyor.


ODA TİYATROSU: "Uçurtmanın Kuyruğu" adlı oyun, yarın ve 25 Nisanda izleyici karşısında olacak.


ÇAYYOLU CÜNEYT GÖKÇER SAHNESİ: William Shakespeare'in yazdığı, Emel Bala Gürel'in uyarladığı, Cahit Çağıran'ın yönettiği çocuk oyunu "Bir Yaz Masalı" isimli yapıt, yarın, 26 ve 28 Nisanda izlenebilecek.

Behiç Ak'ın yazdığı, Serhat Nalbantoğlu'nun yönettiği "Tek Kişilik Şehir" ise yarın, 25 ve 30 Nisanda sahne alacak.


Opera-Bale

OPERA SAHNESİ: Ahmed Adnan Saygun'un "Kerem" operası, 25 Nisan Cumartesi günü sahne alacak.

Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu'nun (MDT) "Üç Nefes" adlı yapıtı, 27 Nisanda görülebilir. MDT'nin daha önce de değişik eserleriyle seyirci karşısına çıkan üç koreografı Bürge Öztürk Kayacan, Alpaslan Karaduman ve Devrim İleri'nin eserlerinden oluşan yapıtı "Üç Nefes", bireyin yalnızlık duygusundan tüketim toplumuna, insan ilişkilerinden gündelik yaşamdaki sıkıntılara kadar pek çok konuyu işliyor.

Filiz Işıksun'un anısına gerçekleştirilecek şan konseri 28 Nisan Salı günü gerçekleştirilecek.

Ankara Devlet Opera ve Balesi, 29 Nisan Dünya Dans Günü dolayısıyla "Yaşam ve Tango" isimli eserin prömiyerini gerçekleştirecek. Üç perdelik yapıt, Young Soon Hue-Simon'ın "Backstage (Sahne Arkası)" ile "This is Your Life (Bu Senin Yaşamın)" ve Beyhan Murphy'nin "Aheste Beste" adlı yapıtlarından oluşuyor.

Puccini'nin "Manon Lescaut" operası, 30 Nisan Perşembe günü sahnelenecek.


OPERET SAHNESİ: Murat Göksu'nun sahneye koyduğu müzikli oyun "Öylesine Bir Dinleti", 26 Nisanda seyirci karşısına çıkacak.


 Leyla Gencer Sahnesi: Çocuk balesi "Çizmeli Kedi", 26 Nisanda küçük izleyiciyle buluşacak.


26. Uluslararası Ankara Müzik Festivali

MEB ŞURA SALONU: Maria Agatiello, Paolo Benedetti, Eleonora Di Vita, Serena Rampon, Marco Ticli ve Marco Zanotti'den oluşan "Kataklo" topluluğunun akrobatik dans gösterisi, yarın gerçekleştirilecek.

Wiener Kammersymphonie'nin keman ve viyola sanatçısı Atilla Aldemir eşliğindeki konseri, 25 Nisanda izlenebilecek.

Gitaristler Susana Prieto ve Alexis Muzurakis'den oluşan "Duo Melis", 27 Nisan Pazartesi günü sahne alacak.

Prag Wind Quintet, 28 Nisan Salı günü izleyici karşısında olacak.

26. Uluslararası Ankara Müzik Festivali, 30 Nisanda Zagreb Filarmoni Orkestrası'nın vereceği konserle sona erecek.

Ankaralı sanatseverlerle 4 Nisanda Hacettepe Senfoni Orkestrası'nın konseriyle buluşan festival kapsamında son iki etkinlik, 29 ve 30 Nisanda gerçekleştirilecek. Zagreb Filarmoni Orkestrası'nın sahne alacağı konserin solisti, bu sanat sezonunda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın da konuğu olan keman sanatçısı Shlomo Mintz. Orkestrayı da Mintz'in yöneteceği konserlerde, V. Lisinski'nin "Idila Vecer", Ludwig van Beethoven'ın "keman konçertosu" ile Sergei Rachmaninov'un "2. Senfoni"si yorumlanacak.


Konser

Bilkent Konser Salonu: Bilkent Senfoni Orkestrası, 23 Nisan konserinde yarın çocuk solistler eşliğinde sahne alacak.

Orkestrayı Şef Işın Metin'in yöneteceği konserde, kemanda Deniz Uysal, Elif Ece Cansever ile Safure Ahundzade, kornoda Şölen Doğdu, piyanoda Görkem Cenk Barçın, marimbada Oğuz Akbaş ve viyolonselde İrem İlayda Canduran sahne alacak. Konserde, Sarasate, Mozart, Vieuxtemps, Haydn, Herbert, Haydn, Bizet ve Drdla'nın yapıtları seslendirilecek.


"13. Gün/Frıday The 13Th" Yarın sinemalarda


Ünlü korku serisinin 28 yıl sonra yeniden izleyici karşısına çıktığı "13. Gün/Friday the 13th" yarın sinemalarda...

Yönetmenliğini Marcus Nispel'ın üstlendiği filmin oyuncuları, Jared Padalecki, Danielle Panabaker, Amanda Righetti, Derek Mears ve Travis Van Winkle. Senaryosunu Damian Shannon, Mark Swift ve Mark Wheaton'ın kaleme aldığı filmde olaylar şöyle gelişiyor:

Kayıp kızkardeşini aramak için efsanevi Kristal Gölü ormanlarının yolunu tutan Clay Miller (Jared Padalecki), yosun kaplı ağaçların arkasındaki eski ve çürümüş kulübe kalıntıları arasında araştırmaya girişir. Polisin ve yöre halkının uyarılarına kulak tıkayarak kayıp kız kardeşi Whitney'i (Amanda Righetti) aramayı sürdüren Clay, o bölgeye heyecanlı bir hafta sonu tatili için gelen üniversiteli gençler arasındaki Jenna (Danielle Panabaker) adlı bir genç kızın yardımını alır.

Ancak orada hiç hesaba katmadıkları büyük bir tehlikeyle karşılaşmak üzeredirler. Farkında olmadan film tarihinde yaratılmış en korkunç canavarlardan birinin ustura keskinliğindeki büyük bıçağıyla Kristal Gölü'nü mesken tutan ünlü katil Jason Voorhees'in (Derek Mears) yaşam alanına girmişlerdir.

Jennifer Aniston, Ben Affleck, Drew Barrymore, Jennifer Connely, Scarlett Johansson, Ginnifer Goodwin, Bradley Cooper gibi oyunculardan oluşan ünlü kadroyu buluşturan "Erkekler Ne Söyler, Kadınlar Ne Anlar/He's Just Not That Into You" gösterime girecek. Ken Kwapis'in kamera arkasına geçtiği film, Greg Behrendt ve Liz Tuccillo'nun kitabından beyazperdeye aktarıldı. Film, 20'li ve 30'lu yaşlarında Baltimore'lu bir grup insanın karşı cinsin verdiği "sinyalleri" okumaya çalışırken yaşadıklarını konu alıyor.

Romantik komedi filmi "Dost Kazığı/How to Lose a Friends and Alienate People" izleyiciyle buluşacak. Toby Young'ın çok satan kitabından sinemaya uyarlanan İngiliz yapımı filmin oyuncuları Simon Pegg, Kirsten Dunst, Danny Huston, Gillian Anderson, Megan Fox ve Jeff Bridges.

Filmin akışı şöyle:

Sidney Young (Simon Pegg), çalıştığı derginin tam zıttı olan muhafazakar New York dergisi Sharps'dan iş teklifi alınca çok mutlu olur. Artık istediği başarıya ulaşabilecektir. Fakat bu yeni işle aralarına karıştığı Manhattan insanlarının aksine gösterdiği kaba davranışları, garip şakaları ve başına gelen talihsizliklerle komik duruma düşmesi Young'ın hayatının kadınına rastlamasıyla daha da içinden çıkılmaz bir hal alacaktır.

"Dilber'in Sekiz Günü" adlı film seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Yönetmenliğini Cemal Şan'ın üstlendiği filmin senaryosu da Şan'ın imzasını taşıyor. Nesrin Cavadzade, Fırat Tanış, Osman Akça, Necmettin Çobanoğlu, Macit Sonkan, Ahmet Saraçoğlu, Mustafa Üstündağ, Hatice Altan Gençler, Arzutan Bayraktutan, Aslıhan Erguvan ve Gül Hüsniye Taş'ın rol aldığı filmin öyküsü şöyle:

Doğu'nun kıraç topraklarında fakir bir köyde annesi, babası ve kardeşleriyle yaşayan Dilber (Nesrin Cavadzade), çocukluk aşkı Ali (Osman Akça) ile evlenme hayalleri kurmaktadır. Ali ile birbirlerine aşıktırlar ama Ali'nin babası, oğlunu bir başka kızla evlendirmek için arkadaşına söz vermiştir.

Dilber, bu durumu kabullenemeyerek kendisini isteyen ilk adamla evlenmeye karar verir. O adam da topal bir okul hademesi olan Mehmet'tir (Fırat Tanış). Dilber ile Mehmet'in aralarındaki ilişki zamanla gelişir. Mutluluk artık Dilber'in de kapısını çalmışken, bir gece kapıyı Ali çalar. Ne pahasına olursa olsun Dilber'i geri istemektedir...

Aydın Bulut'un yönettiği, Mehmet Ali Nuroğlu, Eyşan Özhim ve İsmail Hacıoğlu'nun başrolünü üstlendiği "Başka Semtin Çocukları" vizyona girecek.

Filmin hikayesi kısaca şu şekilde:

Gazi Mahallesi'nde yaşayan iki yakın arkadaşın başka bir hayat özlemi içinde, bulundukları çöplükten kurtulma hayallerini ve bu hayalleri gerçekleştirebilmek için ödemek zorunda oldukları bedeller vardır. Güneydoğu'daki operasyonlarda gösterdiği kahramanlıkla askerden 1 ay erken terhis edilen Semih (Mehmet Ali Nuroğlu), askerden döndüğü gün kardeşinin cenazesiyle karşılaşır ve onun katilini aramaya başlar.

Kardeşinin katilini bulmak için harekete geçtiğinde cevaplanması zor sorularla dolu bir başka savaşın içine sürüklenen Semih, gerçeğin arayışı içinde iz sürerken, kaybedilen şeyin sadece kendi kardeşinin hayatı olmadığını görür. Semih, öteki İstanbul'da kaybetmeye mahkum edilmiş hayatların öfke ve çaresizlik duygularıyla beslenen sert yüzüyle de hesaplaşmak zorunda kalacaktır...

Animasyon filmi "Parti Solucanları/Disco Ormene" da bu hafta küçük seyirciyle buluşacak. Thomas Borch Nielsen'in yönettiği Danimarka yapımı film, yem niyetine bir gün yuvalarından alınan bir grup solucanın yaşadıklarını işliyor.

Sevimli köpeklerin macerasını anlata "Beverly Hills Cuvava" da haftanın altıncı yeni filmi. Yönetmenliğini Raja Gosnell'ın üstlendiği Walt Disney yapımı komedi macera filminin konusu şöyle:

Chloe, elmas tasmalı şımarık bir "Beverly Hills Çuvava" cinsi dişi köpektir. Lüks yaşam stilinin tadını çıkarırken çevresinde dolanan ve onun için çıldıran Papi adlı erkek köpeğin farkında bile değildir. Ancak sahibesinin yeğeni Rachel tarafından Meksika'ya götürülünce orada kaybolur.

Ülkesine geri dönmeye çalışırken yanında sadece eski bir polis köpeği olan Delgado vardır. Chloe'nin kaybolduğunu duyan Papi, hemen yollara düşer. Gerçek aşkını kurtarmak için çıktığı bu yolculuğunda üç köpek ve iki insan bir fare ve sinirli bir iguana ile güç birliği yapacaktır...

Başkentte hafta boyunca sinemalarda izleyiciyle buluşacak filmler şöyle:


ARMADA: "13. Gün", "Dilber'in Sekiz Günü", "Başka Semtin Çocukları", "Erkekler Ne Söyler, Kadınlar Ne Anlar", "Beverly Hills Çuvava", "Canavarlar Yaratıklara Karşı", "Deli Deli Olma", "Kız Kardeşim Mommo", "Ay Prensesi", "Devlet Oyunları", "Pembe Panter-2", "Kehanet".


METROPOL: "13. Gün", "Erkekler Ne Söyler, Kadınlar Ne Anlar", "Devlet Oyunları", "Pembe Panter-2", "Canavarlar Yaratıklara Karşı", "Kıymık", "Beverly Hills Çuvava", "Kehanet".


MEGAPOL: "Deli Deli Olma", "Başka Semtin Çocukları", "Ay Prensesi", "Kız Kardeşim Mommo".


OPTİMUM: "Dost Kazığı", "Dilber'in Sekiz Günü", "Okuyucu", "Başka Semtin Çocukları", "Parti Solucanları", "Ay Prensesi", "Canavarlar Yaratıklara Karşı", "Kız Kardeşim Mommo", "Deli Deli Olma".


MİNASERA: "Alacakaranlık", "Kanun Benim", "Okuyucu", "Ay Prensesi", "Deli Deli Olma", "Marley ve Ben".


BAHÇELİ BÜYÜLÜ FENER: "13. Gün", "Dost Kazığı", "Deli Deli Olma", "Canavarlar Yaratıklara Karşı", "Teldeki Adam", "Okuyucu", "Güneşi Gördüm", "Pembe Panter-2", "Hızlı ve Öfkeli", "Güneşi Gördüm", "Devlet Oyunları", "Dilber'in Sekiz Günü", "Kızkadeşim Mommo", "Yabancı"


KIZILAY BÜYÜLÜ FENER: "Pembe Panter-2", "Güneşi Gördüm", "Okuyucu", "13. Gün", "Deli Deli Olma".


KIZILIRMAK: "Başka Semtin Çocukları", "Dilber'in Sekiz Günü", "Kız Kardeşim Mommo", "Pazar: Bir Ticaret Masalı

 

AA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 10:38:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?