4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Başkentte kültür-sanat etkinliği

Ankara Devlet Tiyatrosu, bu hafta değişik sahnelerinde 14 oyunla, Ankara Devlet Opera ve Balesi ise 5 yapıtla seyirci karşısına çıkacak.


Martin McDonagh'ın yazdığı, Ahmet Leventoğlu'nun çevirdiği ve yönettiği İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı "Inishmaan'ın Sakatı", 6 Kasımda Küçük Tiyatro'da, Ankaralı sanatseverlerce izlenebilecek.

Cevat Fehmi Başkut'un yazdığı, Ahmet Mümtaz Taylan'ın yönettiği Konya Devlet Tiyatrosu yapımı "Buzlar Çözülmeden" ise 6, 7 ve 8 Kasımda Altındağ Tiyatrosu'nda sahnelenecek. Yolsuzluğun, sömürünün, yoksulluğun ve yoksunluğun egemen olduğu, tüm yollarının kapandığı, kimsenin ulaşamadığı, dünyayla iletişimi kesilmiş olan bir kasabaya yeni bir Kaymakam gelir. Ancak bu Kaymakam diğer yöneticilerden farklı olarak kasabada egemen olan yaşam biçimini dönüştürmeye çalışır, buzlar çözülene kadar yapılacak çok iş vardır...

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni müzik politikasına uygun bir Türk operası isteğiyle bestelenmesi için talimat verdiği ve konusunu bizzat şekillendirdiği "Özsoy" operası, 25 yıl aradan sonra, 3 Kasım Cumartesi günü Başkent sahnelerine dönüyor.

Bestecisi Ahmed Adnan Saygun'un 1981-82 sezonunda şekillendirdiği son haliyle sahnelenecek eseri, Evin Atik Yerli sahneye koyacak.

Başkentte hafta içerisinde gerçekleştirilecek sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:


Büyük Tiyatro: William Shakespeare'in ölümsüz eserinin yönetmenliğini John Burgess üstlendiği "Kısasa Kısas" 2, 4 ve 6 Kasımda sahnelenecek.


Küçük Tiyatro: "Şahane Düğün" adlı oyun 1 ve 4 Kasımda seyirciyle birlikte olacak. Robin Hawdon'un yazdığı, Hakan Çimenser'in yönettiği oyunda, Meltem Baytok, Okan Şenozan rol alıyor.

"Inishmaan'ın Sakatı", 6 Kasımda Ankaralı sanatseverlerce izlenebilecek.


Şinasi Sahnesi: Behiç Ak'ın yazdığı, Serhat Nalbantoğlu'nun yönettiği "Tek Kişilik Şehir" 6, 7 ve 8 Kasımda tiyatroseverleri bekliyor.


Akün Sahnesi: "Yaşamak mı, Yoksa Ölmek mi" adlı oyun bugün, yarın ve 4 Kasımda izlenebilir.

Melchior Lengyel'in yazdığı, Jan Mendell'in oyunlaştırdığı ve Yücel Erten'in yönettiği oyunda, Mithat Erdemli, Servet Pandur rol alıyor.

Orhan Asena'nın yazdığı "Yıldız Yargılaması" 6, 7 ve 8 Kasımda gösterimde olacak.

Oyunda, Nihat Hakan Güney, Nermin Uğur Bakır rol alıyor.


Altındağ Tiyatrosu: Namus ve töre cinayetlerine kurban gidenlerden kumalara, berdelle evlendirilenlerden modern yaşamın sıkıntılarını yaşayanlara kadar her türden kadının sorunlarını işleyen "Kadıncıklar" bugün, yarın ve 4 Kasımda sahnede.

Ensar Kılıç'ın yönettiği, Aysel Çakar Kara, Deniz Alver Çamlıdağ ile Gül Fulya Akyol'un rol aldığı oyunu, Tuncer Cücenoğlu kaleme aldı.

Cevat Fehmi Başkut'un yazdığı, Ahmet Mümtaz Taylan'ın yönettiği Konya Devlet Tiyatrosu yapımı "Buzlar Çözülmeden" 6, 7 ve 8 Kasımda sahnelenecek.

İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi: "Kurban" isimli eser, 7 ve 8 Kasımda seyirci karşısına çıkacak.

Güngör Dilmen'in yazdığı ve Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği oyunda, Miraç Eronat, Ahmet Erkut oynuyor.

"Kayıplar" adlı oyun ise ise yarın izlenebilir.


Oda Tiyatrosu: "Gözlerin Ardındaki Çocuk" adlı oyun, bugün ve yarın sahne alacak.

"Japon Kuklası" ise 6, 7 ve 8 Kasımda tiyatroda... Dario Fo'dan Egemen Berköz'ün Türkçeye çevirdiği ve rejisörlüğünü İlham Yazar'ın üstlendiği oyunda karakterleri, Serpil Gül, Eray Eserol canlandırıyor.


125. Yıl Çayyolu Tiyatrosu: Halit Ziya Uşaklıgil'in ünlü eserinden Tarık Günersel tarafından sahneye uyarlanan "Aşk-ı Memnu", yarın gösterilecek.

Yönetmenliğini Mehmet Atay'ın üstlendiği eserde, Selçuk Özdoğan, Elvin Beşikçioğlu rol alıyor.

"Yaşamak Mı Yoksa Ölmek Mi" adlı oyun 7 ve 8 Kasımda seyirciyle buluşacak.


Opera-Bale


Opera Sahnesi: Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün konusunu bizzat şekillendirdiği "Özsoy" operası, 25 yıl aradan sonra, yarın Başkent sahnelerine dönüyor.

Christoph Friedrich Bertzner'in yazdığı ve Johann Gottlieb Stephanie'nin uyarladığı "Saraydan Kız Kaçırma" operası, 5 Kasım Pazartesi günü sahnelenecek.

Guiseppe Verdi'nin "La Traviata" adlı 3 perdelik ünlü operası ise 7 Kasım Çarşamba günü sahne alacak.

Çaykovski'nin ünlü eseri "Kuğu Gölü", 8 Kasımda izleyici karşısına çıkacak.


ODTÜ Kültür Kongre Merkezi: 2 perdelik müzikli oyun "Kırmızı Ev", 8 Kasım Perşembe günü izlenebilir. Eseri Gürçil Çeliktaş sahneye koydu.

Bu hafta 2 yabancı, 1 Türk filmi başkentli sinemaseverlerle buluşuyor.

Jason Bateman, Jamie Foxx, Jennifer Garner ile Chris Cooper'ın başrolleri paylaştığı, ABD ve terörün konu edildiği "Krallık" adlı film, vizyona girdi. Peter Berg'ün yönetmen koltuğuna oturduğu filmde dram ve gerilim bir arada.

Russell Crowe, Christian Bale, Ben Foster ve Peter Fonda'nın bir araya geldiği "3:10 Yuma" izleyicinin karşısına çıktı. Yönetmen James Mangold'un filminde olaylar kısaca şöyye gelişiyor:

Kanun kaçağı Wade'i yakaladığında Evans, bu azılı katili mahkemeye götürmeye gönüllü olur. 3:10 Yuma trenine canlı olarak teslim etmek üzere hareket ettiklerinde, Evans ve Wade birbirlerine saygı duymaya başlarlar. Ancak, Wade'in çetesi ve her köşede bekleyen tehlikeler yüzünden, yolculuk kaderlerine doğru bir göreve dönüşür.

Bu hafta yeni bir Türk filmi de vizyonda: "Sıfır Dediğimde". Yönetmenliğini Gökhan Yorgancıgil'in yaptığı filmde, Damla Tokel, Görkem Yeltan, Oktay Kaynarca ve Hazım Körmükçü performanslarını sergiliyor.

Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere ve Lüksemburk ortak yapımı "Irina Palm" da vizyona girdi.

İsmail İlhan'ın resim sergisi, 5 Kasımdan itibaren Anadolu Ajansı Sanat Galerisi'nde Ankaralı sanatseverlerle buluşacak.

Kişisel 2 sergi açan İlhan, 4 karma sergiye katıldı. İlhan'ın sergisi, 16 Kasıma kadar devam edecek.

Ressam Erkan Çimenciler'in şehit aileleri yararına düzenlediği sergisi ise yarın Ankara Tenis Kulübü'nde kapılarını açıyor. Sanatçının çalışmaları, 21 Kasıma kadar izlenime sunulacak.

Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun resim sergisi de IC Sanat Galerisi'nde, 8 Kasımda başlıyor.

aa
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2007 Cuma 11:01:38
Güncelleme :2 Kasım 2007 Cuma 11:03:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?