4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Başkentte 'su' zirvesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; Devlet Bakanı Beşir Atalay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Veysel Eroğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile bir araya geldi.


Başbakanlık Resmi Konutu'nda gerçekleşen toplantıda, Ankara'nın su sorunu ele alındı.

ANKARA'YA SU GETİRİLMESİ

Konuyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi Haber Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, toplantıda, Ankara'nın su durumunun genel bir değerlendirmeye tabi tutulduğu belirtilerek, şu bilgilere yer verildi:

“Kuraklık karşısında acil alınacak önlemler masaya yatırıldı. Kesikköprü Barajı'ndan Kızılırmak suyunun ASKİ tarafından Ankara'ya getirilmesi Başbakan'ın talimatıyla kararlaştırılırken, DSİ'nin mevcut olan projede gerekli denetimi yapması benimsendi. Yapılacak proje ile Kızılırmak üzerinde bulunan Kesikköprü ve onun devamındaki Hirfanlı barajlarında bulunan toplam 7 milyar metre küplük su rezervini Ankara'ya getirmek için 125 kilometre civarında bir isale hattı yapılacak. Kesikköprü Barajı'ndan alınacak su 4 ayrı terfi istasyonundan 400 metrelik bir yükseltiyle taşındıktan sonra cazibe yoluyla İvedik Arıtma Tesisleri'ne götürülecek.”

Açıklamada, konuya ilişkin ihalenin “acil ihale” kapsamında yapılmasının ve gerekli kamulaştırmalar için Bakanlar Kurulu kararı çıkarılmasının da benimsendiği bildirildi.

Ankara'da kış aylarındaki günlük su tüketiminin 700-800 bin metre küp, yaz aylarında ise buharlaşma ile birlikte 1.5 milyon metre küp olduğu kaydedilen açıklamada, “Bu projenin hayata geçirilmesi ile Ankara'nın su sonununa çok uzun vadeli bir çözüm getirilmiş olacak” denildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kızılcahamam bölgesindeki Doğanözü Barajı'nın da bu yıl içerisinde yapılacağı belirtilerek, daha sonra Gerede havzasındaki çalışmaların başlayacağı bildirildi.

aa
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2007 Çarşamba 15:11:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?