5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Batum da kaydını yaptırdı

MİLLETVEKİLİ KAYITLARI SÜRÜYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, kurultay tartışmalarıyla ilgili olarak, "Bizde biat kültürü yok ama her seçimden sonra bir tartışma varmış gibi bir görünümün ortaya çıkması, sürekli kurultaylar partisi görünümünün ortaya çıkması beni de tedirgin ediyor, hepimizi tedirgin eriyor. Çünkü halkın beklentileri var" dedi.

Milletvekilliği için kayıt işlemlerinin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Batum, CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav'ın kurultay için imza topladığına ilişkin haberlerin sorulması üzerine, böyle bir şeyi ne Baykal ne de Sav'dan duymadığını söyledi.

Türkiye'nin önemli bir aşamaya girdiğini belirten Batum, 3 gün önce HSYK kararnamesiyle 'Türkiye'de bugüne kadar yapılamamış en büyük kıyımın yapıldığını' ileri sürdü. Batum, Yargıtay'da görev yapan savcı ve hakimlerin istekleri dışında 'tenzili rütbe' ile 'aşağılara' gönderildiğini belirterek, "Türkiye'de hukuksuzluklar arka arkaya geliyor. Bunlar gelirken insanların CHP'den beklentisi şu, 'Yarı yolda patinaj yapmayın, bizim beklentilerimiz var. Türkiye'de iktidar bütün merkez ve merkez olmayan sağın oylarını toplayarak çok ciddi bir oy aldı. ama bu oy zaten 1950'leri, 60'ları tahlil ettiğinizde de gördüğünüz bir oydur. Eğer bütün merkez sağ, şeriatçı sağ, milliyetçi sağ, bütün sağı topladığınızda bu oranları her zaman aşmışsınızdır. Ama geride kalan yüzde 50'nin Türkiye'de bir takım beklentileri var. Bu beklentilere cevap verecek bir CHP istenirken, bizim burada 'yüzde 35'ten 30'dan düştük' gibi sanal tartışmalarla zaman kaybetmemizin gerekli olmadığını düşünüyorum" dedi.

Batum, MYK'da Baykal ve Sav'ın ihracı için düğmeye basılabileceğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine, "Hayır, hayır. Tamaylıgil birazdan açıklamayı yaptığında böyle bir prosedürün olmadığı görülecektir. CHP'yi AKP'den ayıran en önemli unsur, biat kültürünün olmamasıdır. Bizde biat kültürü olmamasını sürekli bir patinaj yapıyor görüntüsünün içerisinde olmamızı da huzursuzlukla karşılayanlar var, bir tanesi de benim. Evet bizde biat kültürü yok ama her seçimden sonra bir tartışma varmış gibi bir görünümün ortaya çıkması, sürekli kurultaylar partisi görünümünün ortaya çıkması beni de tedirgin ediyor, hepimizi tedirgin eriyor; çünkü halkın beklentileri var" dedi.

Batum, Hatip Dicle ile ilgili YSK kararını değerlendirirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da 2002 yılında hakkında kesin hüküm bulunduğu gerekçesiyle milletvekili seçilemediğini anımsattı. Batum, "Ne yapıldı? Anayasa değiştirildi, yasa değiştirildi. Denildi ki, milletin seçtiği kişiye karşı yasalar uygulanamaz. Hatip Dicle için de aynı şey işletilebilir" dedi.

Tutukluyken milletvekili seçilen diğer kişiler için hiçbir sorunun bulunmadığını belirten Batum, "Çünkü evrensel ilke nedir, masumiyet karinesi. Savcının görüşü o kadar önemli değil. Önemli olan mahkemenin ne karar vereceği. Kimse kesin hüküm giymeden suçlu sayılamaz. Yargı yüce Türk milleti adına karar veriyor. Yüce Türk milleti karar vermiş. Yüce Türk milletinin verdiği bir karara rağmen 'uygun görmüyorum' denilebilmesi hukuka uygun değildir, evrensel hukuk ilkelerine uygun değildir" dedi.

Öte yandan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın, belgelerini Meclise göndererek kayıt yaptırdığı öğrenildi.

MİLLETVEKİLİ KAYITLARI SÜRÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2011 Çarşamba 17:52:05
Güncelleme :22 Haziran 2011 Çarşamba 18:21:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?