1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANKARA

BES'çiler Kızılay'a ulaşamadı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) hükümetin uygulamalarını protesto etti. BES üyesi memurlar Mithat Paşa Köprüsü altında ve Ulus’ta toplanarak Kızılay’a yürümek istedi.

Ulus’tan yürüyen memurlar Sıhhıye’de Çevik Kuvvet tarafından durduruldu. Polisle sendika yöneticileri arasında yapılan görüşme sonucunda grubun Mithat Paşa Caddesi’nden yürümesine izin verildi. İki grup birleşerek SSK İş Hanı önüne kadar "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "25 Şubat’ta Kızılay’dayız", IMF defol bu memleket bizim" şeklinde slogan atarak yürüdü.

Burada grup adına BES 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Turan bir açıklama yaptı. Turan, IMF temsilcisi ’Derviş’in hükümete girdiği ve ekonomin rotasının belirlediği 28 Şubat krizinden bu yana yaklaşık 5 yıl geçtiğini ifade ederek, bu süreç içinde birçok bankanın battığını ve birçok devlet kurumunun özelleştirildiğini kaydetti.

"Son 5 yılda ekmek kuyruklarından iftar çadırlarına, işsiz sayısından kırsaldan göç oranlarına, suç oranlarına, reel ücretlerimize, çalışma saatlerimize kadar hayatın gerçeklerine baktığımızda kimim kazandığını ve kimim kaybettiğini görüyoruz" diyen Turan, Türkiye’nin IMF ve Dünya Bankası kredileriyle, AB kriterleriyle yeniden sömürgeleştirildiğini iddia etti. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devrini eleştiren Turan, "En temel insan hakkı olan sağlığı piyasanın insafsızlığına bırakmak var. Genel sağlık satışı var" dedi. SEKA, TEKEL, TÜPRAŞ ve TELEKOM’un özelleştirme çalışmalarını da eleştiren Turan şöyle dedi:

"Emekçilere yönelik savaş programını derhal durdurun. Uluslararası sermayenin dayatmaları tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmalıdır. Ürettiğimiz değerler adil bir şekilde dağıtılmalı, tüm çalışanlara insanca yaşayabilecekleri bir ücret ödenmelidir. Sağlık ve sosyal güvenliğinin bir hak olduğu kabul edilmeli ve herkes parasız sağlık ve sosyal güvenceye kavuşturulmalıdır. Kamu çalışanlarını kapı kulu gören 657 sayılı yasa değiştirilmeli, demokratik sosyal hukuk devletinin gereklerine uygun yeni bir yapılanma sendikalarla birlikte oluşturulmalıdır. Grevli ve toplu sözleşmeli sendika hakkı ve örgütlenmelinin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır."

Turan, 25 Şubat’ta Kızılay’da bir eylem yapacaklarını söyledi. Yapılan açıklamanın ardından grup olaysız dağıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2005 Salı 16:29:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?