3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

'Bir Değişimin Öyküsü' sergisi açıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yayıncılık alanında önemli ilerlemeler alındığını belirterek, "Türkiye'nin yayın standardını yükseltmeye çalışıyoruz" dedi.

'Bir Değişimin Öyküsü 2 Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları 2008' adlı sergi ve panelin açılışı, Resim Heykel Müzesi'nde gerçekleştirildi. Açılışa TBMM Başkanı Köksal Toptan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve çok sayıda davetli katıldı. Bakan Günay burada yaptığı konuşmada, bu topraklarda ne varsa hepsini korumak ve tanıtmak istediklerini belirterek, bu konuda bir politika benimsediklerini söyledi.

Yayıncılık dünyasında yaptıkları girişimlerde de toprak altında ve üstünde geçmişte ve bugün neye sahipse hepsini çağdaş uygarlık düzeyine taşımaya çalıştıklarını belirten Günay, "Daha önceki yıllarda Kültür Bakanlığı yayın alanında sanki bir yayın kuruluşuymuş gibi faaliyetler göstermiş. Çok sayıda yayın yapmak, böylece yayın dünyasına mecel bir katkıda bulunmak gibi bir yöntem benimsenmiş. Bu anlayışı bir süreden beri değiştiriyoruz. İthal bir yaklaşımla kaliteyi yükseltmek ile yeni bir bakış anlayışı ile hareket ediyoruz. Özel sektör ile işbirliği içindeyiz. Yayın dünyasındaki kuruluşlarla da işbirliği içindeyiz. Nitelikli prestijli yayınlar yapmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin yayın standartlarını yükseltmeye çalışıyoruz. Türk standartları ile birlikte bu alanda önemle aşamalar kaydettik" dedi.

Türk edebiyatının dışa açılımı konusunda da büyük gayretleri olduğunu anlatan Günay, TEDA projesi kapsamında yazarlara çeviri desteği verildiğini dile getirdi.TBMM Başkanı Köksal Toptan da burada yaptığı konuşmada, kültüre, edebiyata ve sanata önem veren toplumların önder toplumlar olduğunu belirterek, kültür ve sanat alanında ilerlemeyen toplumların ise bilgi fakiri olduklarını söyledi.

Türkiye'nin zengin edebiyat kültürüne sahip olan bir ülke olduğunu ifade eden Toptan, Dede Korkut'tan Yunus Emre'ye, Mehmet Akif'ten Nazım Hikmet'e kadar çok sayıda edebiyat düşünürlerinin yetiştiğini dile getirdi. Hayalinin, Türkiye'nin bütün zenginliklerini ortaya koyan büyük bir müzenin Ankara'da ya da İstanbul'da açılması olduğunu anlatan Toptan, Bakan Günay'ın böyle bir müzenin açılacağını söylemesi üzerine 'Harikasınız' dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çok yoğun bir çaba harcadığını belirten Toptan, özellikle Türk edebiyatının özelliklerinin farklı dillere çevrilmesi ve bu amaçla uygulamaya konulan TEDA projesini çok önemsediğini söyledi.

Bugüne kadar 47 ülke ve 37 farklı dilde 498 esere destek verildiğini kaydeden Toptan, "Çok iyi bir yabancı dilim yok. Fakat yabancı ülkelere gittiğim zaman vaktim olursa kütüphaneleri geziyorum. O vitrinlerde bizim bir yazarımızın eserini görünce çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Bunun giderek devam etmesini istiyoruz. Bu tür etkinlikleri uluslararası alanda yazarlarımızın da saygınlık kazanması bakımından çok önemli buluyorum" dedi.

Yayınlanan kitap sayısının giderek arttığını, yazarların sayısının arttığını ve kitap fuarlarının çoğaldığını kaydeden Toptan, "Yazarlarımızın eserleri uluslararası alanda boy göstermekte ve ödül almaktadır. Özellikle Nobel Ödülü'nü alan Orhan Pamuk bunun en güzel örneği, gurur vericidir. Edebiyatçılar aynı zamanda sevginin elçiliğini yaparak da toplumların yakınlaşmasını sağlamaktadır. Bu alanda kazanılan ve kazanılacak başarılar Türkiye'ye ilişkin birtakım önyargıları da ortadan kaldırmakta ve uluslararası konumumuzu daha da güçlendirmektedir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2009 Çarşamba 16:26:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?