4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Bulmaca tutkunu aile dergi çıkardı

Bulmaca “tutkunu” aile, zeka oyunları dergisi çıkardı.

Başkentteki Yurdakul ailesi, bulmaca hobilerini geliştirerek, bulmaca ve zeka oyunlarını içeren bir dergi hazırladı, derginin ilk sayısı satışa sunuldu.

Bahadır Yurdakul (19), ailesinin bulmaca hobisini ve dergi çıkarma sürecini anlattı.
Derginin içerisindeki bulmacaları bir kamu kurumunda görev yapan babası Esabil Yurdakul'un hazırladığını kaydeden Bahadır Yurdakul, bulmaca çözme konusundaki istekliliğini “Babamın hobisini devraldım” sözleriyle açıklıyor.

Yurdakul, babası Esabil Yurdakul'un 10 yıldır bulmaca çözdüğünü ve hazırladığını belirterek, “Bunu bir dergiye çevirme düşüncemiz oldu. Bunu benim adıma gerçekleştirmiş olduk. Ben de 3-4 senedir bu işe ilgi duymaya başlamıştım” diyor.

Tüm gençler gibi kendisinin de spora, sinemaya ilgi duyduğunu fakat bulmacayı farklı bir kulvarda gördüğünü ifade eden Yurdakul, bulmacanın yararlarını şöyle sıralıyor:“Bulmacayla beyin jimnastiği yapıyorum. Hava kötü, evden çıkamıyorsam, o sırada bulmaca çözmek ve üretmek farklı bir hobi olarak geliyor bana. Sporun, diğer aktivitelerin dışında bir hobi. Çıkardığımız derginin üzerine de yazdık. Bulmaca, odaklanmayı, başarmayı öğretiyor. Özgüven sağlıyor, sayıları sevmeyi öğretiyor. Bu matematiğin eğlenceli bir hali, dönüştürülmüş biçimi. Bu tür zeka oyunlarının birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi gençlerde zeka gelişimi ve eğitimi, yaşlılarda ise beynin dinç kalmasını sağlamasıdır.”

HAZIRLADIKLARI BULMACALARI NOTERE ONAYLATIYORLAR

Bahadır Yurdakul, ailesindeki her bireyin derginin hazırlıkları aşamasında çalıştığını belirterek, dergideki iş bölümünü “Ben, derginin dış tasarımı, iç düzeni, baskı ve yayınla matbaa ile ilgili işleri ben hallettim. Derginin ana özelliği 3 dilde olması. Türkçe, Almanca ve İngilizce açıklamaları var. Bu konuda ablam yardım etti. O çevirdi. Annem ve kardeşim de bize destek oldu. Dergideki bulmacaların ana temeli babamdan geliyor. O hazırladı. Ben de yavaş yavaş öğreniyorum, devam ettirmeye çalışıyorum” sözleriyle aktarıyor.

Dergiyi çıkarmak için 2-2,5 ay çalıştıklarını ifade eden Yurdakul, bundan sonraki dergiler için de ellerinde yeterli malzeme bulunduğunu ekliyor.
“Ticari olarak dergi satarsa, basıma devam ederiz. Ama diğer türlü de böyle bir hobiden bu saatten sonra vazgeçmeyi düşünmüyoruz” diyen Yurdakul, daha önceden hazırladıkları bulmacaları da gelecekte dergiye yerleştirme düşüncesiyle notere tasdik ettirdiklerini belirtiyor.
Derginin isminde bulmaca tanımı kullanıldığını, ancak içesinde zeka oyunlarının da bulunduğuna dikkat çeken Yurdakul, “Umarım, hedefimize ulaşırız, umarım başarılı olur” diyor.

“BANYODA, HER YERDE KAĞITLAR, KALEMLER VARDI”

Anne Soneser Yurdakul, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğretim üyesi. Soneser Yurdakul, eşinin bulmaca tutkusunu “Sürekli onlarla meşgul. Ben toparlardım. Banyoda, her yerde kağıtlar, kalemler vardı. Çok yoğunlaşmıştı uzun zamandır” sözleriyle dile getiriyor.
Eşinin ve çocuklarının biriken bulmacaları derleyip başkalarıyla paylaşmak istedikleri için dergi haline getirdiklerini anlatan anne Yurdakul, şunları anlatıyor:“Her şeyi birlikte konuşarak tartışarak herkes fikir beyan ederek böyle bir ürün çıktı ortaya. Desteklemeye devam edeceğim, güzel şeyler desteklenmeli. Magazinsel bulmacaların dışında bu tür çalışmaların desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.”
Ailenin büyük kızı Gül Yurdakul ise bulmacanın İngilizce ve Almanca çevirilerini hazırladığını ve her konuda ailesine destek vermeye devam edeceğini belirtiyor.

AA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2007 Cuma 12:36:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?