3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Büyükşehir'e 'Avrupa Ödülü'

Geçtiğimiz yıllarda Avrupa Şeref Bayrağı ve Avrupa Şeref Plaketi'ne layık görülen Ankara Büyükşehir Belediyesi bu yıl aldığı Avrupa Ödülü'yle 3 büyük ödül alan tek belediye oldu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından kentsel, çevresel, sosyal, kültürel ve uluslararası ilişkilerde dünyada örnek teşkil edecek çalışmalar yapan kentler ve belediyelere verilen en büyük ödül olan Avrupa Ödülü'ne bu yıl, Ankara Büyükşehir Belediyesi layık görüldü.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2002 yılında AKPM Çevre, Kültür, Yerel ve Bölgesel İşler Komitesi tarafından her yıl ortak bir Avrupa ideali, yönetim anlayışı ve çağdaş uygulamalar gerçekleştiren belediyelere sunulan Avrupa Şeref Bayrağı ile ödüllendirildi. 2003 yılında da Avrupa Şeref Plaketi ödülüne layık görülen Ankara Büyükşehir Belediyesi bu yıl kazandığı Avrupa Ödülü ile Türkiye'de bu 3 büyük ödülü alan tek belediye unvanına sahip oldu.

Gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm, yeşillendirme, sosyal ve kültürel projelerin yanı sıra Başkent Ankara'nın çağdaş, modern bir kent olmasında ve uluslararası ilişkiler konusunda kardeş şehir protokolleri imzalayan, halklar arasında barışın, kardeşliğin, birlik beraberliğin güçlendirilerek gelişmesine katkı sağlayan, Türkiye'ye ve dünyaya örnek olan Ankara Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Ödülü'nü de alarak, bu çalışmalarının önemini Avrupa'ya da tescil ettirdi.

Dünyanın birçok ülkesinden, kentinden, kurum ve kuruluşundan çeşitli ödüller alan Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, Avrupa'nın en büyük ödülü sayılan Avrupa Ödülü'nü, düzenlenecek "Avrupa Günü" töreninde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı'ndan alacak.

Başvuru yapan ülkelerin kentleri arasında gerçekleştirilen eleme sonucunda, Komite'de yapılan oylamaya, Almanya, Fransa, Macaristan, İtalya, Polonya ve Türkiye'nin önerdiği kentler katıldı. İlk oylamada Fransa ve Almanya'nın önerdiği kentler 6'şar, Türkiye'nin önerdiği Ankara ise 7 oy aldı. Son oylamada komite üyelerinin tamamının desteğiyle, bu yılki ödülün Ankara'ya verilmesi kararlaştırıldı.

AVRUPA KONSEYİ'NDEN ANKARA'YA ÖVGÜ

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel İlişkiler Komitesi Parlamenterler Meclisi, 2009 Avrupa Ödülü'nün Türk Şehri Ankara tarafından kazanıldığını açıklayarak, kararın 29 Nisan' da Strazburg'da yapılan toplantısında oybirliği ile kabul edildiğini ifade etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin dünyanın çeşitli ülkelerinde 40 kardeş şehri bulunduğunu kaydeden Avrupa Konseyi, bu şehirlerle Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in başkanlığı süresince sıkı ilişkiler içerisinde olduğunu ifade etti. Avrupa Konseyi'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Ankara, uluslararası iletişim ağında büyük bir ilerleme göstermiş ve her yıl düzenlenen Kültür Günleri ile kültürel ilişkilerin gelişmesinde büyük bir gelişme kaydetmiştir. Ayrıca Uluslararası Konferanslara ev sahipliği yaparak uluslararası düzeyde halklar arasında barışın, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin güçlendirilerek gelişmesine sağlamış olduğunuz katkılarınızdan dolayı tebriklerimizi sunarız."
Ankara Büyükşehir Belediyesi, aralarında Moskova, Seul, İslamabad, Zagreb, Pekin, Piriştina, Üsküp ve Budapeşte gibi Dünya'nın önde gelen kentleriyle sosyal, kültürel ve ekonomik işbirliği protokolleri imzalayarak, bu konularda kentler arasında paylaşımın attırılmasını sağladı. Ayrıca, Moskova ve Seul gibi kentlerde düzenlediği 'Ankara Kültür Günleri'nin yanı sıra Ankara'da da gerçekleştirdiği kentlerin kültür günleri kutlamaları ile halklar arasında sosyal ve kültürel yapıların tanıtılmasını sağladı.

Avrupa Ödülü'nü kazananlar tarafından 1984 yılında kurulan 'Avrupa Ödülünü Kazanan Kentler Birliği', tüm ödül kazanan belediyeleri bir araya getirerek, yılda en az bir defa toplanıyor. Mayıs 2004'ten bu yana toplantıya 1965 yılı Avrupa Ödülü'nü kazanan Almanya'nın Tübingen kenti belediyesi başkanlık ediyor. İlk olarak 1955'te Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından oluşturulan ve belediyelerin birçok alanda yapmış olduğu çalışmalara ilişkin olarak Avrupa Konseyi tarafından verilen en büyük ödül sayılan Avrupa Ödülü, kentlerin modernleşmesi ve çağdaşlaşması konularında üstün gayret sarf eden belediyelere veriliyor.

Kentsel, çevresel, sosyal ve kültürel çalışmalar, ayrıca uluslar arası ilişkilerde dünyada örnek teşkil edecek barış, işbirliği ve kardeşlik anlayışını geliştirecek nitelikte konferanslar, seminerler, sempozyumlar ve kardeş günü faaliyetlerinde bulunan kentler ve belediyeler "Avrupa Ödülü" için yarışıyor. Avrupa Ödülü, önem sırasına göre Avrupa Ödülü, Avrupa Şeref Plaketi, Avrupa Şeref Bayrağı ve Avrupa Diploması olmak üzere 4 kategoriden oluşuyor.

Avrupa Ödülü, kazanan belediyenin bir yıl süre ile sakladığı bir kupadan oluşmaktadır. Kupa ile birlikte verilen şiltin üzerinde ödülü kazanan her belediyenin adı yer alıyor. Ödülün diğer parçaları ise bir bronz madalya, ödül beratı ve ödülü kazanan belediyedeki bir veya birden fazla gencin Avrupa'da yapacağı gezide harcanmak üzere verilen bir burstan oluşuyor. Ödül, kazanan belediyeye ödülü düzenlenecek bir Avrupa Günü'nde Parlamenter Meclis Başkanı tarafından sunuluyor.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 12:11:47
Güncelleme :6 Mayıs 2009 Çarşamba 12:32:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?