1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANKARA

Caferi TOBB'da

Irak Başbakanı İbrahim Caferi, Irak’ın yeni bir döneme başladığını belirterek, Türk iş aleminden Irak’ın yeniden yapılandırılmasında rol almasını istedi. Caferi, "Irak halkı vefakardır. Irak halkı zorlu dönemde yanında olanları unutmaz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye bir resmi ziyaret gerçekleştiren Irak Başbakanı Caferi, beraberindeki heyet ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne geldi. Göreve geldikten sonraki ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştiren Caferiye’ye Dışişleri Bakanı ve Başbakan yardımcısı Abdullah Gül refakat etti.

TOBB Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, Caferi ve beraberindekileri merkez girişinde karşıladı. Toplantı öncesinde basın mensuplarına açıklamada bulunan TOBB Başkan Yardımcısı Üzülmez, Türk iş alemi olarak Irak’ın yeniden yapılandırılmasında her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

TOBB olarak, Irak heyetine iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi noktasında önerilerini ileteceklerini kaydeden Üzülmez, iki ülke ilişkilerinin sağlam bir zemine kavuşturulmasını arzu ettiklerini ifade etti.

Üzülmez’in ardından söz alan Caferi ise, siyaset, ekonomi ve güvenlik kavramlarının birbirlerine bağlı konular olduklarını vurguladı. Irak’ın zengin bir ülke olduğunu dile getiren Caferi, Irak’ın turizm, tarım ve petrol alanlarında büyük potansiyele sahip olduğunu kaydetti. Irak’ın bölge açısından stratejik bir öneme de sahip olduğunu vurgulayan Caferi, yetişmiş çok sayıda uzmanın geçmiş rejim döneminde başka ülkelere kaçtıklarını söyledi. Caferi, İngiltere’de 2 bin 300, ABD’de de 2 bin 100 Iraklı doktorun bulunduğunu kaydetti.

Konuşmasında Saddam Hüseyin’den ’diktatör’ diye bahseden Caferi, Saddam Hüseyin’in milli servetleri heder ettiğini bildirdi. Saddam dönemi sonrasında Irak’ta orta sınıfın kalmadığının altını çizen Caferi, Irak halkının büyük bölümünün fakirleştiğini belirtti.

Irak tarihinde gerçekleşen ilk seçimlerin ardından, Irak halkının demokrasi ve özgürlüğü tattığını kaydeden Caferi, "Irak halkı geleceğini nasıl şekillendireceğini gördü. Yelkovan geriye hareket etmez" dedi.

Irak’ın sorunlarının başında güvenlik sorunun geldiğini ifade eden Caferi, "Yıkıcı unsurların Irak’a geçmemesi için çalışıyoruz. Güvenlik sorunu, diğer sektörleri de etkilemektedir" diye konuştu.
Son seçimler sonrasında oluşan hükümette Irak halkının her kesiminin temsil edildiğini vurgulayan Caferi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Irak Parlamentosu Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve 6 bakanın Sünni Araplar’dan oluştuğunu hatırlattı.

Caferi’nin, bir süre önce Erbil’de meydana gelen bombalı intihar saldırısından bahsederken ’Kürt şehri’ ifadesini kullanması dikkat çekti. Irak’ın bir Kürt-Sünni-Şii tartışmasından önce terör olaylarıyla karşı karşıya olduğunu dile getiren Caferi, "Hükümetimiz bu olayları incelemektedir. Bu sorunun çözümü için çaba harcamaktadır" dedi.

Türkiye’ye yaptığı ziyarette kendisine çok sayıda Iraklı bakanın eşlik ettiğini anımsatan Caferi, bakan seçimi sırasında Irak’ın Türkiye ile ulaşmayı planladığı amacı göz önünde bulundurduklarının altını çizdi.

Irak’ın Türkiye’ye bir kardeş, dost ülke olarak baktığını ifade eden Caferi, "Türkiye’nin deneyiminden faydalanmak istiyoruz" diye konuştu. Türkiye ekonomisinin güçlü bir durumda olduğunu kaydeden Caferi, Irak halkının da Türk halkına saygı ile baktığını bildirdi.

Irak’ın gelecekte Türkiye ile gerçek bir ortaklık istediğini de belirten Caferi, iki ülkenin tarihi, kültürel, ekonomik ve komşuluk bağlarının olduğuna dikkat çekti.

Türk yatırımcılardan güvenlik sorunlarına rağmen Irak’a yatırım yapmalarını isteyen Caferi, "Sermaye korkaktır. Bir bölgeye girmek istediğinde korkar. Fakat Irak’a girecek sermayenin cesur olmasını istiyoruz. Hep böyle kalmayacak. Saddam Hüseyin bitti. Savaş bitti. İşgal de kalmayacaktır. Irak’ta politik süreç yürümektedir" açıklamasında bulundu. Caferi, Türkiye’den, Irak’ın yeniden yapılandırılmasında rol almasını isterken, "Irak halkı vefakardır.Irak halkı zor günlerinde yanında olanı unutmaz" diye konuştu.

Caferi, yaklaşık 45 dakika süren görüşme sonrasında kısa bir açıklamada bulundu. Görüşme sırasında, Türk işadamlarının, Irak’ta yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiklerini ifade eden Caferi, Habur Sınır Kapısı, ödeme güçlükleri, ulaşım ve güvenlik sorunlarıyla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Caferi ayrıca, Türk işadamlarının, Irak’ın, Körfez ülkelerine transit yol olarak kullanılması istediklerini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2005 Cuma 19:05:36
Güncelleme :21 Mayıs 2005 Cumartesi 13:42:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?