5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Çalışan emekliden prime tepki

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'na mektup yazarak çalışan emeklilerin yüksek destekleme primi ödemesi kararının insanları kayıt dışına çıkararak yeni yöntemler aramaya zorlayacağını kaydetti. 

Çağlayan, milletvekillerinin bu kapsam dışında kalmasının hem gerginliğe, hem de haksızlığa yol açacağını belirterek, "Bu karar insanları yan yollara saptırabilir” dedi. 

Çağlayan yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren uygulamaya girecek olan yasayla emekli esnaf ve sanatkarlar ve şirket ortaklarıyla çalışan emeklilerden her ay asgari ücretin en az yüzde 33.5’u kadar destek primi kesilmesine ilişkin uygulamayı eleştirdi. Çağlayan, “Bu karar, insanları kayıtdışına çıkaracak, yeni yöntemler aramaya zorlayacak, yan yollara saptırabilecektir. 30 yıla yakın SSK ve Bağ-Kur’a prim ödeyerek emekli olan biri zaten 450 YTL aylık maaş alıyor. Bu parayla geçinmesi mümkün değilken böyle bir uygulamaya gidilmesi bu insanları nefsiyle karşı karşıya bırakabilir” dedi. 

Konuyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu’na birer mektup yazdığını belirten Çağlayan, mektubunda uygulamanın, çok düşük maaş alan emeklileri mağdur edeceğine dikkat çektiğini kaydetti. Çağlayan mektubunda, “Türkiye’de emeklilik maaşları çok yetersiz. Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur’dan alınan emeklilik maaşı ile yaşamak zaten çok zor. Bu insanlar geçinebilmek için mutlaka çalışmak zorundalar. Çalışan emeklilere uygulanacak yüksek destekleme primi, yüz binlerce emekliyi mağdur eder” ifadelerine yer verdi. 

Bu düzenlemenin sosyal güvenlik sistemindeki açıklar nedeniyle IMF’in baskılarıyla gündeme geldiğini vurgulayan Çağlayan, açıklarını kapatacak yöntem bu olmadığını en büyük sorununun kayıtdışı istihdam olduğunu hatırlattı. 

Çağlayan, “Haziran ayında çıkarılan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu içine sıkıştırılarak oldu bittiye getirilen bu düzenlemeyle, emeklilere (ya emekli maaşından vazgeç ya da ciddi bir kısmını bana destekleme primi olarak öde)" denildiğini belirterek, “Bu, ölümü gösterip sıtmaya razı ol demektir. Bu yöntem yeni kayıtdışılıklar dışında bir fayda sağlamaz. Ocak ayı gelmeden bu yanlıştan dönülmelidir. Aksi takdirde çalışma hayatında yeni bir kaos dönemi başlayacaktır.” dedi. 

MİLLETVEKİLLERİ DİKKATTEN KAÇMIŞ 

Milletvekillerinin kapsam dışı olması konusunda Çağlayan, “Zannediyorum dikkatlerden kaçmış. Anayasa’nın ilgili maddesi gereğince, milletvekilleri bu kapsamın dışında kalacaktır. Ayrıca bu da hem gerginliğe, hem haksızlığa yol açacaktır” diye konuştu.

anka
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2006 Salı 13:37:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
K. Mükremin BARUT IP: 88.229.246.xxx Tarih : 6.12.2006 00:02:05
BUNLAR AYRINTI Türkiye'de daha bunları çok tartışırız. Devleti küçültüp "SOSYAL DEVLET" yapmadığımız sürece bunlar hep tartışılacaktır. Devlet büyüdükçe,kadroları şişirildikçe kendini koruma refleksi artacaktır. Olmayan parayı nereden yetircekler. Bir de buna AKP olgusu eklenince durum ortada. AKP hükümeti emeklileri devletin sırtında kambur olarak görüyor. SAYGILARIMLA