1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANKARA

Cezaevi'nde skandal

Ankara’da gasp suçundan Ulucanlar Cezaevi’nde yatan ve 7 ay boyunca verem teşhisiyle hastaneye kaldırılan bir mahkumun, yapılan tetkikler sonunda behçet hastası olduğu ortaya çıktı.

Mahkum koğuşunda yer kalmadığı için cezaevine tekrar geri dönen mahkum, burada behçet hastalığı teşhisiyle tedavi edilirken birkaç gün sonra geçirdiği kanama nedeniyle hayatını kaybetti. Özel ilaç tedavisi görmesi gereken ve diyet önerilen mahkumun, sağlık sorunları gerekçesiyle tahliye talebinin de kabul edilmediği öğrenildi. Mahkumun, oğlunun demir parmaklıklar arkasında ölmesine dayanamayan Samsun’da yaşayan babası da, hayata gözlerini yumdu.

Alınan bilgiye göre, her şey gasp suçundan Ulucanlar Cezaevi’nde yatan Uğur Önbaş’ın (30) verem şüphesiyle Sanatoryum Devlet Hastanesi’ne kaldırılmasıyla başladı. Burada diğer mahkumlarla birlikte verem tedavisi gören Önbaş’ın, 7 ay sonra ağzından ve burnundan kan gelerek durumunun gittikçe kötüleşmesi üzerine yapılan son tetkiklerinde aslında "verem değil, behçet hastası olduğu" ortaya çıktı. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından verilen raporda Önbaş’ın behçet hastalığı tanısı ile acil olarak Numune Hastanesi’ne sevk edilmesi gerektiği bildirildi. Ancak mahkum koğuşunda yer olmadığı için Önbaş’ın tedavisine kaldığı Ulucanlar Cezaevi’nde devam edildi.

Bu arada özel ilaç tedavisi görmesi gereken ve diyet önerilen Önbaş’ın sağlık sorunları gerekçesiyle tahliye talebi de kabul edilmedi. Bir yandan cezaevi koşulları bir yandan behçet hastalığı ile boğuşan mahkum Önbaş, bir akşam geçirdiği ağır kanama sonucu Ulucanlar Cezaevi’nde hayatını kaybetti.

Olay üzerine, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu tarafından inceleme başlatıldı. Olayla ilgili adli soruşturma devam ederken, cezaevinde hayatını kaybeden Önbaş’ın ölüm nedeninin yapılacak otopsi sonucu ortaya çıkacağı öğrenildi.

Öte yandan Samsun’da yaşayan baba Recep Önbaş, oğlunun ölüm haberi üzerine fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Acılı baba, mahkum oğlunun ölümünden 10 gün sonra evlat acısına dayanamayarak hayata gözlerini yumdu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2005 Salı 12:48:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?