4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

CHP: Gökçek'e kelepçe takılmalı

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, 3 dönemdir uyguladığı politikalarla Ankara’nın “kent kültürünü” yok ettiğini söyledi. Ateş, tarafsız bir İçişleri Bakanı’nın Gökçek’e, “Ankara’ya verdiği zararlar” nedeniyle 6 ay içinde kelepçe takacağını ileri sürdü.


Meclis Başkan Vekili ve CHP’nin Ankara 2. Bölge milletvekili adayı Yılmaz Ateş, seçim çalışmalarına ilişkin soruları yanıtladı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in uygulamalarını eleştiren Ateş, Ankara’nın Gökçek yönetiminde giderek gerileyen bir kent haline dönüştüğünü öne sürdü.

“İSTANBUL’U BAŞKENT SANIYORLAR”

AKP Hükümeti ve Gökçek’in “Cumhuriyeti içine sindiremediğini” ileri süren Ateş, Merkez Bankası’nı İstanbul’a taşınması fikrine de karşı çıktı. Ateş, “Bunlar bir daha iktidara gelirlerse Merkez Bankası’nı İstanbul’a taşıyacaklar. Böylece Ankara giderek yoksullaşan ve küçülen bir başkent olacak. Bunlar Cumhuriyet’e bir türlü ısınamadılar, Cumhuriyet kurumlarını bir türlü içlerine sindiremediler. Ankara’yı da bu anlamda başkent görmüyorlar. Hala bunlar İstanbul’un başkent olduğu bir yönetim anlayışının özlemi içindeler” dedi.

“METRO ÇALIŞMALARI ALDATMACA”

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin metro çalışmalarını bitirememesine tepki gösteren Ateş, halen yürürlükte olan Ankara Ana Ulaşım Planı’na göre her yıl 5 km’lik raylı sistemin devreye sokulması gerektiğini söyledi. Ateş, “Ankara’da 1 km’lik, raylı sistemi devreye sokamadılar. Metro adına yapılanlar tamamen aldatmaca. Şu anda kazılar yapılıyor, bu kazıların tamamı bitse dahi metronun ancak yüzde 30’u bitmiş oluyor. Geriye kalan elektrik ve makine bölümü olduğu gibi duruyor, daha projesi ve ihalesi de yapılmadı. Oysa bunların 2007 yılında tamamlanması gerekiyordu” diye konuştu.

“BÜTÇE, METRO YERİNE İTHAL AĞACA GİDİYOR”

Keçiören, Sincan ve Çayyolu metrolarının tamamlanabilmesi için 1.2 milyar dolar kaynağa ihtiyaç olduğunu söyleyen Yılmaz Ateş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin metro için kaynak ayırmadığı belirtti. Ateş, şöyle dedi:

“Belediye yönetimi metro için kasasından tek kuruş ayırmıyor. Ayırmadığı gibi de Ankara’da Hollanda ve İtalya’dan ithal edilen ağaçlara 500 milyon dolar para ödendi. Ankara’nın bulvarlarına Yalova’daki ağaçlar dikilse kaybımız ne olur. Kaybımız değil kazancımız olur. 500 milyon doları biz dışarıya sevk etmemiş oluruz. Böyle yerli yerinde Ankara’nın kaynakları kullanılmış olsaydı Ankara’nın bugün metro problemi olmayacaktı.”

“GÖKÇEK DEREBEY GİBİ”

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 4 katrilyonla en borçlu belediye olduğunu ifade eden Ateş, şunları söyledi:

“Tarafsız bir İçişleri Bakanı gelsin, tarafsız bir hükümet gelsin, Ankara’daki bu derebeylik ve savurganlığın devam etmesi durumunda, 6 ay sonra bu başkanın koluna kelepçe takılır. Çünkü, tamamen bu hükümetin himayesi altında bu savurganlığı ve bu vurdumduymazlığı yapıyor. Kendisinin ifadesiyle böyle yolda geçerken elinde peçete kağıdı alıyor, ‘şuraya köprü yapalım deyip, projesini çiziyorum onu da mimarlar yapıyorlar’ diyor. Bu anlayışla bir kent kültürü yok edilmiştir, bir kentlilik kültürü yok edilmiştir, kent cinayeti işlendi.”

“YEREL SEÇİMLERDE DE GÜÇ BİRLİĞİ”

Yılmaz Ateş, CHP ve DSP arasında yapılan seçim işbirliğinin yerel seçimlerde de yapılması gerektiğini söyledi. İlk yerel seçimlere kadar işbirliğinin ötesinde bir bütünleşme olacağına inandığını belirten Ateş, Gökçek’i, Ankara’nın “kent kültürünü” yok etmekle suçladı. Ankara’nın 4 bin yıllık bir tarihi bulunduğuna işaret eden Ateş, şunları söyledi:

“Bu dört bin yıl boyunca Anadolu’da bir çok uygarlık yaşadı. Bugün o uygarlıkların her birinin de izleri kalıntıları var Ankara’da. Onlar gün ışığına çıkarılmıyor, onlar halkın ve dünya turizminin hizmetine sunulmuyor. Bunlar çok bilinçli ve kasıtlı yapılan ihmalkarlıklardır. Biz mutlaka Ankara’nın o doğal kültürünü yeniden canlandıracağız. Ankara böyle yoz bir kültürün değil, emperyalizmin karşısında tek vücut olmuş bütün ulusların simgesi olmuş bir kültürün başkentidir. Biz Ankara’yı, bu kimliğine yeniden kavuşturacağız. Ankara CHP iktidarında bu zihniyetten kurtulacaktır. Bu kurtuluş Ankara’nın da kurtuluşu olacaktır.”

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2007 Perşembe 10:27:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tülay IP: 212.175.32.xxx Tarih : 29.06.2007 08:35:43
bizler gayet mamnunuz ankaralı olarak kelepçeyi takacak gökçek değil ortalığı karıştıran kişilere takılmalı bilmem anlata ildimi neden kimse akp ve gökçeği sindiremiyo çünki meyve veren ağaç taşlanır değilmi sizler değilmiydiniz Türkiyeyi borçlara boğan şimdi birde konuşuyosunuz ankara ankara olalı böyle belediye başkanı görmedi.