4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

CHP'den hükümetin 4 yılı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, iktidarın 4 yıllık icraatını değerlendirirken, ekonominin tarihi rekorlar kırarak büyüdüğü söylemlerine rağmen bugün Türkiye'de her dört kişiden birinin kayıtlı yoksul olduğunu savundu.

Özyürek, IMF programlarının artık devrini tamamladığını söyledi ve "CHP iktidarında, devleti bağlayan taahhütler dışında IMF ile ilişkiler sona erdirilecektir" dedi.

Mustafa Özyürek, "AKP'nin 4 Yılı, Ekonomi Nereden Nereye" konulu basın toplantısı düzenledi. Slayt göstergesi eşliğinde ekonomik verilere dikkat çekerek değerlendirmelerde bulunan Özyürek, iktidarın krizin en yaygın olduğu 2001 yılındaki göstergelerle bugünkü göstergeleri kıyaslayarak ekonomiyle ilgili aldatıcı veriler ortaya koyduğunu savundu.

Özyürek, reel sektörün, çalışanların, emeklilerin, esnafın durumunun içler acısı olduğunu, ancak belli çevrelerin sürekli beyin yıkayarak "ekonominin iyi olduğunu" iddia ettiğini söyledi.

Enflasyonda 2001'de yaşanan krizin ardından uygulamaya konulan politikalar sonucu 2002 yılından itibaren düşüş yaşandığını anlatan Özyürek, uluslararası piyasalarda oluşan istisnai konjonktürün etkisiyle bu gerilemenin AK Parti iktidarının 2003-2005 döneminde de devam ettiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın sürekli çay, simit hesabıyla ücretlerin reel olarak artığını ifade ettiğini belirten Özyürek, AK Parti döneminde reel ücret düzeyinin asgari ücret hariç tutulmak üzere 1999 yılı düzeyinin altında bulunduğunu savundu.

Türkiye'nin her geçen gün daha da borçlu hale geldiğini, Eylül ayı sonu itibariyle Türkiye'nin kamu ve özel sektör borçları toplamının 360 milyar doları aştığını belirten Özyürek, şöyle konuştu:

"AKP döneminde kişi başına borçluluk YTL cinsinden yüzde 50.3, dolar cinsinden yüzde 64.1 artış göstermiştir. Artık her birimiz 7 bin YTL 87 YKr ya da 4 bin 734 dolar borcu olan bireyleriz. Çocuklarımıza mirasımız yüksek bir borç yüküdür."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özyürek, bir soru üzerine, CHP'nin iktidara gelmesi durumunda uygulayacağı ekonomi politikasının bugünkünden çok farklı olacağını, kur-faiz-borç üçgenine hapsedilmiş politikalar yerine reel sektörü esas alan üretim-istihdam ve ihracat ekseninde bir politika yürütüleceğini anlattı.


aa
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2006 Cuma 15:11:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
K. Mükremin BARUT IP: 88.226.125.xxx Tarih : 1.12.2006 23:25:21
CHP KAMUOYUNA ÖNCE CHP'Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN YAŞ ORTALAMASINI SUNSUN. SONRA MYK DAKİLERİN YAŞ ORTALAMASINI AÇIKLASIN. DAHA SONRA ATAMIZIN 40 YAŞINA KADAR BAŞARDIĞI İŞLERİ YAZSINLAR. SONRA ATAMIZIN GENÇLİĞE HİTABESİN TEKRAR OKUSUNLAR. DAHASI MEKADONYALI BÜYÜK İSKENDERİN KAÇ YAŞINDA İMPARATOR OLDUĞUNU, FATİH'İN İSTANBUL'U KAÇ YAŞINDA FETHETTİĞİNİ ? SONRA; HAYYALLERİNİ VE HATTA İDEALLERİNİ, EN ÖNEMLİSİ DE ÜLKE YÖNETMEKLE İLGİLİ KAMUYA SUNACAK BİR PROGRAMLARINI YİTİRMİŞ OLDUKLARINI ZAYİ İLANI İLE BİLDİRMELERİ GEREKMEZ Mİ ?