5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

CHP'den Mavi Akım açıklaması

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Karadeniz'i geçerek Rusya'dan Türkiye'ye doğalgaz getiren Mavi Akım Projesi'nde yapılan yeni sözleşmenin Türkiye'nin aleyhine olduğu ve Hazine zararına yol açtığı yönünde açtıkları davada Bilirkişi Raporu'nun da bu iddialarını desteklediğini belirerek, "Hazinemiz 14 milyar dolara kadar tırmanabilecek bir zararla karşı karşıya bırakılmıştır" dedi. 

CHP tarafından çıkartılan Ekonomi Bülteni'nin son sayısında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Rusya ile yenilediği Mavi Akım sözleşmeleri hakkında açıklamalarda bulunan Baykal, yapılmış olan yeni sözleşmenin Türkiye'nin aleyhine olduğunu, yasal ve hukuki haklarına zarar verdiğini ve Hazine zararına yol açtığını daha önce söylediklerini belirtti. Ancak, BOTAŞ'ın da, EPDK'nın da, Enerji Bakanlığı'nın da bu zararın oluşumunda tam bir işbirliği içinde olduklarını savunan Baykal, "Bilirkişi Raporu da, AK Parti iktidarının gerçekleştirdiği 'formül değişikliği' nedeniyle Hazine'nin çok ciddi bir zarara maruz kaldığını ortaya koymaktadır. Henüz bu, bir yargı kararı haline dönüşmedi; ama, bilirkişi raporuyla bu zararın tespit edilmiş olması büyük bir önem taşımaktadır" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in 'tek taraflı kararıyla' mukaveleden kaynaklanan hakkından, yani uluslararası tahkime gitmekten vazgeçtiğini vurgulayan Baykal, bunun sonucunda, Hazine'nin 14 milyar dolara kadar tırmanabilecek bir zararla karşı karşıya bırakıldığını kaydetti. Konunun ısrarla ve gideceği yere kadar takip edeceklerini ifade eden Baykal, "Öncelikle bu konuda açtığımız davanın kararlı takipçisi olacağız. Bunun sonucuna göre, konunun 'soruşturma komisyonu', 'gensoru' ve 'Yüce Divan' dahil tüm süreçlerinin yakın takipçisi olacağız" dedi. 

Öte yandan, CHP Ekonomi Bülteni'nde yer alan açıklamalara göre, Mavi Akım'la alınan doğalgazın fiyatını soruşturan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tayin ettiği bilirkişiler, 2003'te başlayan anlaşmanın biteceği tarih olan 2028'e kadar Türkiye'ye 14 milyar dolar ek yük getireceğini tespit ettikler. 3.5 milyar dolarlık Mavi Akım Projesi, BOTAŞ ile Rus Gazprom arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde 1997'de başladı. 392 kilometresi Karadeniz'de olmak üzere, 1265 kilometrelik Mavi Akım ile ilk doğalgaz Şubat 2003'te Türkiye'ye geldi. BOTAŞ ile Rus Gazprom arasındaki 15 Aralık 1997 tarihli anlaşma ile mutabık kalınan fiyat formülü, sonra, 19 Kasım 2003'te iki şirketin vardığı anlaşmayla değiştirildi. BOTAŞ ilgili zeyilnameyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) başvurarak, bu konuda onay almıştı. Böylece Türkiye'nin Rusya'dan Mavi Akım ile almakta olduğu doğalgaz yeni formüle göre fiyatlandırılmaya başlanıldı. 

Bunun üzerine CHP, "Yeni formülün eskisine göre daha pahalı olduğunu" iddia ederek, suç duyurusunda bulundu. CHP'nin "Mavi Akım doğalgaz boru hattı anlaşmasıyla alınan doğalgazın fiyatının daha ucuza alınmasını sağlamak için geliştirilen formülün BOTAŞ aleyhine değiştirildiği" iddiasıyla yaptığı suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma için tayin ettiği bilirkişilerin raporu açıklandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Bilirkişi Raporu'nda, Şubat 2003 ile Nisan 2006 arasında yapılan doğalgaz alımları 2 ayrı formüle göre fiyatlandırıldığında Türkiye'nin zararının 242 milyon dolar olduğu, bu formülle devam edilmesi ve Nisan 2006'ya ait faturadaki, her 2 fiyat formülüne göre yapılan hesaplama sonucu bulunan birim fiyat farkı sabit alınması halinde, anlaşmanın biteceği tarih olan 2028'e kadar Hazine'ye 14 milyar 241 milyon dolar ek yük geleceği, tespitleri yapıldı. Bilirkişi Raporu ayrıca, BOTAŞ yönetimiyle birlikte, formül değişikliği başvurusunu onaylayan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun da (EPDK) ortak sorumlu olduğunu belirtti.
İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2006 Perşembe 11:14:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?