3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Çiftçinin yüzü gülüyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son yağışların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü kaydederek, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde buğday, arpa v e kırmızı mercimek veriminde geçen yıla göre artış beklenmektedir. 2008 sonbaharında yaşanan gübre kullanımdaki yüzde 30'luk düşüş, yağışların olumlu etkisini azaltacaktır. Bu yağışların yanı sıra Nisan ve Mayıs ayı yağışları da ürünler üzerindeki etkisi önemlidir" dedi.

Son günlerde artan yağışların ürünler üzerindeki etkisini değerlendiren Bayraktar, Türkiye genelinde mevcut durumda kuraklık yaşanmadığını belirterek, "Bu yıl gerçekleşen yağışlar son iki yıldır ülkemizde tarımsal üretimi olumsuz etkileyen kuraklığı ortadan kaldırmıştır. Yağışlar iki yıldan sonra normalin üzerine çıkmıştır. Yağışlar dikkate alındığında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin güneyi ve doğusu ile Erzurum, Artvin arasında lokal olarak beklenen yağışlar gerçekleşmediğinden tarımı etkilemesi muhtemel orta derece meteorolojik kuraklık yaşanmaktadır" dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Mart ayına kadar gerçekleşen yağışların çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü ve buğday, arpa ile kırmızı mercimek verimlerinde geçen yıla göre artış beklendiğini kaydeden Bayraktar, "Geçtiğimiz yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan şiddetli kuraklık başta kırmızı mercimek olmak üzere birçok ürünü etkilemişti. Ürünler arasında kırmızı mercimek rekoltesinin yüzde 79 oranında azalması sonucu ithalata ihtiyaç duyulmuştu. Türkiye kırmızı mercimek üretiminin yüzde 78'ini Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin illerinde gerçekleşmektedir. İllerimizden alınan bilgilere göre, bu yıl yağışların geçen yıla göre artmış olması ve Nisan ayında da devam etmesi durumunda kırmızı mercimek veriminde sıkıntı yaşanmayacağı dile getirilmektedir. Ancak, pazarlamada yaşanan sıkıntılar ve fiyatların maliyetin altında gerçekleşmesi nedeniyle ekim alanlarında azalma olduğu belirtilmektedir" diye konuştu.

Türkiye genelinde kuru tarım alanlarında gerçekleştirilen ürünler için Nisan ve Mayıs ayı yağışlarının önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, "Nisan ve Mayıs yağışlarının yeterli seviyede gerçekleşmemesi durumunda özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kuru tarım alanlarında buğday, arpa ve kırmızı mercimek gibi ürün kaybının yaşanması ihtimali bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Devam eden yağışların Akdeniz Bölgesi'nde özellikle Adana ili, Söke Ovası ve Marmara Bölgesi'nde yeni ürün ekilişlerini olumsuz etkilediğini belirten Bayraktar, "Buğday, arpa gibi ürünlerde ise hastalık riskini artırmakta, yabancı ot gelişimini hızlandırmaktadır. Çiftçilerimizin ürünlerini takip ederek pas hastalığına ve yabancı ot artışına karşı dikkatli olmaları ve zamanında ilaçlama yapmaları gerekmektedir. Önümüzdeki aylarda yağışların normalleri düzeyinde devam etmesi durumunda ürün rekoltelerinde artış beklenmektedir. Ancak, 2008 sonbaharında gübre kullanımındaki yüzde 30'ları aşan azalmanın başta hububat ve baklagiller üretimini olumsuz etkileyeceği dikkate alındığında, yağışların olumlu etkisini azaltacağı beklenmektedir" şeklinde konuştu.

Bayraktar, yaşanan kriz ve girdi fiyatlarındaki olağanüstü artışlar nedeniyle 2008 yılında yeterli geliri elde edemeyen çiftçilerin 2009 yılı pazarlama döneminde ürünlerini sıkıntı yaşamadan değerinde pazarlamalarını beklediklerini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 11:14:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?