3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Cindoruk'a coşkulu karşılama

Parti Genel Merkezi'nde tebrikleri kabul eden Demokrat Parti'nin (DP) yeni Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, ANAP ile birleşme sinyali vererek, "Tabanlar hazır, hiçbirimizin bu birlikteliğe karşıtlığımız yok" dedi.

Cindoruk, DP Genel Merkezi'ne gelişinde partililer tarafından karşılandı. Cindoruk, eski Genel Başkan Süleyman Soylu'nun katılmadığı devir-teslim töreninde Genel Başkanlık koltuğuna oturmadan önce gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 19 Mayıs nedeniyle gençleri kabulü sırasında 'Herkes zamanı geldiğinde gitmeli, gençlere bırakalım. Ben 2015 yılında bırakacağım' sözlerini hatırlatması üzerine Cindoruk, "Ben bugünkü törene Başbakanla başlamak istemiyorum" dedi

Akay Caddesi'nde bulunan Parti Genel Merkezi'ni 'siyasi ve demokrasi evi' olarak nitelendiren Cindoruk, "Bu eve dönerken, siyasi evimize demokrasi evimize dönerken bu kavgada önemli görevler yapmış olan bu davanın liderliğini yapmış olan Sayın Demirel'i saygı ve sevgiyle bu eve davet ediyorum. Kendisi dilediği zaman bu eve gelebilir. Bu demokrasi evinde birlikte bayram havası içinde yaşarız" diye konuştu.

Merkez hareketin merkezi olmak için çalışacaklarını belirten Cindoruk, gerek 12 Eylül öncesi birlikte siyaset yaptıkları gerekse kendileri ile aynı düşünceyi paylaşan herkesi partiye çağırdığını söyledi. Bir gazetecinin 'ANAP ile birleşilmesi konusunda bir girişiminiz oldu mu?' yönündeki sorusu üzerine Cindoruk, "Bugün onların kuruluş yıldönümüne katılacağım. Dün de kendileri beni çağırdılar teşekkür ettim" dedi. "Süreci nasıl götüreceksiniz?" yönündeki soruya Cindoruk, "Miladi takvimi göre hızlı biçimde ötürüceğiz" şeklinde esprili bir yanıt verdi.

Hukuki engeller nedeniyle parti birleşmelerin zor olduğuna işaret eden Cindoruk, "Siyasi Partiler Kanunu var. Parti iç tüzükleri var. Onlara bakacağız. Tabanlar hazır. Hiçbirimizin böyle birlikteliğe karşıtlığımız yok. Oradaki arkadaşlarımızın birçoğu ile vaktiyle birlikte çalışmışsız, aynı siyasi örgütlerde görev almışız. O nedenle bir ayrımcılık olacağını zannetmiyorum" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın görevi 2015 yılında bırakağı şeklindeki sözlerinin tekrar hatırlatılması üzerine Cindoruk "müjde sayarım" diyerek, "Başbakan Erdoğan'ın bu konuda demokratik ülkelerden örnek vermesini istedi. Cindoruk, "Devamlılık olmayacak ve kimse siyasi otorite haline gelmeyecek diyorlarsa başbakanlık sistemi var Türkiye'de. Bundan vazgeçsinler. Her şeyi kararını veren, her şeyi ortaya koyan, hatta Cumhurbaşkanını seçen bir başbakanlık sistemi var. Bence devrevi olmayı bıraksınlar da bugünkü halihazırdaki durumu düzeltsinler. Demokrasiyi parti içinde, Türkiye içinde yaygın hale getirsinler. Karar organlarının verdiği kararlar ortaya çıksın, parlamento saygınlığını, geçerliliğini kazansın. O konuda bir anayasa hazırlığımız var ortaya koyacağız onu" dedi.

Eski yönetimde bulunan Mehmet Dülger ise aynı soruya, "Nüfus kağıdına dayalı siyaset olmaz. Bayar Yassıadaya girdiğinde 71 yaşındaydı. Akıl yaşta değil, baştadır. Yaş hesaplarını yersiz bulurum. Siyasette olmaması lazım gelen şeylerdir. Yepyeni yollar önümüze çıkabilir. Bunları yaratan insanlar olabilir. Onların yaşları değil akılları söz konusudur" yanıtını verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 13:42:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?