5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Çocuklara kelepçe takılmayacak

Çocuk Koruma Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik tamamlandı. Alınan bilgiye göre, Adalet Bakanlığınca hazırlanan yönetmelik, korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocukların korunması, haklarının ve esenliklerinin güvence altına alınması ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile bu konuyla ilgili görev yapanların hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimlerini düzenliyor.

Yönetmelikte, "çocuk: daha erken yaşta ergin olsa bile 18 yaşını doldurmamış kişi", "korunma ihtiyacı olan çocuk: bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan ihmal veya istismar edilen ya da suç mağduru çocuk" olarak tanımlanıyor.

Yönetmeliğe göre, suça sürüklenen çocuk hakkındaki soruşturma çocuk bürosunda görevli Cumhuriyet savcısı tarafından bizzat yapılacak. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, soruşturma çocuk bürosunda görevli olmayan Cumhuriyet savcıları tarafından da yerine getirilebilecek.

Suça sürüklenen çocuğun ifadesinin alınması veya çocuk hakkındaki diğer işlemler sırasında, çocuğun yanında sosyal çalışma görevlisi bulundurulabilecek.

İşlenen suçun etkisiyle psikolojisi bozulmuş mağdur çocuk, bu suça ilişkin soruşturmada tanık olarak bir defa dinlenebilecek. Mağdur çocuğun tanık olarak dinlenmesi sırasında psikoloji, psikiyatri, tıp veya eğitim alanında uzman bir kişi bulundurulacak.

Gözaltına alınan çocuklar kolluğun çocuk biriminde tutulacak. Çocuk biriminin bulunmadığı yerlerde çocuklar belirtilen konulara uygun olarak yetişkinlerden ayrı yerde tutulacak.

Çocuklara zincir, kelepçe ve benzeri aletler takılmayacak. Ancak; zorunlu hallerde çocuğun kaçmasını , kendisinin veya başkalarının hayat veya beden bütünlükleri bakımından doğabilecek tehlikeleri önlemek için kolluk tarafından gerekli önlem alınabilecek.

Adli kontrol tedbirlerinden sonuç alınamaması, sonuç alınamayacağının anlaşılması veya tedbirlere uyulmaması durumunda suça sürüklenen çocuk hakkında yetkili yargı merci tarafından tutuklama kararı verilebilecek.

Çocukların duruşmaları kapalı yapılacak, hüküm de kapalı duruşmada açıklanacak.

Adli Kolluğun çocuk birimi, korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocuklar hakkında işleme başlandığında durumu ilgili yerlerde bildirecek. Ancak, çocuğu suça azmettirdiğinden veya istismar ettiğinden şüphelenilen yakınlarına bilgi verilmeyecek.

Çocuğun yararı aksini gerektirmediği takdirde kollukta bulunduğu süre içerisinde yanında yakınlarından birinin devamlı bulunmasına imkan sağlanacak.

Kolluğun çocuk birimi, suça sürüklenen çocuğun aileye teslimini gerektiren hallerin bulunmaması halinde Cumhuriyet savcısının talimatıyla SHÇEK'e teslim edecek.

Her mahkemeye en az birer ve iş durumuna göre yeterli sayıda psikolojik danışmanlık ve rehberlik, psikoloji, sosyal hizmet alanlarında en az lisans düzeyinde eğitim veren kurumlardan mezun sosyal çalışma görevlisi Adalet Bakanlığı tarafından atanacak.


aa
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2006 Perşembe 14:06:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?