5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Çöp vergisine de zam geldi

Yeni yılda ödenecek çevre temizlik vergileri belirlendi. Vergi, konutlarda su tüketim miktarı esas alınarak, büyükşehirlerde metre küp başına 17 YKr, diğer yerlerde ise 14 YKr olarak hesaplanacak.

İşyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için ise vergi tutarı, yeniden değerleme oranı olan yüzde 7,8 oranında artırıldı.

Buna göre vergi, büyükşehirlerde bina grupları ve derecelere göre 17-2.000 YTL, diğer belediyelerde ise 14-1.600 YTL arasında uygulanacak.

Maliye Bakanlığının Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tebliğ uyarınca, yeni yılda, konutlara ait çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınarak metre küp başına büyükşehirlerde 17 YKr, diğer yerlerde 14 YKr üzerinden hesaplanacak.

Buna göre konutlar bazında vergi, metre küp başına yüzde 6,25 ile yüzde 7,7 artmış oldu.

İşyeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların Çevre Temizlik Vergisi, yasada yer alan tarifeye göre yıllık belirleniyor. Tarifedeki değerler, her yıl yeniden değerleme oranında artırılıyor.

Öte yandan büyükşehir belediye sınırları içinde bulunanlar hariç, kalkınmada öncelikli yörelerde ve nüfusu 5 binden az belediyelerde, belirlenen tutarlar yüzde 50 indirimli uygulanacak.

Konutlara ait çevre temizlik vergisi su faturalarına yansıtılıyor. İşyerleri ve diğer binaların çevre temizlik vergileri ise 6 aylık dönemlere ait 2 taksitte ödeniyor.


aa
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2006 Çarşamba 12:08:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?