3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Çubuk 'Turşu Festivali'ne doğru...

Ankara'nın Çubuk ilçesinde 24-27 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 5. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'nin hazırlıkları tamamlandı. Festival öncesi ilçedeki yabancı öğrencilerle biraraya gelen Belediye Başkanı Lokman Özden, öğrencilerle birlikte turşu kurdu.

Festival öncesi Çubuk Belediyesi'nin katkılarıyla Gençlik Eğitim Topluluğu tarafından yürütülen ''Avrupalı Gençler Ahilik Kültürünü Öğreniyor'' adlı Avrupa Birliği (AB) gençlik değişim projesi kapsamında Polonya, Bulgaristan, Romanya, Finlandiya ve Türkiye'den üniversite öğrencileriyle biraraya gelen Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, festival çalışmalarıyla ilgili bilgi vererek, ilçede üretilen dünyaca ünlü Çubuk turşusundan ikram etti.

Otobüslerle ilçenin yakınındaki bir tarlaya giden Başkan Özden ve beraberindeki öğrenciler, turşu kurmak için burada üretilen organik salatalıkları, Urfa'dan ilçeye gelerek tarlada çalışan işçilerle birlikte toplayarak imalathaneye gittiler. Yaşları 18 ile 26 arasında değişen öğrencilere, 12 yıllık turşu ustası Haceli Koç öncülüğünde Başkan Özden tarafından pratik ve teorik turşu kurma eğitimi verildi.

Turşunun kurulduktan sonra 20 derecelik oda sıcaklığında 15 gün bekletildikten sonra yenebileceğini belirten Başkan Özden, Çubuk turşusunun öğrencilerle birlikte tüm AB ülkelerine gideceğini ve bu ülkeler tarafından da tercih edilen lezzet olacağını söyledi. Daha sonra Özden, domates, erik, biber, fasulye gibi çok sayıda çeşidin yer aldığı turşular ve özellikleri hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Özden, Çubuk'un sadece turşusunun ünlü olmadığını belirterek, "İlçemizin turşusu ile birlikte eti, vişnesi, domatesi, organik sebzesi, meyvesi, Çubuk Agat Taşı ve bazlama, gözlemesi gibi yöresel ürünleri de meşhurdur'' dedi.

İlçenin doğal güzelliklerinden de bahseden Başkan Özden, ''Ankara'nın en önemli ve el dememiş doğal güzelliklerine sahip ilçemizde, Çubuk2 Barajı, Kavşakkaya Barajı, Karagöl, Ay Kayası, Melihşah Termal Havuzu ve yayları bulunmaktadır'' diye konuştu.

Konuşmanın ardından turşuların tadına bakan öğrenciler, çok beğendiklerini ifade ettiler. Turşu kurmanın ülkelerinde bulunmayan bir mutfak kültürü olduğunu belirten Finlandiyalı öğrencilerden Marta, turşunun farklı damak lezzeti olduğunu ve gittiği zaman ülkesinde de turşu kuracağını ifade ederek, işi öğrenmekten mutlu olduğunu söyledi.

Öte yandan Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, Kır Sofrası'nda düzenlediği basın toplantısında, 5. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'nin 24 Eylül'de kortej yürüyüşüyle başlayacağını açıkladı. 4 gün sürecek festival boyunca her gün kesintisiz 11 saat süreyle çeşitli etkinlikler düzenleneceğini ifade eden Özden, bu yılki festivale Suriye, Bulgaristan, İran, Gürcistan, Kazakistan ve Slovakya'dan katılacak ekiplerin çeşitli gösteri ve danslarla renk katacağını belirterek, tüm dünyayı festivale davet ettiğini söyledi.

Turşunun artık ilçede bir sektör olduğunu ve her geçen gün büyüyerek geliştiğini kaydeden Özden, iftara katılan konuklara verilen yöresel yemekleri de tanıttı. Yörede üretilen Çubuk Çavundur ekmeği, bazlama, tarhana, gözleme, höşmerim, Çubuk homaca, vişne reçeli gibi ürünlerin de Ankaralılar tarafından ilgi gördüğünü bildirdi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2009 Perşembe 11:34:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?