4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Cumhurbaşkanı Gül KKTC'ye gitti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin Türk tarafının üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdiğini belirterek, uluslararası toplumdan KKTC üzerindeki haksız uygulamalara bir an önce son verilmesini istedi.

Cumhurbaşkanı Gül, KKTC'ye yapacağı ilk yurtdışı ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenledi. KKTC'ye yapacağı ziyarette Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in kendisine eşlik edeceğini belirten Gül, ziyaret kapsamında KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat başta olmak üzere KKTC Meclis Başkanı, hükümet yetkilileri ve devlet erkanı ile görüşmelerde bulunacağını söyledi.

Gül, Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu aşamayı değerlendireceklerini ve iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin daha da güçlendirilmesi amacıyla karşılıklı görüş alışverişinde bulunacaklarını belirtti. Kıbrıs sorununun adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüme ulaştırılması yönünde Türk tarafının üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:
"Türk tarafı, barış yolunda karşı tarafa farklı zamanlarda çeşitli açılımlarda da bulunmuştur. Ayrıca uluslararası toplumun Kıbrıs Türk halkına verdiği sözler hafızalarda yerini korumaktadır. Bunlara rağmen KKTC üzerinde uygulanmakta olan kısıtlamalar devam etmektedir. Bu haksız uygulamalar bir an önce son bulmalıdır. Bu yönde uluslararası toplumdan adım atmasını beklediğimizi bu vesileyle bir kez daha ifade etmek istiyorum."
Son yıllarda KKTC ekonomisinin hızla büyüdüğüne, son 5 yılda yaşanan ekonomik kalkınma ile kişi başına düşen milli gelirin iki katına çıktığına işaret eden Gül, "Başta vatandaşlarımız olmak üzere yabancı yatırımcıların KKTC'ye ve KKTC'nin yarınlarına olan inançları güçlüdür" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs Türkü'nün kendi özgür iradesiyle aydınlık geleceğini inşa konusundaki azminin de her türlü takdirin üzerinde olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:
"Bu olumlu hususlarla KKTC'nin Doğu Akdeniz'de önemli bir çekim merkezi haline geleceğine inancımız tamdır. Anavatan Türkiye'nin güvence ve desteği ile Kıbrıs Türk halkının özgür yaşama iradesi, KKTC'nin müreffeh geleceğinin teminatıdır."


Cumhurbaşkanı Gül, ilk yurtdışı gezisine eşi Hayrünnisa Gül'ü de götürdü. Gül çiftine Esenboğa Havaalanı'nda basın mensupları büyük ilgi gösterdi. Gül ve beraberindekileri taşıyan ANA uçağı, saat 14.20'de KKTC'ye hareket etti. Gül'ün uçağında bazı televizyon, gazete ve ajansların Ankara temsilcileri de yer aldı. Gül, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Arslan Güner ile diğer yetkililer tarafından uğurlandı. Hayrünnisa Gül, eşinden önce VIP salonundan çıkarak uçağa bindi. Cumhurbaşkanı Gül, askeri tören kıtasını denetledikten sonra kendisini uğurlayanlara el sallayarak uçağa bindi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2007 Salı 16:53:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?