4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Cumhurbaşkanı Gül yurda döndü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 11. Cumhurbaşkanlığı ve referandum tartışmalarına ilişkin olarak, "Ben biliyorsunuz başından bire halkın seçmesi taraftarıyım" dedi.

Gül, KKTC'ye yaptığı ziyarette, yapılan görüşmeler vesilesiyle Türkiye ile KKTC arasında Kıbrıs sorunu konusundaki fikir ve inanç birliğinin güçlenerek devam ettiğini bir kez daha memnuniyetle müşahede ettiklerini söyledi.
İlk yurt dışı gezisini KKTC'ye yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yurda döndü. Gül'ü ve beraberindekileri taşıyan ANA uçağı saat 14.35'de Esenboğa Havalimanına indi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünisa Gül TBMM Başkanı Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Aslan Güner ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Karşılamada, Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan, Hayrünisa Gül'e bir buket çiçek verdi. Cumhurbaşkanı Gül, askeri tören kıtasını denetledikten sonra ziyareti ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Gül, Kıbrıs konusunda önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleştirdiği bu ziyaret sırasında başta KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat olmak üzere KKTC, devlet ve hükümet yetkilileri ile yararlı görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Görüşmeler vesilesiyle Türkiye ile KKTC arasında Kıbrıs sorunu konusundaki fikir ve inanç birliğinin güçlenerek devam ettiğini bir kez daha memnuniyetle müşahede ettiğini belirten Gül, KKTC ile birlikte, bugüne kadar olduğu gibi, kapsamlı çözüm yolundaki yapıcı tutumun sürdürüleceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül ziyaret sırasında Kıbrıs Türkü'nün siyasi eşitlik ve demokratik devlet düzeninden geri adım atmaksızın kapsamlı çözüme ulaşma hedefine doğru güvenle ilerleyişine her türlü desteğin devam edeceğini vurguladığını ifade etti. Ayrıca, KKTC'ye uluslararası alanda uygulanan haksız tecritin ortadan kaldırılması için bundan sonra yapılabilecekleri de değerlendirdiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül şunları kaydetti: "KKTC, insan haklarına hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik devlet yapısı ve her geçen gün güçlenen ekonomik kalkınma hamlesi ile, uluslararası toplumda giderek daha fazla kabul görmektedir. KKTC, bu nitelikleriyle bölge için bir kazançtır. Bunu bir kez daha gözlemlemekten kıvanç duydum. Türkiye Cumhuriyeti bütün kurumları ile, KKTC'nin her alanda daha güçlü bir yapıya kavuşturulması ve refah düzeyinin daha da yükseltilmesi için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye muktedirdir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Türkiye, geçmişte olduğu gibi gelecekte de Kıbrıs Türk halkının her zaman yanında olacaktır" dedi.

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Gül, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicohalas'ın 'Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan biz verdikleri sözü tuttular' açıklamasının hatırlatılması üzerine, Gül, "Herhalde ben bir ülkenin Dışişleri Bakan Yardımcısının sözlerini açıklayacak bir durumda değilim. Bugün zaten genel sekreteri ziyaret edecek bildiğim kadarıyla" karşılığını verdi.

Toplantının soru cevap kısmında bir gazeteci ise soru sormak için izin isterken 'Sayın Bakanım' ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Gül, duruma 'bir dakika' diyerek el koydu. Gül, söz konusu gazeteciyi Dışişleri Bakanlığı döneminden tanıdığını belirterek, "Bana her zaman böyle derdi. Sevdiğim bir arkadaşım" diye konuştu. '11. Cumhurbaşkanını referandumla halkın seçmesine sıcak bakarmısınız?' sorusuna ise Gül, "Bakalım gelin herşeyi göreceğiz. Ben başından beri halkın seçmesi taraftarıyım" karşılığını
verdi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2007 Çarşamba 17:20:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?