4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Çürük çetesi yeniden tutuklanacak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, para karşılığı sahte çürük rapor düzenledikleri ve aldıkları iddiasıyla tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilen ve mahkemece serbest bırakılan 50 kişi hakkında, bir üst mahkemeye itirazda bulunarak, bu kişilerin tutuklanmasını talep etti. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü operasyon kapsamında Türkiye’nin çeşitli illerinde gözaltına alınarak Ankara İl Jandarma Alay Komutanlığında sorgulanan zanlı, "sahte resmi evrak düzenlemek" ve "askerlik görevini yapmamak için hileye başvurmak" suçlarından tutuklanmaları istemiyle Ankara Nöbetçi 5. Sulh Ceza Mahkemesine sevk edilmişti. Mahkemede, hakim karşısına çıkan kişiden 3’ü tutuklanmış, 50 kişi serbest bırakılmıştı. 

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, serbest bırakılmalara itiraz ederek, bu kişilerin "üzerlerine atılı suçlara ilişkin delilleri yok etme ihtimali göz önünde bulundurularak", tutuklanmalarını istedi. 

İtiraz dilekçesinde, "Şehitlerin verildiği bir dönemde, mal varlıklarını kullanarak askerlik görevinden kaçan kişilerin bu suçtan tutuklanmayarak, serbest bırakılmaları toplum vicdanını rencide edecek ve infial yaratacaktır" denildi.

OPERASYON 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla operasyonu Ankara İl Jandarma Alay Komutanlığı ekipleri yürütüyor.
Jandarma ekiplerinin yaklaşık 7 aydır yürüttüğü operasyon, şu ana kadar 33 ilde gerçekleştirilirken, operasyonun yayıldığı il sayısının
ilerleyen günlerde artabileceği ifade ediliyor. 

Savcılık yetkilileri, Ankara İl Jandarma Alay Komutanlığı ekiplerinin, Ankara dışındaki operasyonlarda emniyet güçlerinin yetki alanlarına giren yerlerde, o ilin emniyet müdürlüğü ekipleriyle koordineli olarak çalışıldığını ve bunun da operasyonu başarıya götürdüğünü kaydettiler. 

Operasyon kapsamında, Türkiye’deki tüm askerlik şubelerinin kayıtları araştırılarak, askere gitmemek için çürük raporu olan kişilerin tespit edildiği ve raporları şüpheli bulunanların incelemeye alındığı öğrenildi. 

Operasyonun başladığı ocak ayından bu yana Ankara İl Jandarma Alay Komutanlığı ekipleri yaklaşık 100 kişiyi gözaltına aldı ve bunlardan 23 kişi, "sahte resmi evrak düzenlemek", "rüşvet almak, vermek" ve "askerlik görevini yapmamak için hileye başvurmak" suçlarından tutuklandı. 

Tutuklananlar arasında 1 emekli kurmay albay, 1 kıdemli albay, 2 astsubay ve 5’de Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan sivil memur bulunuyor. Operasyon kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilen 23 kişiden, 1’i "tutuklu bulunduğu süre alacağı cezayı karşılayabilir" ihtimali üzerine serbest bırakılırken, tutuklandığı dönemde Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde berber olarak çalışan Ali G. adlı bir kişi ise cezaevinde hayatını kaybetti. 

Tutuklanan kişilerin, astsubay Aytekin D’nin koordinesinde çalıştıkları ve yaklaşık 500 kişiye para karşılığı "sahte çürük raporu" verdikleri iddia ediliyor.
Milliyet son dakika
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2007 Perşembe 11:15:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?