3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Danıştay ve Ergenekon birleşiyor

Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin görülen davada mahkeme, davanın Ergenekon davası ile birleştirilmesine karar verdi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülün davanın bugünkü duruşmasına tutuklu sanıklar tetikçi Alparslan Arslan, Tekin Irşi, İsmail Sağır, Erhan Timuroğlu, Süleyman Esen, Osman Yıldırım ile sanık avukatları, saldırıda hayatını kaybeden Mustafa Yücel Özbilgin'in oğlu Gökhan Özbilgin ve avukatı, Danıştay Başkanlığı avukatlı ile Arslan'ın ailesi katıldı.

Duruşma başlamadan önce sanık sandalyesine oturtulan Alparslan Aslan yine olay çıkardı. Kırmızı eşofman ve uzun sakalı ile dikkatleri çeken Alparslan
Arslan jandarmanın kelepçelerini çıkarmasına izin vermeyince kısa süreli arbede yaşandı. Başı yere eğilerek susturulmaya çalışılan Arslan kısa süreli baygınlık geçirdi. Mahkeme heyetinin içeriye girmesiyle taşkınlığını sürdüren Arslan, mahkeme başkanının talimatıyla daha sonra salondan dışarı çıkartıldı.

Olaya tepki gösteren annesi Porsor ise polisler tarafından dışarı çıkartıldı.
Duruşmada, Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, Ergenekon davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin davaların birleştirilmesine ilişkin muvafakat verdiğine dair müzekkere cevabının geldiğini bildirdi. Bu konuda görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dosya ile mahkemelerinde görülün dosyanın fiili ve hukuki bağlantısı bulunması sebebiyle dosyaların birleştirilmesine karar verilmesini talep etti.

Taştan, ayrıca tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devam etmesini istedi. Müdahil Mustafa Yücel Özbilgin'in mirasçılarının avukatı Hüseyin Avni Karabeyoğlu ise İstanbul'daki görülen dava ile bu davanın birleştirilmesine ilişkin olarak davanın bütünüyle değil, ilgili sanıklar açısından birleştirilmesini ve suç yeri itibariyle birleştirilen davaların Ankara'da görülmesini talep etti. Duruşmada, Alparslan Aslan'ın avukatı Mustafa Anıl Uçar, İsmail Sağır'ın avukatı Alparslan Çay, davaların birleştirilme talebinin reddini isterken diğer sanık avukatları ise davaların birleştirilmesini talep etti. Duruşmada söz alan sanık Erhan Timuroğlu ise Ergenekon davası ile hiçbir ilgisini bulunmadığını savunarak, "Ben kimsenin elamanı ve uşağı değilim" dedi.

Duruşmaya Ergenekon soruşturmasının gizli tanığı olan Osman Yıldırım'ın sözleri ve ardından yaşanan arbede damgasını vurdu. Ergenekon savcılarından 'Kahraman savcılar' diye bahseden Yıldırım, soruşturmaya yürüten savcılar Zekeriya Öz ile Mehmet Ali Pekgüzül'e, "Selam ve saygılarımı sunuyorum" dedi.
"Ergenekon Cumhuriyeti Atatürk toplumuna haçlı seferi ilan etti" diyen Yıldırım, kendisinin 70 milyon Müslüman Türk'ü savunduğunu iddia etti.

Atatürk'e hakaret etmediğini savunan Yıldırım'ın sözlerini sürdürmesine Mahkemesi Başkanı Şatır müdahale etti. Yıldırım'a, "Sen sanık mısın, yorumcu musun, eleştiri yapma" diyen Mahkeme Başkanı Şatır daha sonra Yıldırım'a, "Davalar birleştirilsin mi birleştirilmesin mi?" sorusunu yöneltti. Yıldırım'ın buna rağmen konuşmasını devam etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Yıldırım'ın dışarı çıkarılmasını istedi. Duruşmaya verilen arada ise Yıldırım'ın sözlerine sinirlenen sanıklar ile Yıldırım'a saldırdı. Yaşana arbedeyi jandarma görevlileri önledi.

Aranın ardından kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Şatır, davaların birleştirilmesine karar verildiğini açıkladı. Duruşma sonrası bir açıklama yapan Alparsan Aslan'ın babası İdris Arslan ise Danıştay saldırısını oğlunun gerçekleştirmediğini savundu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2009 Pazartesi 15:09:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?