1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANKARA

Değirmensiz alanda 'Don Kişot' eylemi

Ankara’da, elinde mızrağı ve Donkişot kıyafetli Osman Akkuş (47) isimli bir eylemci ve ’Sanço’ adını verdiği arkadaşıyla birlikte Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) önünde ilginç bir eylem gerçekleştirdi.

Renkli görüntülerin yaşandığı eylemde Donkişot Osman ve Sanço, DİE’nin açıkladığı 9.9’luk büyüme hızı verilerini protesto etti. Sırtındaki küfesiyle "9.9’luk büyüme hızını nasıl tespit ettiniz. Bunu öğrenmek istiyorum" diyerek, DİE’ye girmek isteyen Donkişot Osman’a görevliler izin vermedi.

Donkişot Osman ve arkadaşı Sanço, taksi ile DİE’nin önüne geldi. Burada bir basın açıklaması yapan eski gazeteci Osman Akkuş, DİE verilerine göre Türkiye’de 9.9’luk büyüme hızı yakalandığını belirterek, "Doğrudur belki 9.9’luk deprem gibi ama bunun sarsıntısını ve artçılarını dahi hissetmiyoruz. Öte yandan gayri safı milli hasılamız (GSMH), yani kişi başına düşen milli gelirimiz 4 bin 178 dolara çıkmış. Bunlar sevindirici haberler elbette. Lakin ne 9.9’un artçılarını hissediyoruz ne de GSMH’nin kırıntılarını. Deseler ki ’70 milyonluk bu ülkede mutlu bir azınlık daha bir büyüdü, zenginleşti’ bunu anlarım. Ekonomi sayfalarında hep yazar, mesela; "Mart ayı üfe" "Mart ayı Tüfe." Bağışlayın cahilliğime verin üfe nedir? Tüfe nedir valla bilmiyorum. Sanırım sokaktaki vatandaşın da bunlarla pek alakası yok. Vatandaşın tek bildiği şu an küfesinin boş olduğu" diye konuştu.

Eskiden semt pazarlarında taşıyıcı beylerin bulunduğunu ve bu beylerin sırtlarındaki küfelerle sebze ve meyve taşıdığını hatırlatan Donkişot Osman, şunları söyledi:

"Şimdiki zamanlarda küfeler bomboş ama birilerine göre ısrarla ’büyüdük, müyüdük.’ Sayın Başbakan, ’1 simit, 1 çay devri kapandı’ diyerek ekonomik büyümenin göstergesini simite indirgeyip, sözde tabanın anlayacağı dili kullandığını sanarak bakın nasıl devam ediyor konuşmasına: ’Eski devirler geride kaldı artık bir öğünde 3 simit alınabiliyor.’ Buyurun bu 3 simit bu da sözü edilen çay. Şayet söz konusu 9.9’luk bu büyüme ve 4 bin 178 dolara fırlayan GSMH yani mevcut hükümetin pembe ekonomik tabloları doğru ise ben kendi payıma düşen parayı almaya geldim. Ya buradan hakkıma düşen paramı alır giderim, ya birileri yalan söylüyor, ya da belki de doğruyu söylüyorlar. Ama söz konusu GSMH denilen şey aslında mutlu bir azınlığın ta kendisi."

Donkişot, yanında getirdiği ve üzerinde, "Anadolu’dan bir deyiş: Atma Recep din kardeşiz yazılı dövizi gazetecilere gösterdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a atıfta bulunan bu sözü okuyan Donşikot’u arkadaşı Sanço uyardı: "Aman dikkat Başbakan bize de dava açar." Donkişot ise, "Başbakan gazetecileri ve yazar çizer takımını dava ediyor. Bize ne diye dava açsın ki?" diye sordu.

Bu arada Donkişot gazetecilerin, "Atınızı neden getirmediniz?" şeklindeki sorusunu Sanço’ya iletti. Sanço’da, "Atı Özelleştirme İdaresi’ne park ettim. Çünkü Türkiye’nin en büyük arpalığı orası" cevabını verdi. Donkişot ve Sanço, "9.9’luk büyüme hızını nasıl tespit ettiğiniz. Bunu öğrenmek istiyoruz" diyerek DİE’ye girmek istedi. Girişte DİE görevlilerinin engellediği Donkişot’tan randevu için telefon numarası istendi. Donkişot ve Sanço, sırtlarındaki küfeleri ve mızraklarıyla DİE önünden olaysız ayrıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2005 Pazartesi 13:42:07
Güncelleme :13 Nisan 2005 Çarşamba 13:22:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?