5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Derviş'ten plaka isyanı

18 yıldır Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun (TŞOF), 15 yıldır da Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nun (TESK) başkanlığını yapan Derviş Günday'a yönelik eleştiriler bitmiyor.

18 yıldır TŞOF Başkanlığını yürüten Derviş Günday, trilyonluk gelir kapısı hükmündeki 'plaka basma yetkisinin' federasyondan alınması durumunda 'esnafı sokağa dökeceği' tehdidinde bulundu. 

Geçen ay CHP ile birlikte Esnaf Kurultayı düzenleyen Günday'ın, "Esnaf açlık sınırında, en kötü dönemini yaşıyor." şeklindeki sözleri siyasetçilerden tepki gördü. Eleştirilerin odağında ise Günday'ın maddi durumu yer alıyor. Edinilen bilgilere göre, Günday'ın aylık geliri, Cumhurbaşkanı'nın maaşını bile ikiye katlıyor. Sendika başkanı, 2004 yılında toplam 309, 2005'te 302 bin YTL ücret almış. Beyan edilen rakamlara göre, Günday'ın aylık ücreti 25 bin YTL'yi geçiyor.

Günday'ı şu günlerde, plaka basma yetkisinin TŞOF'tan alınmasını öngören tasarı düşündürüyor. Başkan, önemli bir gelir kapısı olan yetkinin federasyonda kalması için Deniz Baykal'dan destek bekliyor.

Derviş Günday, önceki hafta CHP ile birlikte 'Esnaf Kurultayı' düzenledi ve anamuhalefet partisini desteklediklerini açıkladı. Bu gelişmenin ardından hükümet de harekete geçti. Plaka basma yetkisini Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanlığı'ndan alan bir tasarı Meclis'e getirildi. Günday, önceki gün 'Karayolları Kanunu'nda Değişiklik Tasarısı'nın kabul edilmemesi için CHP lideri Deniz Baykal'dan destek istedi. Günday, trilyonluk gelir kapısı olan 'plaka basma yetkisinin' federasyondan alınması durumunda 'esnafı sokağa dökeceği' tehdidinde bulundu. Günday, esnafın en sıkıntılı yıllarını AK Parti döneminde geçirdiğini savundu. Ancak başkanın aynı süre zarfında aldığı ücretle Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın maaşlarını katladığı belirlendi. Günday'ın aylık geliri 2005 yılında 300 bin YTL'yi aştı. Günday, geçen yıl içinde TESK başkanlığından 119, TŞOF başkanlığından 117, federasyona bağlı olan ve plaka basan Trafik Araç ve Gereçleri İmalatı Şirketi'nin Danışma Kurulu başkanlığından ise 68 bin YTL ücret aldı. Bu gelirler 12 aya bölündüğünde, ortalama ücret 25 bin YTL'yi aşıyor. Geçtiğimiz yıl içerisinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in net maaşı 12 bin 700 YTL, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın maaşı ise 6 bin 500 YTL idi.

TŞOF, plakadan her yıl 40 milyon YTL kazanıyor

Hükümet plaka girişiminde başarılı olursa TŞOF, 40 milyon YTL'lik gelirden olacak. Yeni düzenlemeyle artık otomobil plakalarının tescili konusunda federasyon değil Araç Tescil ve Sürücü Belgesi İşlem Merkezi yetkili olacak. TŞOF halen trafik tescil işlemi yapılan her araç için vatandaştan en az 26 YTL tahsil ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2005 yılının ilk 11 ayında 887 bin yeni araç trafiğe girdi. Plaka değiştiren otomobiller göz önüne alındığında bu rakam 1,5 milyonu buluyor. Araç sahipleri, tescil işlemleri sırasında 54 YTL'lik verginin yanı sıra TŞOF'a da en az 26 YTL ödemek zorunda. Yeni araç alan veya plakasını değiştiren her vatandaş, şoför odasına 80 kuruş form parası, 9 YTL form doldurma parası, 16 YTL de plaka basım parası veriyor. Oysa bu işlemlerin toplam maliyeti birkaç YTL'yi geçmiyor. Kanun gereği, TŞOF'un plaka basım işlerinden kazandığı paranın yüzde 60'ını Trafik Hizmetlerini Güçlendirme Vakfı'na vermesi gerekiyor. Buna karşın 2003 yılında 17 milyon YTL kazandığını beyan eden TŞOF, söz konusu vakfa sadece 1,4 milyon YTL ödedi. TŞOF'un plakadan kazandığı para, geçtiğimiz yıllarda yolsuzluk iddialarını da beraberinde getirmişti.


Habib Güler
Zaman/Habib Güler
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2006 Cumartesi 10:09:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?