4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Dev miting 10. yıl nutku ile bitti

Tandoğan Meydanı'nda gerçekleştirilen ”Cumhuriyet Mitingi"nin sonunda Atatürk'ün 10. Yıl Nuktu kendi sesinden verilirken, 10. Yıl marşı okundu.

Cumhuriyet mitingi, Başkent'in son yıllarda gördüğü en kalabalık miting oldu. 90 bin kişi kapasiteli Tandoğan meydanı tamamen doldu.
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Ercan'ın konuşmasıyla başlayan miting, Büyük Önder Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'nun kendi sesinden verilmesi ve 10. yıl marşının okunmasıyla sona erdi. 

Miting süresince bazı öğretim üyelerince konuşmalar yapılırken, tiyatro sanatçıları şiirler eşliğinde Cumhuriyet'in kuruluşundan başlayarak güncel gelişmelere yönelik mesajlar verdi. Edip Akbayram, Tolga Çandar başta olmak üzere bazı sanatçılar, türküler söyledi. Tiyatro sanatçısı Rüştü Asyalı da Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okudu. 

Miting süresince zaman zaman, “Devrimlere sahip çık, yarın çok geç olacak”, “Çankaya laiktir, laik kalacak”, “Milli devrim, milli hükümet” sloganları atıldı.
Mitinge katılanlar arasında Mersin’den ve Artvin’den gelen çiftçiler de bulunuyor. Çiftçilerin elindeki “Anamız da burada, babamız da burada, anamızı da aldık geldik” pankartları dikkat çekti. KESK ve Türk Eğitim- Sen arasında pankart konusunda yaşanan tartışma dışında mitingde herhangi bir olay yaşanmadı.

BAYILANLAR OLDU

Uzun bekleyiş ve sıcak hava nedeniyle katılımcılar arasında bayılanlar oldu.

KONUŞMALAR

Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, mitingte yaptığı konuşmada, “Atatürkçüler'in bugün bir kez daha tarih yazdığını” söyledi.

“Bugün karşı karşıya bulunduğumuz sorun bir kişinin cumhurbaşkanı olması ya da olmaması sorununun boyutlarını kat kat aşmaktadır” diyen Işıklı, sorunun sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını dile getirdi.

Işıklı, küreselleşmenin, yoksullara, mazlum milletlere karşı yeni bir ”haçlı seferi” olduğunu savundu. Bugün, “Ilımlı İslam” diye bir tanım gündeme getirildiğini kaydeden Işıklı, “Ilımlı İslamın geleneksel gerici akımlardan farkı nerede? Bunlar emperyalizme teslim olmuş İslamdır” dedi.

Yaptığı konuşmada “darbe” iddialarına da değinen Alpaslan Işıklı, “Asıl darbeci kendileridir. Anayasayı, hukuku tanımayacaklarını açıkça ilan ettiler. Oysa Anayasa, Cumhurbaşkanı bir avuç grubun temsilcisi olamaz diyor. Cumhurbaşkanı olacak kişi tüm vatandaşları kucaklamalı diyor” diye konuştu. ADD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nur Serter de televizyon haberlerinde, ”mitinge katılanların en az 1 milyon olduğunun söylendiğini” bildirdi.
Serter, bugün Türkiye'nin sesinin Tandoğan Meydanı'ndan yükseldiğini, Türkiye'nin hem Cumhuriyeti'ne hem demokrasisine sahip çıktığını ifade ederek, ”Türkiye'nin, demokrasiyi araç olarak görenlere, peşmerge kamplarında ittifak arayanlara 'Dur' dediğini” kaydetti.

Ulusalcı, milliyetçi, Atatürkçü, vatansever olduklarını dile getiren Serter, ”Türkiye'nin aydınlık geleceği, vatanın gerçek evlatları olduklarını ve Ata'nın izinden dimdik yürüdüklerini” söyledi. Kavga değil, uzlaşma istediklerini ifade eden Serter, “Türkiye'yi, Türkiye'den yöneten bir Cumhurbaşkanı istiyoruz. Emperyalizme boyun eğmeyen, AB politikalarına ülkeyi kurban etmeyen bir Cumhurbaşkanı istiyoruz. Biz, tam bağımsızlıktan ödün vermeyen, ulus devlete sahip çıkan bir Cumhurbaşkanı istiyoruz” diye konuştu.

AÜ SBF öğretim üyesi Prof. Dr. Birgül Ayman Güler de “şehitleri, gazileri, Türkiye'nin güvencesi Kemalist orduyu bağırlarına bastıklarını” söyledi.

“Eğer Türkiye parçalanmak istiyorsa, Kemalist ordunun, üniversitenin, yargının konuşacağını” kaydeden Güler, “Bize, 'Darbeci' diyenler, biz darbeci değil, devrimciyiz” dedi. Güler, “Halkına karşı sevgisi olmayanların, gizli gündemi olanların Cumhurbaşkanı olamayacağını” ifade etti. Gazeteci Tuncay Özkan da Ankara'yı, Mustafa Kemal'in başkentini sahipsiz bırakmayacaklarını kaydederek, “Gün bugündür, bundan sonra Ankara'yı sahipsiz bırakmak yoktur” dedi.

SANATÇILAR

Miting sırasında Edip Akbayram ile opera sanatçısı Tuncer Tercan ve Tolga Çandar'ın seslendirdiği türkülere, alanda bulunanlar da eşlik etti. Sanatçı ve öğretim üyelerinin birlikte “Yıkın Diktiğiniz Heykellerimi” adlı şiiri okumaları üzerine alanda bulunanlar, “Atatürk'e sahip çık, sıra sana gelecek”, “Devrimlere sahip çık, yarın çok geç olacak” sloganları attı. Alana torunu Mehmet ve parti yöneticileri ile birlikte gelen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve BCP Genel Başkanı Mümtaz Soysal anons edilirken, alanda bulunanların “Artık Birleşin” diye bağırdıkları duyuldu. Mitinge, parti yöneticilerinin yanı sıra bazı milletvekilleri de katıldı.
Alanda ve kontrol noktalarındaki güvenlik görevlilerinin dışında, çevredeki binaların çatısında keskin nişancıların da bulunduğu görüldü.

Mitinge katılanlardan bazıları, kalabalık nedeniyle demirlerden atlayarak, Tandoğan Meydanı'ndaki Makina Kimya Endüstrisi Kurumu binasının bahçesine girdiler.

Bazı katılımcılar, izdiham nedeniyle mitingte baygınlık geçirdi. Rahatsızlanan vatandaşlar güvenlik güçlerinin yardımıyla alanda bulunan bir otelin bahçesine getirilerek, buradan ambulanslarla hastanelere götürüldü.
Öte yandan Ankara dışından gelenlerin toplanma noktası olan Atatürk Kültür Merkezi alanında kurulan dev ekrana, miting alanındaki görüntüler yansıtıldı.

Miting nedeniyle sabah saat 07.00'den itibaren Tandoğan'a açılan ana caddeler trafiğe kapatılırken, Ankaray'ın Kızılay istasyonunda da yoğunluk yaşandı. Ankaray trenleri, alanın bulunduğu Tandoğan istasyonunda durmadığı için katılımcılar bir önceki ve sonraki istasyonlarda indiler. Bu arada Kızılay istasyonunda yoğunluk oluşurken, bekleyenler “seferlerin özellikle geciktirildiğini” iddia ederek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i alkışlarla protesto ettiler. Görevlilerce yapılan anonsta ise yoğunluktan dolayı gecikme olduğu, seferlerde aksama bulunmadığı belirtildi. Atatürk'un 10. Yıl Nutku'nun kendi sesinden verilmesinin ardından 10. Yıl Marşının hep birlikte okunmasıyla miting saat 13.00'te sona erdi. Alandakiler, mitingin sona ermesiyle birlikte Anıtkabir'e doğru yürüyüşe geçtiler.

AA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2007 Cumartesi 15:36:52
Güncelleme :14 Nisan 2007 Cumartesi 15:48:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?