5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Diyanet Arapça kılavuzu hazırladı

Diyanet İşleri Başkanlığı, hac görevlileri için pratik Arapça konuşma kılavuzu hazırladı. 

Arapça bilmeyen hac görevlilerinin imdadına yetişen Diyanet, havaalanından dönüş işlemlerine kadar kullanabilecek tüm Arapça cümle ve kelimelere kılavuzda yer verdi. 

Diyanet İşleri Hac Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan kılavuz hac organizasyonunda kafile başkanları ve din görevlilerine dağıtıldı. Cidde, Mekke ve Medine'de din görevlilerini ilgilendiren hususların göz önünde bulundurularak hazırlanan kılavuzla din görevlilerinin görev alanlarında asgari düzeyde de olsa Araplar'la konuşup anlaşabilmeleri hedefleniyor. Arapça gramer kurallarına riayet etmeksizin bölge Arap halkının konuşma dili ve üslubuna göre kaleme alınan konuşma kılavuzunda, hac sırasında din görevlilerine sürekli yanında olacak. Kılavuzda Arapça sayılar, kelimeler, haftanın günleri, yönler, renkler, madenler, mücevharat, meyveler, yemekler, vücut organlarının yanı sıra din görevlilerinin havaalanı, pasaport işlemleri, gümrük salonu, biniş alanı, otobüsle yolculuk, hacı karşılama merkezi, hacıların Mekke veya Medine'de ikameti, hastane, vefat işlemleri, Meşair'e intikal, dönüş işlemlerinde rahat konuşabilmelerini sağlayacak Arapça kelime ve cümleler yer alıyor. 

Kitapçıkta "Ben Türküm", "Benim kronik rahatsızlığım var", ''Soğuk su nereden alabiliriz?", "Banka nerede?", "Odanın kliması soğutmuyor", "Doktoru görmek istiyorum", "Büyük şeytana nereden gidebiliriz?", "Orta şeytan nerede?" gibi yüzlerce cümle ve kelimeye yer verildi.
İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2006 Cumartesi 11:33:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Muhammed ahmet IP: 85.103.225.xxx Tarih : 21.09.2006 21:19:57
selamun aleykum Cok guzel bir calisma Allah razi olsun, yalnız bu tur calismalarin bence o konuda uzmanlara birakilmasi gerekiyor diye dusunuyorum, cunku cok inceledim ben onyargi da bulunmak istemiyorum ama Arap dilini su sekilde ustun koru calismalar alcaltiyor ve insanlarda ogrenme hevesini yok ediyor ayrica bir cok yanlislarla da dolu oluyor.. tesekkurler