5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Diyanet'te Ramazan hazırlığı

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yılki fitre fiyatını 4.5 YTL olarak belirledi. Diyanet, Ramazan ayı boyunca Kocatepe Camii avlusunda 2 bin fakire iftar yemeği verecek. Ramazan nedeniyle Diyanet çalışanları cezaevi, hastane ve çocuk yuvalarını ziyaret ederek, yardım götürecek. Diyanet ayrıca, gurbetçileri din hizmeti sunmak için 192 din görevlisi görevlendirdi. 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Ramazan ayı nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak, Başkanlığın çalışmaları hakkında bilgi verdi. 23 Eylül Cumartesi akşamı ilk teravih namazı kılarak idrak edilecek olan Ramazan ayının dini ve sosyal hayatta ayrı bir öneminin olduğunu belirten Bardakoğlu, "Bu ay oruç gibi türlü hikmetlerle dolu bir ibadetin yerine getirildiği, anlamak ve getirdiği evrensel mesajı içselleştirmek üzere Kuran-ı Kerim'in daha dikkatlice okunduğu, insani ve ahlaki erdemlerin daha güçlü şekilde hayata yansıdığı, sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın, sevgi ve nimet paylaşımının arttığı müstesna bir zaman dilimidir" dedi. 

Bardakoğlu, vatandaşların orucun başlama tarihiyle ilgili hiçbir tereddüt içinde bulunmaması gerektiğini de ifade ederek, Hz. Muhammed'in uygulamasını esas alıp ru'yeti takip eden günü Kameri aybaşı kabul eden Türkiye ve bazı İslam ülkelerindeki Müslümanlar'ın 24 Eylül Pazar günü oruç tutmaya başlayacağını bildirdi. 

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, vaaz ve hutbelerde, inancın sosyal, dindarlığın ibadet boyutu yanında, ahlak boyutu da öne çıkarılarak belirlenen konuların birlik ve beraberliği pekiştirici üslup kullanılarak, yanlış anlamalara sebep olabilecek ifade ve yorumlardan kaçınarak, şahsiyet ve siyaset yapılmadan işleneceğini açıkladı. Bardakoğlu, ses cihazlarının lüzumundan fazla açılmayacağını, bayanların da rahatlıkla ibadet edebilmeleri için camilerde özel imkanlar sağlanacağını kaydetti.

DİYANET'İN RAMAZAN HAZIRLIKLARI 

Bardakoğlu, Ramazan ayı boyunca alınacak tedbirleri de sıraladı. Buna göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde açık bulunan 50 ilçe müftülüğüne atama yapıldı. Ramazan ayı süresince müftüsü ve vaizi bulunmayan il ve ilçelerde istihdam edilmek üzere 170 personel görevlendirildi. Yurtdışında yaşayan vatandaşlara din hizmeti sunmak, dini konularda aydınlatmak, vaaz ve sohbet toplantıları düzenlemek, konferanslar vermek üzere yurtdışında bulunan daimi görevlilere ilaveten 164 erkek, 28 bayan olmak üzere 192 din görevlisi görevlendirildi. Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanları, Ramazan ayı boyunca 295 76 59-295 76 60, 295 76 61 ve 295 76 62 numaralı telefonlarla kendilerine ulaştırılan soruları, tatil günleri de dahil olmak üzere 09.00-24.00 saatleri arasında cevaplayacak. Vatandaşların internet aracılığıyla dinisorular@diyanet.gov.tr adresine e-maille gönderdikleri dini sorulara da cevap verilecek. Diyanet, TRT başta olmak üzere ulusal ve yerel televizyon kanallarında yayınlanacak iftar ve sahur programlarının içeriğine edilmesi halinde katkı verecek. Bu çerçevede 40 civarında yerel televizyona dini sohbet programları ile paket iftar ve sahur programları ücretsiz olarak verildi. Ramazan ayı boyunca yurtiçi ve yurtdışındaki tüm görevliler hastane, hapishane, çocuk ıslahevi ve çocuk yuvası gibi merkezleri ziyaret edecek ve ihtiyaç sahibi, öksüz, yetim, hasta, yaşlı ve fakir kimseleri tespit ederek, yardım götürecek. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından her gün Kocatepe Camii avlusunda 2 bin kişiye, Aydınlıkevler Körler Okulu'nda 200, Ortopedik Engelliler Okulu'nda 140 öğrenciye iftar yemeği verilecek. Ayrıca il ve ilçe müftülükleri de imkanları ölçüsünde ihtiyaç sahipleri ile mahalli yöneticiler ve hayırseverleri iftar sofrasında buluşturacak.

FİTRE MİKTARI 4.5 YTL 

Din İşleri Yüksek Kurulu 2006 yılı için sadaka-ı fıtr miktarını asgari ücret, geçim standardı, gıda fiyatları gibi kriterler ile bir kişinin bir günlük asgari gıda ihtiyacını göz önünde bulundurarak, 4.5 YTL olarak belirledi. 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Ramazan'ın Allah'a olan kulluk şuurunun derinden hissedildiği, milli birlik ve beraberliğin pekiştiği bir ay olduğunu bildirdi. Bardakoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Asırlardır din ile bağını koparmadan sürdüren ve onu manevi hayatının aydınlık bir ışığı kılan milletimiz, Ramazan ayının huzur ve esenlik veren derin etkisini nefislerinde, ailelerinde ve toplumlarında yaşamış ve yaşatmış, bu ayı sadece dini değil, sosyal ve kültürel hayatları bakımından da canlı bir dönem haline getirmişlerdir. Maddi ve manevi sayısız güzelliklerin yaşandığı ve mükafatlarının sınırsız olarak verildiği bu manevi mevsimi, geçmişimizi muhasebe ederek, kendimizi kötülüklerden ve haramlardan uzak tutarak, hayra ve kalıcı mutluluğa yönelerek çok iyi değerlendirelim. Yapacağımız hayır ve ibadetlerle Allah'ın rızasını kazanmaya, iyi ve güzel davranışları arttırarak, geçici ve kötü şeyleri de terk ederek onbir ayın geride bıraktığı manevi kirleri temizlemeye çalışalım. Oruçlarımızı her türlü haramdan, kötü sözden ve davranışlardan bizleri koruyucu bir kalkan kılalım."
İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2006 Cuma 17:09:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?