3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Domuz gribi masaya yatırıldı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de şu ana kadar domuz gribi virüsüne rastlanmadığını açıkladı. Akdağ, yurtdışına çıkmak isteyen vatandaşlara ise, "Zaruri olmadan yurtdışına çıkmayın" uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen toplantıda domuz gribi masaya yatırıldı. Dedeman Otel'deki toplantıya Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanı sıra İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile 81 ilin valisi ve il sağlık müdürü katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Akdağ, domuz gribi hakkında bilgi verdi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün henüz domuz gribine 'kıtalararası salgın' muamelesi yapmadığını belirten Akdağ, ancak onlarca ülkede bu virüse rastlandığın söyledi. Buna benzer virüslerin 20-30 yılda bir ortaya çıktığını anlatan Akdağ, bununla ilgili örnekler verdi. Virüslerin zamanla değişime uğradığını ve yeni versiyonlarının ortaya çıktığına işaret eden Akdağ, "Ama domuz gribi yepyeni bir virüs. Artık gömleğini, yapısını değiştirmiş değil yepyeni bir virüs. Dolayısıyla yeni olduğu için insanlar bu virüse bağışıklık kazanmış değil" diye konuştu.

Bakanlık olarak 2005 yılında grip salgınına yönelik bir plan hazırladıklarını belirten Akdağ, bu planı gözden geçirdiklerini ifade etti. Türkiye'de şu anda domuz gribi virüsüne rastlanmadığını vurgulayan Akdağ, ülkeye giriş noktalarında bütün tedbirleri aldıklarını kaydetti. Bakan Akdağ, zaruri olmadıkça vatandaşlardan yurtdışına çıkmamalarını istedi. Yurtdışına çıkan vatandaşlara yapacaklarına ilişkin bilgi verildiğini aktaran Akdağ, virüsün Türkiye'de görülmemesine rağmen Türkiye'ye komşu ülkelerde görüldüğüne dikkat çekti. Akdağ, basın mensuplarından halkı paniğe sürükleyecek sansasyonel haberler yapmamasını da istedi.

Domuz gribine karşı vatandaşları bilbordlarla, televizyon ve gazetelerle uyardıklarını ve uyarmaya devam edeceklerini belirten Bakan Akdağ, domuz gribinden korunma yöntemlerini anlattı. Akdağ, "Bir defa böyle zamanlarda ellerimizi daha sıklıkla yıkamamız gerekiyor. Ellerimizi her zaman iyi yıkamamız gerekiyor ama böyle zamanda çok daha iyi yıkamamız gerekiyor. İnsanlarla tokalaştığımız zaman, toplu bir yerlerde dolaştığımız zaman, ellerimizi başka insanların ellerinin dokunacağı yerlere dokundurduğumuz zaman, kapı kolları gibi yerlere dokunduğumuz zaman ellerimizi iyi yıkamamız gerekiyor. Sabunlayarak, 20-30 saniye köpürterek, iyice durulayarak, daha sonra tercihen kağıt havlu ile veya kendimize ait bir havlu ile kurulamayız. Yarın virüs Türkiye'ye girdiği zaman yayılmasını önlemek için en önemli vasıtalardan biri bu. Hasta olanlar mümkün olduğu kadar başkalarına virüsü bulaştırmamaya çalışmalı. Öksürürken, hapşırırken bir mendille ağzını kapatmaları önemli, hasta kişilerin mümkün olduğu kadar evde kalmaları önemli" dedi.

Bilim adamlarının domuz gribine yakalanan 5 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmaya değinen Akdağ, domuz gribi virüsünün çok agresif ve öldürücü olmadığı görüşünde birleştiklerini söyledi. Bunun yanlış algılanmaması konusunda uyarıda bulunan Akdağ, "Bu grip virüsü sonuçta. Bin kişi hastalanıyor 1-2 kişi hayatını kaybediyor veya 3-5 kişi hayatını kaybedebilir. Yüz binlerce, on binlerce kişi hastalandığı zaman bu oranlar çok önemli hale geliyor. Toplamsal anlamda bu kadar sayıda insan hastalanınca ortaya birtakım sıkıntılar çıkar" şeklinde konuştu.

Yaz mevsimine gelindiği için virüsün Türkiye'ye geldiği zaman çok yayılmasını beklemediklerini belirten Akdağ, "Ancak ikinci bir dalga, hatta bazen üçüncü bir dalga mümkün, aynı virüs veya o virüsün gelişmiş başka hali" dedi. Yapılan kontrollerde yurtdışından gelen ve şüphe edilen kişileri hemen izole ettiklerini anlatan Akdağ, bu tür uygulamaların üstüne gidilmesinin hoş bir durum olmadığını söyledi. Akdağ, "Bu insanlara vebalı gibi davranmak hiç hoş değil. Bizim onları öyle izole etmemiz hastalığın yayılmasını önlemek için" diye konuştu.
Akdağ, domuz gribi için "Global ve bir dünya problemiyle karşı karşıyayız" tanımlaması yaptı.

Toplantıya katılan İstanbul Valisi Muammer Aydın ise, İstanbul'da herhangi bir domuz gribi vakasına rastlanmadığını söyledi. Bir gazetecinin terörle mücadele konusunda yeni kurulacak müsteşarlık için isminin geçtiğini hatırlatması üzerine şaşıran Vali Aydın, bu konuda bilgisinin olmadığını belirterek, "İstanbul Valiliği görevimden çok memnunum. O makamların takdiridir" demekle yetindi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 13:24:48
Güncelleme :12 Mayıs 2009 Salı 13:41:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?