3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

DP-ANAP birleşmesinde uzlaşma

Demokrat Parti (DP) ile Anavatan Partisi'nin birleşmesi için başlayan süreç olumlu bir şekilde tamamlandı. Birleşme için hemen hemen tüm başlıklarda uzlaşma sağlandı.

4 Haziran 2009 tarihinde yeniden başlayan 'birleşme' süreci 'Ortak Bütünleşme Kurulu'nun çalışmalarını büyük oranda tamamlamasıyla sona erdi. DP Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun, bugün Anavatan Partisi Genel Merkezi'nde ortak basın toplantısı düzenleyerek 'birleşmede sona gelindiğini' ilan ettiler.

Bu yılın sonuna kadar birleşmenin tamamlanmasını beklediklerini söyleyen Uzun, ortak tüzükte de önemli ölçüde mutabakat sağlandığını kaydetti. Bütünleşme
sonunda Türkiye'nin önüne yepyeni bir parti programıyla çıkacaklarını anlatan Uzun, "Her iki partinin çok birikimli kadroları bir araya gelecek ve millete ne söyleyeceğimizi netleştireceğiz. Türkiye'nin yeni bir seçeneğe, normalleşmeye ihtiyacı var. Türkiye'nin imkanları ve kaynakları var. Ama bunun için güçlü ve kararlı bir siyasi irade gerekiyor. İşte biz bunun için birleştik, güçlendik" diye konuştu.
Cindoruk ise Türkiye'nin beklediği siyasi gelişmeyi gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "İki köklü parti 26 yıllık ayrılıktan sonra bir araya geliyor. Bu konudaki kararlığımız ve mutabakatımız tamdır" dedi.

DP-Anavatan birleşmesinin AK Parti'nin önünü kesmek için yapılmadığının altını çizen Cindoruk, "Siyasi partiler gelip geçicidir. Seçimler liberal demokrasilerde görüşleri iktidara getirmek için yapılır. Türkiye'de merkezde boşluk var, Türkiye'nin bu bütünleşmeye ihtiyacı var. Türkiye'de iktisadi krizin yanı sıra adalet, yargı ve demokrasi krizi vardır. Türk halkının önüne vazgeçilmez bir siyasi parti koyacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Allah mahcup etmesin, Allah yolumuzu açık etsin" şeklinde konuştu.

Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun, gazetecilerin sorusu üzerine, Ekim ayında kongreleri tamamlayıp bütünleşmeyi gerçekleştireceklerini söyledi. Uzun, 'Yeni partinin ismi ve genel başkanı kim olacak?' şeklindeki soruya ise "Daha sonra Demokrat Parti'nin ismi Doğruyol Partisi idi. Bu bütünleşme için ismini Demokrat Parti olarak değiştirdi. Demokrat Parti ismi bütünleşmenin sağlanacağı yapının ismidir. Bir tarafta Türkiye'nin en deneyimli genel başkanı, bir yanda benim gibi en genç genel başkanı...Genel başkanlık meselesi en kolay aşılacak meseledir. Bütünleşmenin merkezi ise bizim binamız olacak" diye konuştu.
Uzun, bazı eski bakan ve milletvekillerinin birleşmeye karşı olduğunun hatırlatılması üzerine ise, "Bizim hiç kimseyi tasfiye etmek gibi bir niyetimiz yok. Elbette farklı düşünceler olabilir ama bütünleşme konusunda kararlıyız ve bu süreç devam edecek. Anavatan Partisi iki eşit kurucu unsurdan biri olacak. Herkesi kucaklayacak biçimde bütün yönetim kadrolarında yer alacaktır" yanıtını verdi.

Cindoruk ve Uzun, basın toplantısının ardından tokalaşarak gazetecilere poz verdi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2009 Perşembe 15:19:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?