3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Dünya elma liginde 6. sıraya geriledik!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin dünyada elma üretiminde 3. sıradan 6. sıraya gerilediğini bildirdi.

TZOB Başkanı Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, elma üretiminde görülen olumlu gelişmelere rağmen üreticinin emeğinin karşılığını alamadığını belirtti.

Elma üreticilerinin en büyük sorununun başta pazarlama ile depolama imkanlarının yetersizliği, paketleme, ambalajlama ve sınıflandırma işlemlerinin eksikliği olduğunu kaydeden Bayraktar, elma üreticisinin pazarlama sorununu aşabilmek için çaba gösterdiğini ancak, halen maliyetin altında ürün satıldığını, hatta üreticinin alıcı bulmakta zorlandığını ifade etti. Tüketici talebine yönelik üretim gerçekleştirmek amacıyla bahçelerin yenilendiğini, Pazar sorununu çözmek amacıyla üretici birlikleri kurulduğunu kaydeden Bayraktar, kurulan birliklerin resmiyette var olmasına rağmen henüz uygulamada aktif hale gelemediğini, özellikle üretici birliklerinin ticari faaliyet yapamamasının birliklerin aktif olmasındaki en büyük engellerin başında yer aldığını vurguladı. Türkiye'de depolama kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle elma üretiminin yarısının depolara giremediğini ve adi depolarda muhafaza edildiğini belirten Bayraktar, bunun da elma kalitesinin çabuk yitirilmesine neden olduğunu, ürünün önemli bölümünün hasadı takiben iç pazara sunulmasını zorunlu kıldığını dile getirdi. Bayraktar, "Tüm bu sorunlar karşısında çıkış yolu bulamayan elma üreticisi elmasını pazarlayamamaktadır. Geçen yıl 65-90 YKr/kg olan elma fiyatları, bu yıl 47 YKr/Kg kadar gerilemiştir. Meyve suyu fabrikaları ise stoklarının yeterli olduğunu belirterek alım yapmak istememektedirler. Geçen yıl 25 YKr/Kg'dan elma alan fabrikalar, bu yıl 8-9 YKr/Kg'dan almaktadırlar. Dünya elma üretiminde 3. sırada iken, elma üreticisinin yeterli geliri elde edememesi ve üretim aşmasında yaşanan sorunlar karşısında 6. sıraya gerilemiş bulunmaktayız. Oysa ki, elma üreticisi emeğinin karşılığını alabilirse dünya üretiminde yeniden ilk sıralara ulaşabiliriz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2009 Pazar 14:10:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?