5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Eğitimcilerden hijyen uyarısı

İlköğretim ve ortaöğretimde yaklaşık 14 milyon öğrenci ve 600 bin öğretmen ders başı yaparken, eğitimciler, okullarda hijyen uyarısında bulundu.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, öğrencilerin sağlığı için okul kantin ve tuvaletlerinin hijyenik kurallara uygun olması gerektiğini belirtti. 

Okula yeni başlayan öğrenciler başta olmak üzere, tüm öğrencilerin genel muayene ve sağlık taramalarının yapılması gerektiğine dikkat çeken Avcı, "Öğretmenlerimiz tarafından yapılan ilk gözlemlere göre okullarımızın çoğunun hijyenik olmadığını saptadık" dedi.

Okulların, özellikle tuvaletlerinde temizlik ve hijyenle ilgili ciddi eksiklikler bulunduğuna dikkat çeken Avcı, öğrencilerin kendilerini bekleyen sağlık risklerinin farkında olmadıklarını ve personel eksikliğinden kaynaklı bir çok okulda temizlikten ve hijyenden bahsetmenin oldukça zor olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili olarak, devletin, hızla artan okul ve derslik sayısına rağmen, emekli olan hizmetli sayısı oranında dahi atama yapmadığına vurgu yapan Avcı, "Bugün, Çankaya Mimar Kemal İlköğretim okulu gibi iki bin öğrencisi bulunan merkezi okullarda bile hizmetli bulunmamaktadır. Bir hizmetlisi bulunan okul kendini şanslı görmektedir. Yoksul semt okullarının birçoğunda hiç hizmetli bulunmamaktadır. Bu nedenle okul idarecileri, temizlikçi ve temizlik malzemeleri için öğrencilerden para toplamak mecburiyetinde kalmaktadır. Önlem alınmadığı taktirde okullarımız Hepatit ve Paraziter hastalıkların adeta yuvası durumuna gelebilir. Bu yüzden Milli Eğitim Bakanlığının biran önce tedbir almasını istiyoruz. Çocuklarımıza sağlıklı bir eğitim ortamı sunmak zorundayız. Yaklaşan kış mevsimiyle birlikte nezle, grip gibi bazı hastalıklar da çocuklarımızın arasında hızla yayılabilir" dedi.

"Her okulda en az iki hizmetli görevlendirilmeli ve her 100 öğrenci başına bir hizmetlini istihdam edilmelidir. Eğitim hizmetlerinin halka sunumunda adeta eğitimin gizli kahramanları olan hizmetlilerin ücretleri iyileştirilmeli ve sene başında öğretmenlere verilen eğitim-öğretim ödeneğinden hizmetlilerde faydalandırılmalıdır!, diye konuşan Avcı, okullarda gözlemlenen temizlik sorunlarıyla ilgili önerilerini şöyle kaydetti:

"Okullardaki her bir tuvalet bölümünün temizliğinden bir kişi sorumlu olmalıdır. En az iki teneffüs sonrasında tuvaletler, lavabolar, yerler ve kapı kolu, musluk, temizleme fırçası, maşrapa, ayna gibi tüm aksesuarlar dezenfektan içeren temizlik maddeleriyle özenle temizlemelidir. Bu temizlik teneffüsten hemen önce başka bir sorumlu kişi tarafından kontrol edilmelidir. Tuvaletlerde bozulan muslukları hemen onarılmalıdır. Tuvalet kağıdı bulundurulmalıdır. Lavabolarda sıvı sabun bulunması öğrencilerimizin sağlığı açısından çok önemlidir. Öğrencilerimizin tuvaletlerdeki çeşmelerden su içmeleri önlenmelidir. Bu amaçla öğrencilerimiz için tuvaletlerin dışında bir alanda temiz su içmeleri için çeşme temin edilmelidir. Öğrencilerimizin tuvalet sonrasında ve yemek öncesinde el yıkama alışkanlığı kazanmaları, aile içi eğitimle sıkı sıkıya alakalı olduğundan aileler bu hususla ilgili bilgilendirilmelidir."

Kenthaber
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2006 Pazartesi 16:50:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?