5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

EGO doğalgaz fiyatlarını açıkladı

BOTAŞ Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol, 2 Ağustos 2006 tarihli bir gazetede yer alan Bel-Ya Genel Müdürü Avni Kavlak'ın "BOTAŞ'ın Ağustos ayında uygulanacak doğalgaz satış fiyatının Temmuz ayına göre yüzde 7.25 oranında artırdığı, ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin vatandaşın mağduriyetini önlemek amacıyla bu zammı kendi satış fiyatına yüzde 6.8 oranında yansıttığı" yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve EGO'nun, kendisine tanınan kar marjının en üst seviyesini kullandığı ve herhangi bir şekilde indirim yapmadığını bildirdi.
 
BOTAŞ ve EGO arasındaki çatışma sürüyor. BOTAŞ Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol ve Genel Müdür Yardımcısı Kerim Taşkıran imzalı açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediyesi Bel-Ya Genel Müdürü Avni Kavlak'ın bir gazeteye verdiği demecin, kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğu belirtildi. Avni Kavlak'ın açıklamasında "BOTAŞ'ın Ağustos ayında uygulanacak doğalgaz satış fiyatının Temmuz ayına göre yüzde 7.25 oranında artırdığı, ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin vatandaşın mağduriyetini önlemek amacıyla bu zammı kendi satış fiyatına yüzde 6.8 oranında yansıttığının" belirtildiği, ancak belediyenin "vatandaşın mağduriyetinin önlenmesi amacıyla" bu oranı uygulamayarak, kendi karından fedakarlık etmesinin söz konusu olmadığı belirtildi. Bir şehir içi doğalgaz dağıtım şirketinin kendi abonesine uygulayacağı 1 metreküp doğalgaz fiyatını, BOTAŞ'ın dağıtım şirketine uyguladığı birim fiyatın üzerine kendi amortisman ve işletme giderleriyle kar marjından oluşan Birim Hizmet ve Amortisman Bedeli'ni ilave ederek belirlediği ifade edilerek, Ankara'da EGO'nun perakende satışına uygulayacağı birim hizmet ve amortisman bedelinin üst sınırının Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından her yıl 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere belirlendiği ve bu bedelin üst sınırının da her ay Üretici Fiyatları Endeksi'ndeki (ÜFE) değişim oranı kadar değiştiği kaydedildi. Açıklamada, EGO'nun tüketiciye uygulayacağı perakende satış fiyatını belirlerken, birim hizmet ve amortisman bedelinin kendisine uygulama hakkı tanınan üst sınırını aşmamak kaydıyla belirleyeceği bir bedeli kullanabileceği belirtilerek, "Dolayısıyla, EGO'nun kendi tüketicisine doğalgaz satış fiyatı uygulamada kendisine tanınan birim hizmet ve amortisman bedeli üst sınırını değil de, bu sınırın altında bir bedel uygulaması halinde vatandaşa bir fedakarlık yaptığından söz edilebilir. Bu noktada EGO'nun uygulamaları incelenecek olur ise, kendisine tanınan kar marjının en üst seviyesini kullandığı ve herhangi bir şekilde indirim yapmadığı açıkça görülecektir. Hatta BOTAŞ'ın EGO'ya doğalgaz satış fiyatında bir değişiklik olmadığı aylarda bile TÜFE'deki değişimden dolayı artan birim hizmet ve amortisman bedelini aynen uygulamak suretiyle tüketiciye perakende satış fiyatını artırmaktadır" denildi. 

Buna karşılık BOTAŞ'ın EGO'ya ve diğer tüm müşterilerine yine EPDK düzenlemelerine göre hesaplanan üst sınırın çok altında satış fiyatı uyguladığı belirtilerek, BOTAŞ'ın doğalgaz satış fiyatını daima mümkün olan en alt seviyede belirlediği ifade edildi. EGO'nun Ankara'da yaşayan vatandaşlara uyguladığı doğalgaz fiyatının avantajlı bir seviyede olmasında ise tümüyle BOTAŞ'ın azami gayret ve fedakarlığının olduğu ve bu konuda EGO'nun en küçük bir katkısının bulunmadığı belirtilerek şunlar kaydedildi:
"Yürürlükteki düzenlemelere göre Temmuz ayında vatandaşa uygulayabileceği azami satış fiyatı KDV hariç 0.461454 YTL iken, EGO vatandaşa aynen bu üst sınırı uygulayarak satış yapmıştır. Ağustos ayında ise EGO'nun satış fiyatı üst sınırı 0.492888 YTL olup, EGO daha önceki aylarda olduğu gibi, vatandaşa yine bu üst sınır üzerinden satış yapmaktadır. Bir başka deyişle, EGO'nun Ağustos ayında yaptığı yüzde 6.81 oranındaki zam, sadece EGO'nun uygulayabileceği azami satış fiyatının bir önceki aya göre değişimini yansıtan azami kar oranı olup, zaten EGO'nun bu oranın üzerinde bir satış uygulayabilmesi söz konusu değildir ve EGO da hiçbir fedakarlık yapmadan aynen bu oranda zam yapmıştır. 

Bu nedenle, EGO'nun vatandaşa kendi kararıyla fiyat avantajı sağladığı yönündeki açıklamalar hiçbir gerçeği yansıtmamaktadır. Bu tür açıklamaların doğru olabilmesi için EGO'nun vatandaşlara üst sınırın altında satış fiyatı uygulamış olması gerekir ki, ne içinde bulunduğumuz Ağustos ayında ne de daha önceki dönemlerde, EGO'nun vatandaş lehine böyle bir indirim uygulamasına rastlanmamıştır."
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2006 Salı 15:02:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?