5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

EGO otobüsleri durmak bilmiyor

EGO OTOBÜSLERİ HER GÜN DÜNYAYI 7.5 KEZ DOLAŞIYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren bin 90'ı doğalgazlı toplam bin 197 otobüs, her gün ortalama 299 bin 250 kilometre yol kat ederek Ekvator'u yaklaşık 7.5 kez turlamış gibi hizmet veriyor.

Başkentin toplu ulaşımında en çok tercih edilen toplu taşım aracı olan EGO otobüslerinin günlük sefer yolculuğu çarpıcı rakamlar ortaya koyuyor. Ankara'nın cadde ve bulvarlarında görmeye alıştığımız otobüsler, toplam 389 hatta yüz binlerce kilometre yol kat ediyorlar. Başkentliler en uzun 70 kilometrelik 409 numaralı Ulus-Kalecik hattında yolculuk ederken, en kısa hattı 4 kilometrelik Hastane Metrosu-Urankent güzergahı oluşturuyor. Günlük ortalama 600-650 bin yolcu taşıyan EGO otobüslerinin her biri

ortalama 8 sefer yapıyor. Günde ortalama 299 bin 250 kilometre yol kat eden, Avrupa'nın en çevreci otobüs filosu bu performansıyla her gün Ekvator uzunluğu hesaba katılırsa dünyanın çevresini yaklaşık 7.5 kez dolaşıyor.

Başkentteki en uzun hattı Ulus-Kalecik güzergahı oluşturuyor. Ulus'tan otobüse binip Kalecik'e gitmek isteyen yolcular, 1.5 saatlik bir yolculukla günde 70 kilometre yol katediyorlar. Başkentin en kısa hattı ise Hastane Metro ve Urankent arasındaki güzergahtan oluşuyor. Yaklaşık 4 kilometrelik hatta ilk duraktan son durağa kadarki yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor. Günlük ortalama 600-650 bin yolcu taşıyan EGO otobüsleri, 4 bin 628 duraktan yolcu alıyor. Geçen yıl yolcuların 90 bin 263'ü yaşlı kartı

ile yolculuk ederken, 10 bin 359 engelli vatandaş serbest kart, 4 bin 981 engelli vatandaş da indirimli kart uygulamasından faydalandı. Şoförlerden kaynaklı şikayetleri en aza indirgemek için sürekli hizmet içi eğitim, iletişim kursları, ödüllendirme yöntemlerini çoğaltan EGO Genel Müdürlüğü, her hafta 50 otobüs şoförünü psiko-teknik testinden geçiriyor.

YENİ HATLAR İKİ YÖNTEMLE BELİRLENİYOR

Gelişen teknoloji ve başkentlilerin şikayet ve ihtiyaçları doğrultusunda otobüs filosunu sürekli yenilediklerini, şoförleri sık sık eğitimden geçirdiklerini ve yeni hat taleplerini titizlikle değerlendirdiklerini dile getiren EGO Genel Müdürü Ömer Ulu, "Türkiye'de her zaman ilklerin öncüsü olan Büyükşehir Belediyesi ve ona bağlı EGO Genel Müdürlüğü, çevreci filosu ile her gün binlerce kilometre yol kat ediyor, Ankara'nın dört bir köşesinde arı gibi çalışıyor" diye konuştu.

Başkentlilerin yeni hat ya da servis sayısının artırılmasına ilişkin taleplerini de değerlendiren Ulu, şu bilgileri verdi:

"Biz yeni hatları belirlerken bir vatandaşlardan gelen müracaatı, ikincisi de yeni yerleşim yerlerinin açılması durumunda kendi teşkilatımızın belirlediği bölgeleri inceliyoruz. Yeni bir hat belirlenecekse iki konu, teknik bir heyet tarafından bölgeye gidilerek yerinde inceleniyor. Öncelikle talep gelen ya da yeni açılan bölgedeki yaşayan nüfus sayısı ve toplu taşım kullanan kişi sayısını belirliyoruz. Sonra diğer toplu taşıma araçlarının durumunu inceliyoruz. Buna göre de hat açılıp açılmayacağına ya da servis sayısının artırılıp artırılmayacağına karar veriyoruz."

Bazı hatlarda günde ortalama 6-7 yolcu taşındığını dile getiren Genel Müdür Ulu, "Kamu hizmeti veren bir kurum olduğumuz için zarar da etsek vatandaşa ulaşım hizmetini sunmakla görevliyiz. Gerçekten büyük fedakarlıklarla hizmetleri yürütüyoruz. EGO Genel Müdürlüğü aylık ortalama yüzde 50 oranında zarar ediyor. Bazı kamu kurum ve kuruluşlarının mensupları, oranlarına göre engelli vatandaşlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 165 bin yolcuyu ücretsiz taşıyoruz" dedi.

EGO OTOBÜSLERİ HER GÜN DÜNYAYI 7.5 KEZ DOLAŞIYOR
EGO OTOBÜSLERİ HER GÜN DÜNYAYI 7.5 KEZ DOLAŞIYOR
EGO OTOBÜSLERİ HER GÜN DÜNYAYI 7.5 KEZ DOLAŞIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2011 Çarşamba 10:26:03
Güncelleme :12 Ocak 2011 Çarşamba 14:39:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?