3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Eker, klonlama laboratuarını gezdi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bitki doku kültürü tekniklerini kullanarak klon bitki fidesi üreten bir laboratuarı ziyaret etti.

Labarotuarı gezmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada Bakan Eker, artan nüfusu beslemek için yeni tarım teknikleri arayışına girildiğini ve tarımsal üretimin kimya sektöründe stratejik önem kazandığını söyledi.

"Dünyada son günlerde doku kültürü tekniğiyle sebze ve meyve fideleri üretmek mümkün. Biz Tarım Bakanlığı olarak uzun yıllardır bu metot üzerinde çalışıyoruz. 12 ayrı türde doku kültürü teknikleri uyguluyoruz" diyen Bakan Eker, benzer araştırma-geliştirme projeleri yürüten özel ve resmi kuruluşlara finansal destek verdiklerini de bildirdi.

Laboratuarı Bakan Eker'e gezdiren Yediveren Tarımsal Biyo-teknoloji Parkı Genel Müdürü Emrullah Gökhan, 1.5 milyon üretim kapasitesine sahip tesisin hastalıksız, kaliteli, sertifikalı klon bitkiler ürettiğini kaydetti. Gökhan, TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve Avrupa Birliği tarafından projelerinin desteklendiğini söyledi.

Bakan Eker ise, klonlama yoluyla bitki üretiminde tek tohumdan pek çok fidenin normalden çok daha kısa sürede üretilebildiğini anlattı. Bakan Eker, klonlama yapılırken bitkinin genetik kodlarıyla oynanmadığını ve tamamen doğal ve sağlıklı ürünler elde edilebildiğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2009 Cuma 16:30:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?