5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Eker'den iddialara cevap

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, suni döllenme için yapılan ödemelerde ''yolsuzluk'' iddialarına ilişkin olarak, bakanlık müfettişlerinin yapmış oldukları rutin denetimler sonucunda yolsuzluk olayının ortaya çıktığını belirterek, "1 milyon 630 bin suni döllenme içerisinde 3-5 tane istismarcının çıkması çok abartılmamalıdır. Olay savcılığa intikal etmiştir" dedi.
 
Ankara Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ''Dünya Kadın Çiftçiler Günü'' bakanlıkta çeşitli aktivitelerle kutlandı. Bakan Eker bugün bazı gazetelerde yer alan suni döllenmede teşvikten yararlanmak için bazı kuruluş ve üretircilerin sahtekarlık yaparak erkek sığırlara suni döllenme belgeleri düzenlemesine ilişkin soruları cevaplandırdı. Eker, hükümetin, hayvancılıkta ıslah çalışmalarına büyük önem verdiğini belirterek,Türkiye'de 5.5 milyon adet döllenmesi gerekin dişi hayvanın bulunduğuna işaret ederek, "2002 yılında 630 bin olan suni döllenme oranı bizim bakanlığımız döneminde 1 milyon 630 bine çıktı. Milyonlarca işlem içinde 3-5 tana bu işi suiistimal etmeye çalışanlar olabilir. Bu çok abartı bir durum değildir" şeklinde konuştu.
 
Eker, geçen hafta tarım Bakanlığı Müfettişleri tarafından yapılan incelemeler sonucunda Kırşehir'de ''hayali bir suni tohumlama'' yapıldığının ortaya çıkarıldığını ifade ederek, konu hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatıldığın belirtti. Bakan Eker, döllenmeyle ilgili olarak gelişmekte öncelikli yörelerde 36 YTL, diğer illerde ise 26 YTL ödendiğini hatırlatarak, "Bütün hayvanlar numara verilerek küpelendirilmiştir. Bunlar da bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Olay denetimler sırasında zaten ortaya çıkmıştır. O zaman da gerekli yasal işlem başlatılmıştır. iki olayda da herhangi bir ödeme yapılması söz konusu değildir" diye konuştu. Bakan Eker, söz konusu olayın bir soru önergesi üzerine ortaya çıkarıldığı iddiasının da gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, soru önergesinin kendilerine gelmediğini olayın zaten geçen hafta savcılığa intikal ettiğini kaydetti.

EKER'DEN BAYANLARIN KURDUĞU KOOPERATİFLERE DESTEK
Türkiye'de tarımında kadının iş gücü oranını yüzde 65 olduğuna dikkat çeken Eker, "Tarla da bağda, bahçede hayvan bakıcılığı ile uğraşan kadınımız evde geldiği zamanda eştir, sevgilidir, evinin en büyük eğiticisidir. Bu ülkenin kadınları fedakardır.Onlar fırsat verildiğinde başarı olabildiklerini göstermişlerdir. Yeter ki onların önündeki engelleri kaldıralım. Biz de bakanlık olarak kırsal kesimde yaşayan kadınların eğitilmesi noktasında çalışmalar yapıyoruz" açıklamasında bulundu.

Bugün Türkiye'de 12 bin kooperatif birliğinin olduğunu ve bu kooperatiflerde 5 milyon çiftinin üyesi olduğunu belirten Bakan Eker, kendi dönemlerinde kooperatifçiliğe çok bükü destek verildiğini söyledi. 1999-2002 yılları arasındaki 12 yıllık süreçte 626 kooperatife 99 milyon YTL kredi aktarıldığın hatırlatan Eker, hükümetleri denetiminde kooperatif sayısının 626'dan 914'e çıkarıldığını verilen kredi miktarının ise 99 milyon YTL'den 526 milyon YTL'ye yükseldiğini kaydetti. Bugüne dar bayanların kurucusu olduğu 13 kooperatifin olduğunu belirten Eker, bu kooperatiflerden de 8 tanesine proje verdiklerini bildirdi. "Siz kooperatif kurun, ben her türlü desteği size vereceğim" diyen Bakan Eker, kadın elinin değdiği her şeyin çok daha güzel ve başarılı olduğuna işaret etti.
 
Son 3 yılda 288 Tarımsal Üretici Birliği'nin kurulduğunu açıklayan Eker, Türk tarım sektörünün bir takım sorunlarının olduğunu altını çizdi. Eker sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bu sorunların en önemlisi tarım arazilerimizin parçalanmasıdır. Bu parçalanmanın önüne geçmek için kalıcı tedbirler alıyoruz. Bu çerçevede Tarım Arazilerinin parçalanmasını önleme amacıyla bir kanun hazırlıyoruz. Bu kanun yürürlüğe girdikten sonra artık tarım arazileri parçalanmayacağı gibi parçalanmış olan tarım arazileri de toplanarak bütünleştirilecek. Bizim hükümetimiz döneminde tarıma çok büyük destek verilmiştir. 2002 yılına kadar tarıma 2 milyar 100 milyon YTL destek verilerken, biz 3 yılda bu desteği 5 milyar YTLye çıkardık." 

2002 yılında 186 milyon YTL pirim ödemesi yapıldığını belirten Eker, 2006 yılında bu rakamın 924 milyon YTL'ye çıktığını sözlerine ekledi.
 
Konuşmaların ardından Bakan Eker, Dünya Kadın Çiftiler Gününde en iyi kadın çiftçisi seçilen Mükerrem Çolak'a bir Cumhuriyet altını dereceye giren diğer kadın çifçilere de yarım altın hediye etti. Eker ayrıca kadın çiftçilerin tarlalarınki ürünlerin sergilendiği standlarını gezerek onlarla sohbet etti.
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2006 Pazar 19:04:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?