3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Ekonomik kriz eczacıları da vurdu!


Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, "Devletten alacaklarını zamanında tahsil edemeyen eczacıların, ilaç depolarının ödemelerini zamanında yapamadığı için borç ve faiz sarmalına girdiğini" ifade ederek, bunu fırsat bilip alacaklarına fahiş oranda vade farkı koyan ilaç depolarının haciz işlemleri başlatarak eczacıların SGK ödemeleri, gayrimenkulleri ve eczanelerine el koymaya başladıklarını söyledi.

Saydan, yaptığı açıklamada, yaşanan ekonomik krizden eczanelerin de etkilendiğini belirtti.

İlaçlarını Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı ecza depolarından aldıklarını, ancak geri ödemelerdeki gecikmeler yüzünden buralara vadesinde ödeme yapılmasında sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Saydan, Saydan, "Duyumlarımıza göre 14 bin dolayında eczanenin SGK'dan alacaklarına haciz konulmuş durumda" dedi

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) eczane ödemelerinin 45 günden 60 güne çıkarılmış olması nedeniyle Mayıs ayında çok sayıda eczanenin iflas noktasına geleceğini ileri süren Saydan, "Çünkü 15 günlük gecikmenin eczaneler üzerindeki faiz yükü en az 500 milyon TL'dir. Bunu karşılayacak gücümüz yok" diye konuştu.


"Eczaneler depolara borçlanıyor"

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç ise SGK'nın geri ödemelerinin gecikmesinden dolayı eczanelerin depolara borçlandığını, bu nedenle SGK'nın geri ödemeleri gecikmeden zamanında yapması gerektiğini söyledi.

İthal ilaçlar için 15-30 gün, yerlilerde ise 60-100 gün arasında değişen vadeler uygulandığını anlatan Tokaç, daha çok ithal ilaç satanların zorlandığını, geri ödemelerin gecikmesi durumunda da sıkıntıların arttığını bildirdi.

Depoların, eczanelerin ödemede gecikmesi halinde hemen faiz uyguladıklarını, bazı eczanelerin bunları karşılamak için kredi çekmek zorunda kaldığını ifade eden Tokaç, "Bu nedenle eczaneler nakit çalışmalı, mal stoklamamalı" diye konuştu.

 

AA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 09:07:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?