5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Emek Platformu mitingi

TBMM gündeminde bulunan "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı" ve "Sosyal Güvenlik Kurumu Kanun Tasarısı", Ankara Emek Platformu'nun düzenlediği mitingde protesto edildi.

Ankara Garı önünde toplanan Emek Platformu yanlısı 4 bin kişilik grup, kortej oluşturarak yürüyüşe geçti. "IMF defol, bağımsız Türkiye", "Mezarda emekli olmayacağız" şeklinde sloganlar atan grup, mitingin yapılacağı Sıhhiye Meydanı'na, polisler tarafından oluşturulan noktalarında yapılan aramanın ardından alındı. EMEK Platformu adına ortak açıklamayı, Ankara Emek Platformu Sözcüsü ve Çelik-İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Naci Bayanlı yaptı. Bayanlı, "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı" ile "Sosyal Güvenlik Kurumu Kanun Tasarısı" yüzenden ciddi hak kayıplarıyla karşı karşıya bulunduklarını belirterek, "Söz konusu tasarıların, felsefesine itirazımız var, tekniğine itirazımız var, kendisine itirazımız var" dedi.

Bugün emekli olana emekli maaşı bağlama oranının yüzde 75 iken, yasanın uygulanmasıyla birlikte emekli olanlarının son aldıkları maaşın ancak yüzde 65'ini alacaklarını kaydeden Bayanlı, bu oranın kademeli olarak yüzde 50'ye düşürülmek istendiğini kaydetti.

"Kılavuzu IMF olanın sonu felakettir" diyen Bayanlı, sözlerine şöyle devam etti:
"Yasa taslaklarıyla prim gün sayısı 9 bine çıkarılmak isteniyor. Sorarım size, ülkemizde, yeni iş yasasıyla kısmi çalışma dayatılmışken, esnek çalışma ve ödünç işçilik getirilmişken, kayıtdışı istihdam kayıtlılardan fazla iken, mevsimlik işçilerimiz yılda en fazla 90 gün çalışırken, bu 9 bin gün prim nasıl doldurulacak? Biz söyleyelim, yılda ancak 90 gün çalışabilen bir mevsimlik işçi , 9 bin günü kaç yaşında tamamlayabilir dersiniz? Ancak 100 yaşında tamamlayabilir."
Düzenlemelerin bizzat kendisine itirazları olduğunu söyleyen Bayanlı, genel sağlık hizmetlerinin daraltılmak istendiğini, sağlığın paralı hale getirilerek piyasanın acımasızlığına terk edildiğini, devletin "sosyal" niteliğinden vazgeçilmek istendiğini kaydetti. Sağlık hizmetinin devletin lütfü değil, halkın hakkı olduğunu vurgulayan Bayanlı, sosyal devletten kaçınmanın bir suç olduğunu öne sürdü. Bu yasanın hayatı ve sağlığı alt üst edeceğini de iddia eden Bayanlı, "Bugün doğan çocuklarımız, eğer bir iş bulurlar ve primlerini tam öderlerse, ancak 68 yaşında emekli olacaklardır. Ülkemizde, kayıtdışı sektörde çalışan ve 5 milyonu aşan çalışan, sosyal güvenlikten yoksun kalacak. Yüzde 20'ye yaklaşan işsizlerimiz, yanlarında sosyal devleti göremeyecekler. Tasarı yasalaşırsa, memur emeklilerinin maaşları yüzde 33, SSK ve Bağ-Kur Emeklilerinin maaşları yüzde 23'e düşecek. Temel sağlık teminatı paketi her zaman basit bir yönetmelikle daraltılabilecek ve ciddi rahatsızlıklardan tedavi görenler açıkta kalabilecek. Protez kullanmak zorunda kalanlardan yüzde 20 katkı payı alınacak, devlet memurlarından 3 günlük yatak istirahatından sonrası için, ücretinden 3'te 1 oranında kesinti yapılacak" diye eleştirilerini sıraladı.

"Sosyal güvenlik kuruluşlarına ayrılan devlet katkısının kara delik" olduğu yönündeki iddiaları da eleştiren Bayanlı, "Devletin bu kuruluşlara ayıracak kaynağı yokmuş, kaynak mı istiyorsunuz? O zaman rantiyeye verilen ve sonradan batırılan kredilere bakın. O zaman dönün bir bakın kayıtdışı ekonomiye. Bugün iktidarlar, kayıtdışı ekonomi ve istihdamla mücadele edemedikleri için Türkiye 24.5 milyar YTL zarara uğramaktadır. İşte size kaynak" şeklinde konuştu.

Emek Platformu tarafından düzenlenen mitingi, ÖDP, EMEP, İşçi Partisi, Halkevleri, Engelli Aileleri Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği ile Diyarbakır Bismil Sinanlı Köyü'nden bir grup da katılarak destek oldu. 3 bin 500 polisin görev aldığı mitingde, bir polis helikopteri havadan miting boyunca uçuş yaptı. Atatürk Bulvarı, Necatibey Caddesi, Talatpaşa Bulvarı ve Mithatpaşa Caddesi'nin de bir kısmının trafiği kapatıldığı miting olaysız sona erdi.

.
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2006 Pazar 13:42:48
Güncelleme :19 Şubat 2006 Pazar 16:54:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?