3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Emekliler maaş adaleti istiyor

Emekli Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş, elektrik, su, telefon ve kira gibi mecburi giderlerini bile karşılayamayan emekliler için 'Emekliler Günü'nün bir anlamı olmadığını belirterek, emeklilerin maaş adaleti istediğini söyledi.

Emekliler Haftası sebebiyle Memur-Sen Konfederasyonu'nda basın toplantısı düzenleyen Odabaş, "Emekliler açlık ve yoksulluk içinde yaşam mücadelesi verirlerken, Emekliler Günü'nün ne anlama geldiğini anlamaya çalışıyoruz. Emeklilerimiz, 'bir hediye isterlerse alamam, mahcup olurum' korkusuyla maaş gününü ailesinden ve torunlarından gizli tutan bir hayat sürdürmektedirler" dedi.

Odabaş, çalışanlar gibi emeklilerde de ücret dengesizliği olduğundan emeklilerin de maaşlarına 'seyyanen' iyileştirme yapılmasını istedi. Çalışanlarla emekliler arasındaki ücret dengesizliğinin, beklentinin aksine daha da büyüdüğünü söyleyen İsrafil Odabaş, çalışanlara 2006 yılında 40+40 TL ile 2007 yılında 20+20 TL "sosyal denge zammı", 2008 yılında ise en düşüğü 103 TL, en yükseği 285 TL ek ödeme verilirken, emeklilerin bu haklardan mahrum bırakıldığını söyledi.

2007 Temmuz ayında MİT ve emniyet mensupları ile emniyet gece bekçileri emeklilerinin maaşlarında doğrudan 100 TL artış yapılırken diğer kurumlardan emekli olanlara bu farkın da verilmeyerek ayrımcılık yapıldığını savunan Odabaş, "Bu rakamlar üst üste topladığımızda emekliklinin reel kaybı 300 ile 350 TL'dır. Bunun için emekliye de seyyanen bu paranın verilmesini ısrarla talep ediyoruz. Bu uygulamayla hem iç piyasalar canlanacak hem de ekonomik hareketlilik sağlanacak. En önemlisi de hak ve adalet tesis edilmiş olacaktır" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'yla görüştüklerini söyleyen Emekli Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş, çözülmesini istedikleri sorunları şöyle özetledi:

"Anayasa'nın 51. maddesine 'Emekliler' kelimesinin yerleştirilmesini istiyoruz. Böylece 8 milyon 750 bin emeklinin örgütlü mücadele hakkı kazanması sağlanacaktır. 4688 sayılı yasada gerekli değişikliğin yapılarak söz konusu yasanın 5. maddesinde 12. iş kolu olarak, 'Sosyal Güvenlik Kurumları'ndan emekli olanlar ile dul ve yetimleri' ibaresi eklenmesini, yine aynı yasaya 'üye aidatları, emeklinin tabi olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu'nca üyesi bulunduğu sendikanın banka hesabına yatırılır' ibaresinin eklenmesini, çalışanlarda olduğu gibi emeklilerin de maaş aldığı bankalardan promosyon almalarının sağlanmasını istiyoruz. Çalışanlara yapılan son artışlarla bu gün işe başlayan bir memurun maaşı bin 250 TL'ye yükseltildi. Ancak bugün emekli olan en düşük devlet memurunun emekli maaşı 770 TL' dır. SSK emeklisi ise 640 TL alırken, Bağ-Kur emeklisinin aldığı ücret 530 TL'dir. Çalışanlar gibi emeklilerde de ücret dengesizliği olduğundan, emeklilerin de maaşlarına 'seyyanen' iyileştirme yapılmasını beklemekteyiz."

 

İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 18:46:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
baran şenes IP: 94.122.67.xxx Tarih : 6.07.2009 15:06:27

bütün çabalar  boşuna  imam bildiğini okuyor...emeklide insanmıki sanki bunca emekli dernekleri kuruluşlar istediği kadar kapı çalsın duyan varmıki  zavallı emekli dünyası yıkılmış altında kalmış .tıpkı depremde olduğu gibi,...duyan vaaaarrmııı..diye feryat figan ediyor,ama nafile birkere vijdanlar körelmiş hatta yok olmuş..yapılan bu zam dan ehli vijdan sahibi olabilselerdi zaten yapmaya utanırlardı..bunların artık inandık ki allah korkusu da yok..emekli extra bir şey mi istiyor..uzun zamandır mücadelesini verdiği eşitsizliğin giderilmesini,hakkını hukukunu adaletini istiyor ..:.biz hakkımız neyse onu istiyoruz..