4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Emeklilik yaşı 2036'dan sonra

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, "2036 yılına kadar 2007 yılından sonra bile çalışma hayatına girse yaşın yükseltilmesi konusunda bir öngörü yoktur. Ancak 2036 yılından sonra kademeli olarak Türkiye'de emeklilik yaşı yükseltilecek. 2048 yılında Türkiye'de emeklilik yaşı 65 olacaktır" dedi.

Sosyal Güvenlik Yasası'nın, bütün sıcaklığıyla toplumun gündeminde bulunduğunu ve anayasal yargı açısından da şu anda "inceleme noktasında" olduğunu söyleyen Başesgioğlu, mevcut sosyal güvenlik sisteminin bir çok parametre açısından sürdürülemez noktada olduğunu belirtti.Başesgioğlu şunları kaydetti:

"Sosyal güvenlik konusu, birlikte yaşamamızın, milli dayanışmamızın toplumsal harcıdır. Bütün finansal hedeflerini, finansal yönlerini bir tarafa bırakın, sosyal politika açısından aslında bir devletin elindeki en önemli enstrümanlarından biridir. Hem kuşaklar arası dayanışma hem yoksulluğun giderilmesi hem gelirin yeniden dağıtılması gibi çok önemli misyonları yüklenmiş bir enstrümandır. Bugünkü sosyal güvenlik sisteminin bu fonksiyonları yerine getirdiğini söyleyemiyoruz."

Sosyal güvenlik kurumlarının sunduğu hizmetler arasında norm ve standart farklılığı bulunduğuna da dikkat çeken Başesgioğlu, "Bu tasarı diyor ki, bundan sonra artık statü grubuna göre, çalışma ilişkisine göre hizmet sunumu yok. Türkiye Cumhuriyeti, vatandaşlık esasına göre hizmet sunacağım iddiasını taşıyor bu sistem... Eğer bu ülkenin vatandaşıysanız özellikle sağlık hizmetlerine erişim konusunda herkesin eşit ve adil bir yolu olduğunu bu tasarı gösteriyor" dedi.

Başesgioğlu, sosyal güvenlik politikasının sürdürülebilir olmasının önemine de işaret ederek, "Bugün sistem içerisinde bulunanların emeklilik hakları, sigorta prim gün sayısı gibi parametreler açısından hiçbir değişiklik yok. Kazanılmış hakları koruma adına, bugünkü sistem içinde bulunanlar yine eski mevzuatın kendilerine sağlamış olduğu haklardan istifade edip, günü geldiğinde emeklilik haklarına kavuşabileceklerdir. Sistemin getirdikleri 2007 yılından sonra çalışma hayatına girenleri ilgilendirmektedir" diye konuştu.


aa
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2006 Perşembe 14:56:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?