5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Engellilerin 'askerlik' heyecanı

ENGELLİLERİN 'ASKERLİK' HEYECANI

Türk Silahlı Kuvvetleri'nce (TSK) her yıl 'Engelliler Haftası' dolayısıyla yapılan 'Temsili Askerlik' uygulaması kapsamında Barış Gücü Tugayı'nda 74 engelli, bir günlük temsili askerlik yapmanın heyecanını yaşadı.

4. Kolordu Komutanlığı, 28.Mekanize Piyade Tugay (Barış Gücü) Komutanlığı'nda gerçekleştirilen 'temsili askerlik' uygulamasında, 74 zihinsel ve bedensel engelli silah altına alındı. Sabah saatlerinde tugaya gelen engelliler, kayıt işlemlerinin ardından kamuflajlarını giydiler. Asker kıyafetlerini giydikten sonra komutanlarından 'temsili askerlik uygulamasına' ilişkin bilgi alan engellilere daha sonra yanaşık düzen eğitimi verildi.

74 ENGELLİ ANT İÇTİ

Ant içmek için tören yerlerini alan engelliler, birlik sancağının yerini almasından sonra Barış Gücü Tugayı Komutanı Tuğgeneral Baki Kavun'a takdim edildiler. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra, 74 engelli, silah ve Türk bayrağına ellerine koyarak ant içtiler. Ant içen erler adına konuşan Piyade Er Hayati Ağtaş, "Tarihi şan ve şerefle dolu kahramanlık destanları yazmış, asil Türk Milleti'nin bir ferdi olarak, bugün burada bir günlük de olsa asker olmanın haklı gurur ve

heyecanını yaşıyoruz. Atalarımız; bu topraklar üzerinde hür yaşamak, şeref, namus ve bayrak uğruna cephede ve cephe gerisinde, sivili-askeri, genci-ihtiyarı, kadını-erkeği ile omuz omuza mücadele etmiş, gerektiğinde çekinmeden canını vermiştir. Bir kez daha haykırıyoruz ki, geçmişte olduğunu gibi şimdi ve gelecekte aynı değerler uğruna bizler de canımızı feda etmeye hazırız" diye konuştu.

Daha sonra birliğe ilk katılan er olan Burak Kırtaş tarafından yaş kütüğüne plaket çakıldı. Tuğgeneral Kavun, Kırtaş'a plaket vererek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

BARIŞ GÜCÜ KOMUTANI

Tuğgeneral Kavun, törende yaptığı konuşmada, vatan hizmetinin Anayasa'da 'Her Türk'ün hakkı ve ödevi' olarak düzenlendiğini hatırlatarak, sağlık durumları nedeniyle bu görevi yerine getiremeyenler için TSK'nın 2003 yılından itibaren 'temsili askerlik uygulaması' gerçekleştirdiğini vurguladı. "Kıymetli silah arkadaşlarım" diyerek, engellilere hitap eden Tuğgeneral Kavun, şunları kaydetti:

"İçtiğiniz bu and, askerlik hayatınız boyunca size güç ve inanç verecektir. Bu and, sizden vatanseverlik, mertlik, fedakarlık ve mutlak itaat beklemekte, güçlü Türk ordusunda disiplinli bir asker olmanızın yanında, iyi bir Türk vatandaşı olmanızı da ifade etmektedir. İçtiğiniz anda sadık kalarak, bizlere emanet edilen en büyük ve kutsal miras, Türkiye Cumhuriyeti'ne, bugüne kadar büyüklerimizin yaptığı gibi bundan sonrada sizlerin her türlü şartlar altında sahip çıkacağınıza hiç kuşkum yoktur. Sizlere inanıyor, güveniyor ve bizler de şahitlik ediyoruz."

 TÖREN GEÇİŞİ

Konuşmaların ardından engelliler tören geçişi yaparken, aileleri de mutluluktan gözyaşı döktü. Tören, harp silah, araç ve gereçlerinin yer aldığı serginin gezilmesiyle sona erdi. Kendileri eşlik eden askerler ve aileleriyle birlikte sergiyi gezen engelliler, buradaki silah araç ve gereçleri yakından inceleme fırsatı buldular. 74 engelliye, birlik tesislerinin gezilmesinden sonra terhis belgeleri verildi.

Bir engelli annesi olan Ayşe Argun, "Bugünlerimize şükretmek istiyorum. Büyük oğlum gerçek askerlik yaptı ama engelli olan küçük oğlum da askerlik yapmak istiyordu. Bu seneye kısmet oldu. Çok duyguluyuz. Böyle fırsatı veren 4.Kolordu'ya teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

ENGELLİLERİN 'ASKERLİK' HEYECANI
ENGELLİLERİN 'ASKERLİK' HEYECANI
İHA
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2011 Perşembe 13:07:01
Güncelleme :12 Mayıs 2011 Perşembe 14:31:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?