3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

'Esnaf destek paketi bekliyor'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın destek paketi beklediğini ifade ederek, "5. paketin sosyal boyutu eksik. 150 milyar dolarlık perakende sektöründe yıl sonuna kadar KVD sıfırlanmalıdır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 5. tedbir paketini değerlendiren Palandöken, 5. tedbir paketi dahil bütün paketlerin olumlu olduğunu belirterek, "Bugüne kadar yürürlüğe konulan tedbir paketlerinin sosyal boyutu eksik. Piyasaların rahatlaması, dar gelirli toplumsal kesimlere destek ve güven verilebilmesi için gıda ürünlerinde ve zorunlu tüketim mallarında 2009 yılı sonuna kadar KDV oranı sıfırlanmalıdır" dedi.

Halka destek ve güven vermek için KDV oranı yüzde 8 olan peynir, süt, yoğurt, yağ, şeker, makarna, çay, salça, konserve ve sebze gibi ürünler ile KDV oranı yüzde 18 olan sabun, deterjan gibi zorunlu tüketim mallarında 2009 yılı sonuna kadar KDV oranlarının gözden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Palandöken, "Çünkü, bugüne kadar otomotiv, beyaz eşya ve mobilya gibi sektörlere yapılan indirimler belli toplumsal kesimleri rahatlatmıştır. Kısacası biz, esnaf ve sanatkarlar topluluğu olarak bugüne kadar yürürlüğe konulan 5 tedbir paketine de evet diyoruz. Ancak, piyasaların rahatlaması, önlemlerin etkinliği ve 150 miyar dolarlık bir hacme sahip gıda ve zorunlu tüketim mallarında KDV oranları 2009 yılı sonuna kadar sıfırlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Esnaf ve sanatkarların vergileri, çalışanlarının maaş ve SSK primi gibi ödemelerinin desteklemesi ve iş yerlerinde kullanılan doğalgaz, su ve elektrik gibi girdi fiyatlarının konut fiyatları ile eş değerde olması gerektiğini belirten Palandöken, "Esnaf ve sanatkarın en önemli beklentisi kapsamlı bir 'Esnaf Destek Paketi'nin hükümet tarafından açıklanmasıdır. Bunun için acilen 'Esnaf Destek Paketi' çıkarılmalı" dedi.

Genel olarak perakende sektörünün hareketlenmesini sağlayacak tedbirlerin alınmasının gerekli olduğunu ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:
"Tüm sektörlerde alışverişin arttırılması amaçlanmalı, kapsamlı bir 'Esnaf Destek Paketi' açıklanmalıdır. İşçimize, memurumuza, SSK'lı, Bağ-Kur'lu tüm emeklilerimize bir defaya mahsus olmak üzere insanların elini rahatlatacak, esnaftan alışveriş yapmasını sağlayacak 'harcama çeki' veya benzeri bir nakit desteği verilmelidir. Doğalgazda KDV zorunlu tüketim malı gibi yüzde 1 oranına indirilmelidir. Sorunlu kredilere ödeme kolaylığı sağlanarak insanlara nefes aldırılmalı, onlara tekrar alışveriş yapabilme olanağı sağlanmalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2009 Perşembe 11:29:10
Güncelleme :26 Mart 2009 Perşembe 11:31:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?