5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Facia 'geliyorum' demiş!

Ankara sanayi bölgesindeki OSTİM ve İvedik patlamalarının ardındaki sır perdesi aralanıyor.

20 kişinin hayatını kaybettiği faciayı aydınlatmak amacıyla toplanan delillerin kriminal incelemesinde ilginç bulgulara ulaşıldı. Geçtiğimiz perşembe günü meydana gelen patlamadan sonra enkazda yapılan incelemede 1981 model oksijen tüplerine ait parçalar bulundu. Uzmanlar, oksijen tüplerinin kullanım süresinin 5 yıl olduğuna dikkat çekiyor.

Savcılık, kriminal inceleme amacıyla kimya ve makine mühendislerinden bilirkişi heyeti oluşturdu. Ankara Emniyet Bomba İmha Müdürlüğü ekipleri de olay yerinde TNT benzeri patlayıcı maddeler olup olmadığına bakıyor. Elde edilen deliller, TÜBİTAK'ta incelemeye alındı. Patlamaların yaşandığı işletmelere oksijen tüpü satan firmanın irsaliye kayıtlarının incelenmesi sonucunda da önemli veriler elde edildi.

30'a yakın kişiden bilgi alındı

Oksijen tüpünün Özkanlar Hidrolik Makine Sanayi Fabrikası'na patlamanın yaşandığı gün teslim edildiği belirlendi. Saat 19.30 sularında patlamanın gerçekleştiği Netsan şirketine ise oksijen tüpünün patlamadan bir gün önce, 2 Şubat tarihinde teslim edildiği ortaya çıktı.

Gaz firmasının aynı partide 100 işletmeye daha oksijen tüpü dağıtması üzerine bu firmalar uyarıldı. Ayrıca sadece ikinci patlamayla ilgili 30'a yakın kişinin bilgisine başvuruldu. İvedik'te, patlamadan etkilenen 4 işyeri ise kapatıldı.
Savcılığın kamu kurum ve kuruluşlarının OSTİM'deki işletmelerin denetiminde ihmali olup olmadığını da soruşturduğu öğrenildi. Bu amaçla savcılık önümüzdeki günlerde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ankara Sanayi Odası gibi kurumların yetkililerinin de bilgisine başvuracak.

Bu arada OSTİM'deki patlamaların kaçak mazot üretiminden kaynaklandığı iddiaları üzerine, polise ihbar hattı susmadı. Benzer patlamaların yaşanmamasını isteyen vatandaşlar onlarca kaçak mazot ihbarı yaptı. İki işyerine baskın yapan Mali Şube ekipleri ihbarı doğrulayacak herhangi bir bulguya ulaşamadı.

Ölen işçilerin ailelerine ev verilecek

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, patlamalar sonucu hayatını kaybeden dar gelirli ve ihtiyaç sahibi işçilerin ailelerine ev verilmesi ve yaralananlar için de maddi yardımda bulunulması konusunda karar aldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in verdiği öneri üzerine alınan karar, görüşünün alınması için Hukuk ve Tarifeler Komisyonu'na gönderildi. Önergeye CHP ve MHP'li üyeler de destek verdi.

Mecliste ayrıca, bir daha böyle kazaların yaşanmaması için Ankara'da faaliyet gösteren patlayıcı ve yanıcı madde üreten tesislerin, Ankara Sanayi Odası (ASO) ile yapılacak işbirliği çerçevesinde, şehir dışında yer tespit edildikten sonra en geç 6 ay içerisinde taşınması da karara bağlandı.

Ankara İvedik'te meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin toprağa verilmesine dün devam edildi. Evli ve 2 çocuk babası olan Hüseyin Okçu'nun cenazesi Ankara'da Elvan Mahallesi'ndeki mezarlıkta toprağa verildi. Okçu'nun yeni ev aldığı ve konut kredisini ödemeye çalıştığı öğrenildi. Yakınları, Okçu'nun diyaliz hastası annesine ve üniversitede okuyan kardeşine baktığını ifade etti.

Makine mühendisi Dilek Gürer de, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Merkezi'ndeki cemevinde düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Törene CHP'li milletvekilleri de katıldı. Servet Yurttaş Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine, Hazim Çavdar ise Nevşehir'in Gülşehir ilçesine defnedildi. Kaynakçı olarak çalışan Yurttaş'ın geride 3 çocuk bıraktığı öğrenildi. Aydemir Çapraz, Aydın Çapraz ve Aytaç Akkaya dün toprağa verildi. Karşıyaka Ahmet Efendi Camii'nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Çapraz kardeşler ve Akkaya'nın cenazeleri Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi. Deniz Demirbaş da memleketi Yozgat'ta gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı.

Ailelere bin lira maaş bağlanacak

OSTİM ve İvedik Organize Sanayi bölgelerindeki patlamalarda hayatını kaybeden 20 işçinin ailesine devlet el uzattı. Sosyal Güvenlik Kurumu Ankara İl Müdürü Ali Pekten, sigortalılığı tespit edilen 13 kişiye bir hafta içinde bin lira maaş bağlanacağını söyledi.

Diğer 4 kişinin sigortalılık tespit çalışmalarının sürdüğünü aktaran Pekten, 17 işçinin her biri için yakınlarına 328 lira cenaze ödeneği verileceğini de açıkladı. Pekten, "Vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu göstermek, acılarını paylaşmak için evlerine ziyaretlerde bulunarak gerekli işlemleri evlerinde yaptık." dedi.

Zaman
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2011 Perşembe 11:51:50
Güncelleme :10 Şubat 2011 Perşembe 11:52:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?