4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Gazetecilere iftar yemeği verildi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Anayasa'nın 24. maddesi hala geçerliliğini koruyor ve korumaya devam edecek. Din eğitiminin zorunlu olması laiklikle çelişir ama din kültürü ve ahlak bilgisinin zorunlu olması laiklikle çelişmez" dedi.

Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı yemekhanesinde gazetecilere iftar yemeği verdi. Bardakoğlu, yemek sonrası yaptığı konuşmada, geçtiğimiz günlerde Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov'un Balkan ülkelerindeki baş müftüleri davet ettiği iftar yemeğine katıldığını anlattı. Bulgaristan'daki görüşmelerinden Türkiye'nin dıştaki itibarına ilişkin çok önemli ip uçları elde ettiğini vurgulayan Bardakoğlu, "Biz ülkemizin gücünü içerdeki çekişmeler sebebiyle fazla fark edemiyoruz ama dışarıya çıktığımızda sadece Balkanlara değil Türk dünyasına, Kafkaslara özerk, yarı özerk cumhuriyetlere, diğer ülkelere gittiğimizde Türkiye'nin ayrı bir gücünün olduğunu, ayrı bir itibarının olduğunu açıkça görüyoruz" diye konuştu.

Hac işlemleri konusunda bazı sıkıntılar yaşadıklarını da belirten Bardakoğlu, bu konudaki en büyük sıkıntının kontenjandan kaynaklandığını söyledi. Bardakoğlu, hac için müracaat eden aday sayısının 600 bin olduğunu ancak bunların sadece 6'da ya da 7'de birini hacca gönderebildiklerini ifade etti. Hacca başvuran herkesin sırasını koruyarak ve hakkını gözeterek hacca gitmelerini sağlamaya çalıştıklarını kaydeden Bardakoğlu, Türkiye'de bu doğru anlayışın yerleşmesi için çaba gösterdiklerini belirtti. Hac konusunda basına yansıyan bazı tartışmaların da bulunduğunu hatırlatan Bardakoğlu, bunların 'küçük çıkar ilişkilerinin sonuçları' olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Ramazan ayı nedeniyle Kırım'dan Moğolistan'a kadar birçok ülkeye 200 din görevlisi gönderdiğini anlatan Bardakoğlu, "Gönderdiğimiz din görevlisi ülkemizin birikiminin daha da oturduğunu ve aldığı doğru eğitimin hakkını verdiğini gösteriyor. 84 bin din görevlimiz var. Uzaktan kumandayla hangi birini aynı çizgide tutabiliriz. Ağacı yetiştirmek kolaydır, mimarın yapacağı evin maketini hazırlaması da kolaydır ama eğiteceğiniz insanın maketini önceden hazırlayamazsınız. Biz Türk Diyanet Vakfı'nın mütevellisiyiz. Türkiye'de günde 30-40 dini kitap çıkıyor. Bunları seçmemiz, denetlememiz mümkün değil. Kurum olarak biz kendi işimizi, kendi yayınlarımızı en iyi şekilde yaparız" diye konuştu.

Bardakoğlu, ayrıca yaz ve kış Kur'an kursları için yayınlanan kitapların yeni bir anlayışla ve pedegojik altyapıyla yenilendiğini bildirdi. Artık dini konuların basın yayın organlarında daha ehil ellerde ve daha ciddi şekilde ele alındığını söyleyen Bardakoğlu, bu konuda gösterdikleri duyarlılık nedeniyle gazetecilere teşekkür etti. Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin zorunlu olarak okutulmasına devam edilmesi gerektiğini savunan Bardakoğlu, bu dersin bir kültür ve bilgilendirme dersi olduğunu, eğitim dersi olmadığını ifade etti. Bardakoğlu, "Anayasa'nın 24. maddesi çok iyi kaleme alınmış bir maddedir. Korunmasında büyük fayda vardır. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi zorunlu olarak okutulmaya devam etmelidir. Din eğitimi ise mutlaka ailelerin isteğine bağlı olarak verilmelidir. Din eğitiminin zorunlu olması laiklikle çelişir ama din kültürü ve ahlak bilgisinin zorunlu olması laiklikle çelişmez. Çünkü bu ders çocuklarımıza bilgi vermektedir, din olgusunu, dinin tecrübesini, dinin tarihini ve dini oluşumları tanıtma, bilgilendirme dersidir ve buna her çağdaş insanın ihtiyacı vardır. Anayasa'nın 24. maddesi hala geçerliliğini koruyor ve korumaya devam edecektir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2007 Çarşamba 11:39:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?