4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Gökçek: Suyu tasarruflu kullanın!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara'da su kesintilerine ağustos ayı itibariyle başlayacaklarını söyledi. Gökçek, su kesintisinin nasıl olacağını ise ağustos ayı içerisinde detaylı şekilde açıklayacaklarını belirtti.

Melih Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Ankara'nın su sorunu ve Anafartalar Çarşısı önünde yapılan saldırıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Gökçek, Ankara'ya su veren barajlar kullanılabilir su miktarının 128 milyon metre küp olduğunu, günlük tüketilen su miktarının ise 1 milyon metre küp civarında olduğunu ifade etti. Gökçek, günlük tüketilen bu miktarının azaltılması için vatandaşların suyu tasarruflu kullanmaları çağrısında bulunan Gökçek, günlük tütekilen bu miktarının 750 bin metre küpe düşürülmesi durumunda Ankara'daki su kesintisinin daha az olacağı uyarısında bulundu. Dün kullanılan su miktarının 897 bin metre küp olduğunu kaydeden Gökçek, yaz aylarında günlük buharlaşmanın da 250-300 bin metre küp civarında olduğunu hatırlattı.

Gökçek, Ankara'nın su sorunun çözmek için belediye olarak önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. Gökçek, Kavşakkaya Barajı'nın plananan süreden önce bitirdiklerini, Gerede'den ve Kesikköprü Barajı'nda su alımı projelerinin öne çektiklerini kaydetti. Gökçek, Kesikköprü ve Hirfanlı Barajı'nda su getirilmesiyle ilgili çalışmayı bu yıl sonuna bitirmek için yoğun bir çalışma içinde olduklarını vurguladı. Gökçek, projenin ihalesinin önümüzdeki günlerde gerçekleştirileceğini ve maliyetinin 350 milyon dolar olacağına işaret etti. Gökçek, Kesikköprü ve Hirfanlı Barajı'ndan 125 kilometre uzaklıktan günlük 750 bin metre küp su getirileceğini anlattı. 

Vatandaşları evde kullandıkları suyu tasarruflu kullanmaları, halı ve araba yıkamamaları konusunda uyaran Gökçek, yasaklara uymayana vatandaşlara kanunların gerektirdiği cezayı vereceklerini söyledi. Gökçek, belediye olarak atık sulların yeşil alanların sulanmasında kullanılması yönünde çalışmalara başladıklarını ve önümüzdeki yıldan itibaren atık suların kullanımına başlanacağını söyledi.

Gökçek, bir soru üzerine, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bu yatırımları yapma konusuna yeni kaynak arayışlarının devam ettiğini kaydetti. Gökçek, belediyenin 365 milyon dolar kredi bulması için Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete'de yayınlandığını, ayrıca doğalgaz özelleştirmesi için çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Gökçek, doğalgaz dağıtımın özelleşterilmesinde elde edilecek gelirle metro ve şehrin su ihtiyacının giderilmesi için yapılacak yatırımlara ayrılacağına işaret etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin borçlu bir belediye olduğunu ve sosyal yardımlarında bir kesintiye gidilip gidilmeyeceği yönündeki soruya ise Gökçek, belediyenin görevinin sadece alt yapı yatırımlarını yapmak olmadığını ve sosyal yardımlarınında görevleri arasında olduğunu hatırlattı. Gökçek, Ankara'nın nüfusuna oranla kapkaçın en az yaşandığı iller arasında kalmasının yaptıkları yardımlarla bağlantılı olduğunu söyledi.
Kenthaber
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2007 Cuma 16:23:34
Güncelleme :25 Mayıs 2007 Cuma 16:32:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erkan orkun IP: 85.99.174.xxx Tarih : 25.05.2007 18:32:39
yıllardır ankaranın su sıkıntısının olabileceği hiç düşünülmedimi ...yöneticiler uyudumu...şimdimi akıllandınız