4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Gökçek su kesintisi için tarih verdi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kızılırmak'tan su getirilmesinin uygun olduğuna, Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileriyle birlikte karar verdiklerini belirterek, Kızılırmak suyunun içilemeyeceğine ilişkin bir rapor bulunmadığını belirtti. Gökçek, belediyenin basın merkezinde düzenlediği toplantıda, bugün bir gazetenin Ankara ekinde yer alan ''Kızılırmak Suyu Olmaz'' başlıklı haberin gerçeği yansıtmadığını savundu.

Haberi yazan muhabirin Basın Meslek İlkeleri'ni ihlal ettiğini ileri süren Gökçek, muhabir aleyhinde 200 bin YTL'lik tazminat davası açılması talimatını verdiğini söyledi. Gökçek, haberde, DSİ tarafından hazırlanan ve Kızılırmak suyunun ''ishale neden olduğu ve içilemeyeceğine'' ilişkin bir rapordan bahsedilmesine karşın böyle bir rapor bulunmadığını kaydetti.

Kızılırmak'tan su getirilmesinin uygunluğu konusunda DSİ ve ASKİ yetkililerinin birçok kez toplantı düzenlediklerini bildiren Gökçek, projeye birlikte karar verdiklerini belirtti. Gökçek, ayrıca yapılan deneylerde, getirilecek suda kimyasal ve bakteriyolojik bulgular ile radyoaktif maddeye rastlanmadığına dikkati çekti. Gökçek, suyun tek dezavantajının sülfat oranının yüksekliği olduğunu anlatan Gökçek, ''Sudaki sülfat oranı maksimum 250 miligram olması gerekirken burada 330 miligram var. Ancak Dünya Sağlık Örgütünün zorunlu hallerde kabul ettiği rakam 500 miligramdır'' dedi.

Sülfat oranının yüksek olmasının sağlık açısından sakıncalı olmadığını ifade eden Gökçek, sadece suyun tadında farklılık görülebileceğini söyledi. Gökçek, Kızılırmak'tan getirilecek sudaki sülfat oranını düşürmek için bu suyu barajlardan gelenlerle karıştıracaklarını bildirdi. Gökçek, Kırıkkale halkının 20 yıldır Kızılırmak suyunu içtiğini, buna rağmen bu ilin belediye başkanı ve il sağlık müdürünün su nedeniyle hiçbir vatandaşın ishal olmadığını söylediğini kaydetti

. Söz konusu gazetede yer alan haberin Ankaralıları paniğe sevk ettiğini belirten Gökçek, haberi yazan muhabiri ''yalancılıkla'' suçladı. Gökçek'in daveti üzerine toplantıya gelen muhabir ise haberinin doğru olduğunu, DSİ tarafından hazırlanan raporlardan oluşan ve 2006 yılında kitap haline getirilen ''Hirfanlı ve Kesikköprü Gölleri ve Havzalarında Kirlilik Araştırması'' başlıklı kitaba dayandığını bildirdi.

Kitapta yer alan raporlarda, Kızılırmak suyunun içilemez nitelikte olduğu, evsel atıkların karıştığı ve yatağı üzerinde balık çiftlikleri bulunduğu için sağlık açısından ciddi riskler taşıdığı yönünde ifadelere yer verildiğini vurgulayan muhabir, bir gazeteci olarak halkın gerçekleri öğrenmesine çalıştığını söyledi. Muhabir, Gökçek'in, halkı uyarıcı nitelikte haberler yazdığı için teşekkür etmesi gerekirken kendisini yalancılıkla suçlamasının bir belediye başkanına yakışmadığını kaydetti.

-''KIZILIRMAK SUYU SÜPER KALİTEDE DEMİYORUZ''-

Bunun üzerine, haberde yer alan raporlarda sadece kalite tarifinin yapıldığına işaret eden Gökçek, ''zaten suyun süper kalitede olduğunu söylemediklerini'' belirtti. Melih Gökçek, Kızılırmak'tan getirilen suyun barajlardan elde edilen su kalitesinde olmadığını, sülfat nedeniyle tadının farklı olduğuna işaret ederek, ''Mecbur olmasak bu suyu getirmeyiz'' diye konuştu. Gökçek, yaklaşık 5 ay sonra tamamlanması planlanan su hattının, gelecekte su sıkıntısının ortadan kalkmasıyla sadece yedek olarak kullanılabileceğini anlattı. Gökçek, susuzluk tehlikesinin kuraklıktan kaynaklandığını, belediye olarak alınması gereken tüm tedbirleri önceden aldıklarını vurguladı.

-SU KESİNTİLERİ AĞUSTOSTA BAŞLAYACAK-

Gökçek, barajlardaki su durumu ve su kesintilerinin ne zaman başlayacağına ilişkin ise ''Barajlarımızda toplam 207 milyon metre küp su bulunuyor. Şu an, her gün verecek olursak 5 aylık suyumuz var. Ağustostan itibaren kesintilere başlayacağız'' dedi. Gökçek, Kızılırmak projesi çerçevesinde suyu olmayan köyler ile Mogan ve Eymir göllerine de su vereceklerini belirtti.

-SORULAR-

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Gökçek, bir soru üzerine, yaz aylarında sadece Hasköy ile Aydınlıkevler civarında 2 üst geçit inşaatı yapılacağını bildirdi. Gökçek, EGO'nun özelleştirilmesiyle ilgili soru üzerine, belediye meclisi tarafından özelleştirme için ihaleye çıkılması konusunda karar alındığını, hazırlıkların tamamlanmasının ardından 3-4 ay içinde özelleştirmenin tamamlanmasını hedeflediklerini belirtti. Özelleştirme konusunda fiyat söylemenin doğru olmayacağını dile getiren Gökçek, 15 civarında firmanın ihaleye katılacağını düşündüklerini, aralarındaki rekabet sayesinde iyi bir rakama ulaşılacağını kaydetti.

EGO'nun BOTAŞ'a olan borçlarının silinmesiyle ilgili soruyu Gökçek, ''Aramızda bazı davalar vardı bizim kazanacağımıza inandığımız. 'Biz davalardan vazgeçelim, siz de faizleri silin' dedik, uzlaştık.'' Gökçek, özelleştirmeden elde edilecek parayla EGO'nun borçlarının tamamının silineceğini, metroların da tamamlanacağını ifade etti. Bir başka soru üzerine de Gökçek, Kızılırmak'tan su getirilmesine ilişkin çalışmalar nedeniyle ekili arazileri zarar gören vatandaşların zarar ve kamulaştırma bedellerinin süratle ödeneceğini bildirdi.
AA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2007 Cuma 06:18:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
K. Mükremin BARUT IP: 88.254.129.xxx Tarih : 22.06.2007 12:08:12
DAİMİ SERTLİK DERECESİ Sırasıyla bunlar: Litrede 10mg. Kalsiyum Karbonat bulunursa 1 Fransız sertlik derecesi Litrede 10mg. Kalsiyum oksit bulunursa 1 Alman sertlik derecesi Litrede 7 mg Kalsiyum Karbonat bulunursa 1 İngiliz sertlik derecesi DSİ tarafından yapılan su analizleri sonucu: aşağıdaki birinci rakamlar Ankara içme suyu ikinciler ise Kızılırmak suyuna aittir. Suyun serliği 8.5 45.4 Klorür mg/li 8 239.0 Sülfat mg/li 21 336 KIZILIRMAK İÇİLECEK NİTELİKTE SU DEĞİL. KIRIKKALELİLER SAHİPSİLİKTEN VE BİLMEDİKLERİNDE İÇİYORLARSA BU SİYASİLERİN AYIBIDIR. BU SUYU ANKARALILAR DA İÇSİN ANLAMINA GELMEZ.GÖKÇEK ANKARA HALKINI YANILTMAYA DEVAM EDİYOR. GAZETECİLER TAZMİNAT DAVASI AÇARAK GELECEK ELEŞTRİLERİ TEHDİTLE ÖNLEMEYE ÇALIŞIYOR. ON YILDIR BÜYÜK KENT YÖNETİMİNİN BAŞINDA. ASKİYE ÖDEDİĞİMİZ PARALARLA KENTİ KATLI KAVŞAKLARDAN OLUŞAN OTOBANA DÖNÜŞTÜRDÜ. OYSA GERDE YAPILMASI PLANLANAN IŞIKLI BARAJINI İNŞAA ETTİRSEYDİ BU GÜN ANKARA'NIN SU SORUNUNU KONUŞMUYOR OLACAKTIK. OYSA SU TOPLAMA ÇANAĞI ARIZALI OLAN, YANİ YER ALTINA SU SIZDIRAN, KAVŞAK KAYA BARAJINI İNŞAA ETTİRİYOR. K. Mükremin BARUT 22 HAZİRAN 2007 ANKARA