4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Gökçek'in altgeçitleri kazaları arttıracak

Ankara 8’inci İdare Mahkemesi’ne sunulan TRT ve Kuğulupark Kavşakları'nın alt geçitli olarak düzenlenmesine ilişkin bilirkişi raporunda, kavşakların ve alt geçitlerin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına uygun olmadığı ve trafik kazalarını artıracağı belirtilerek kamu yararına olmadığı vurgulandı.


Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin çok tartışılan ve Peyzaj Mimarları Odası ve Şehir Plancıları Odası tarafından mahkemeye taşınan TRT ve Kuğulu Kavşakları ve yeni trafik düzenlemesi hakkında Belediye Meclis kararıyla ilgili mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyeti incelemelerini tamamladı. Belediye tarafından gerçekleştirilen plan değişikliklerinin yürürlükteki imar mevzuatı hükümlerine göre incelenerek, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygunluğunun belirlenmesi amacıyla görevlendirdiği bilirkişi heyetinin değerlendirme raporunda dava açın odalar haklı bulundu.

ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYKIRI

Mahkemeye sunulan raporun sonuç kısmında şöyle denildi:

“Davalı İdarece gerçekleştirilen plan değişikliklerinin yürürlükteki imar mevzuatı hükümlerine göre incelenerek; şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına uygun olmadığı ve bu plan değişikliğine göre yapılan karayolu alt geçitleri ve bunun gereği tek yön uygulamalarıyla trafiğin katedeceği yolların uzayacağı, (taşıt-km artacağı), yayalara ayrılan yolların çok daralması yer yer hiç kalmaması, artan eğimler ve dolayısıyla taşıt hızlarının artması ve bu nedenlerle trafik güvenliğinin azalması, bu yapıların kısa zamanda, yaratacağı trafikle yine tıkanacakları ve daha gelişmiş ulaştırma sistemlerinin ve gelişmelerin önünü kesen yapılar oldukları göz önünde tutulursa, kamu yararına olmadıkları kanaatinde olduğumuzu saygılarımızla sunarız.”

BİR DAVA DA GAR ALT GEÇİTİNE

Kuğulu ve TRT Altgeçitleri için dava açan Peyzaj Mimarları Odası, bir dava da Ankara Tren Garı kavşağında yapılması düşünülen altgeçit için dava açtı.

Oda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu‘ nun 11.05.2007 tarih ve 2347 sayılı kararı ile Ankara Gar Meydanı’nın yeniden düzenlenerek motorlu taşıt trafiği için bir yönde kesintisiz trafik sağlamak üzere yer altı geçişi oluşturacak şekilde bir köprülü kavşak yapılması konusundaki kararının iptali ile dava sonuçlanana kadar yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi talebiyle Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Köprülü kavşak yapılması konusundaki kararın kamu yararına, İmar Kanununa, mimarlık, şehircilik ve trafik mühendisliği bilimine, yaya haklarına, çağdaş ulaşım planlaması ve peyzaj uygulamaları ilkelerine aykırı olduğunun belirtildiği dava dilekçesinde şu noktaların altı çizildi:

"-Alt geçidin inşaatı sırasında, koridordaki çevresel, kültürel ve tarihi değerler tahrip edilecektir.

-Kent dokuları, toplumsal hafızaları yeniden üretir, güçlendirir, kent kimliklerinin oluşmasına katkı sağlar; kent dokularının, kentlilerden koparılmadan, kentin fiziksel planlamasında önemli bir obje olarak kullanılması zorunludur.

-Cumhuriyet döneminin en önemli bırakıtı olan kentlerin planlanması geleneği ile başlayan ankara jansen planının kararı ile 1892 yılında yapı kararı alınan gar binasının ulaşım ağının odak noktası olmasına karar verilmiş ve gar binası kentin önemli bir aksı olarak kabul edilmiştir.

-Gar binası ve çevresindeki planlama anlayışı, tüm açık-yeşil alan dokularının tarihi Türk bahçe örneklerine verdiği katkı ile hem de tarihi misyonunu ile kentlisine taşıdığı sanat ve kültürel odakları ile kentin önemli bir kimlik değerini oluşturmaktadır.

-Ankara gar binası Jansen planından da açıkça anlaşılacağı üzere tarihe kurulan bir köprüdür. Jansen planında 1892 yılında yapı kararı alınan gar binasının ulaşım ağının odak noktası olmasına karar verilmiş ve gar binası kentin önemli bir aksı olarak kabul edilmiştir.

-Tren ve otobüs terminalleri kentin giriş kapılarıdır. Kentleri ilk tanıtım objeleri konuk evleridir. Kentlerin kimliği ile ilgili bir fikir oluşmasını sağlayan bu konuk evlerinin misyonunu yok edici, taşıt trafiği hız ve yoğunluğu ile algılama niteliğini yok edici tüm planlamalara izin verilmesi kamu yararına aykırıdır.

-Katlı kavşağın yapılacağı alanın tarihi ve kültürel kimliği, anıt ağaçları ile de tescil altındadır."

Anka
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2007 Perşembe 10:50:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
rahim asıl IP: 88.229.113.xxx Tarih : 12.07.2007 22:32:21
dünyanın hıc bır yerınde 30 santimlik kaldırım görmedim ama kugulu kavşagında gördüm millete rant saglamak icin 3 santimlik kaldırım bile olur ankarada